Nukleáris válaszcsapástól sem riad vissza Franciaország a terrorfenyegetéssel szemben - jelentette be a minap...

Nukleáris válaszcsapástól sem riad vissza Franciaország a terrorfenyegetéssel szemben - jelentette be a minap feltűnést keltő beszédben Jacques Chirac francia elnök. Az iráni atomprogram körüli diplomáciai huzavona kellős közepén az államfői minőségében a hadsereg főparancsnoki tisztét is ellátó Chirac látogatást tett a hadászati tengerészeti erők főhadiszállásán, a nyugat-franciaországi Brest közelében lévő Longue szigetén, ahol programadó beszédben fejtette ki, miként igazítják a 21. század kihívásaihoz a Charles de Gaulle kezdeményezésére még a hatvanas években létrehozott atomfegyverzetre támaszkodó francia elrettentési politikát. Bel- és külföldi bírálói szerint a francia elnök elsősorban Teheránnak üzent, még ha nem nevezte is nevén a gyereket, ám kardcsörtető fellépése éppen a kívánttal ellentétes hatást gyakorolhat az Iránnal folytatott tárgyalásokra.

Párizs akár atomfegyver bevetésével is megvédendő alapvető érdekei közé sorolta például Franciaország "stratégiai ellátásának" a biztonságát vagy a szövetséges országokat érő fenyegetés elhárítását. Chirac közölte, Franciaország "nem konvencionális" katonai választ is tud adni azon államok vezetőinek, amelyek terrorista módszerekhez folyamodnak Franciaország ellen vagy amelyek tömegpusztító fegyvereket szándékoznak használni. A francia nukleáris elrettentés ráncfelvarráson átment változata egybecseng a 2001. őszi terrortámadások után meghirdetett Bush-doktrínával és bizonyos mértékig ellentmond a hagyományos különutas francia közel-keleti politikának.

Chirac megnyilatkozása meglehetősen váratlanul érte az elemzőket. Persze elmagyarázták, hogy utoljára 2001 nyarán szólalt meg ugyanebben a témában, holott azóta a nemzetközi politikában végbement korszakos változások fényében felülvizsgálták a francia elrettentés stratégiáját - rendkívül időszerű volt tehát a sokakat meghökkentő elnöki beszéd. Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy a francia elnök sajátos pótcselekvéséről van szó, amikor ismét a befolyásos atomhatalom vezetőjének számára oly kedves szerepében tetszeleg.

Chirac körül ugyanis megritkult a levegő, a média a két legesélyesebb utódjelölt, Dominique de Villepin kormányfő és Nicolas Sarkozy belügyminiszter rivalizálásával van elfoglalva, és nem vele. Nem csoda, ha szívesen rándul át arra a területre, ahol a hadsereg főparancsnokaként nincs riválisa, és ahol idestova tizenegy éves elnöksége alatt alighanem a legmaradandóbbat alkotta: megszüntette a kötelező katonai szolgálatot, aláírta a kísérleti robbantásokat megtiltó teljes körű atomcsend-szerződést és áramvonalasította a francia nukleáris arzenált. Chirac egyszersmind abban a lappangó vitában is letette a voksát, amely politikai és katonai körökben arról folyik, hogy egyáltalán érdemes-e fenntartani a nukleáris elrettentést, amikor a terrorizmus az elsődleges veszélyforrás, az államháztartásra pedig a népesség öregedése miatt eleve egyre súlyosabb teher nehezedik. A saját atomernyő fenntartása ugyanis évi 3,3 milliárd euróba kerül a francia adófizetőknek, ez a védelmi kiadások 10 százaléka.

VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Kinél az előny?

Az iráni atomprogram ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják, ami az eddigi legegységesebb fellépés Teheránnal szemben a Nyugat, Oroszország és Kína részéről. A szereplők mozgástere azonban szűk, egy esetleges amerikai légitámadás vagy egy iráni olajembargó is kétélű fegyvernek tűnik.

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök