Az orosz hatóságok támadást kezdtek az országban működő civil szervezetek ellen. Az állambiztonsági szolgálat összekapcsolta a Moszkvában leleplezett brit ügynökök ügyét e szervezetek finanszírozásával, egy moszkvai bíróság kezdeményezte az egyik legismertebb emberi jogi csoport felszámolását.

"Most már világos lehet sokak számára, miért fogadta el tavaly év végén az orosz parlament a civil szervezetek tevékenységét szabályozó törvényt. Ebben az esetben joggal mondhatjuk, hogy a pénznek van szaga" - nyilatkozta a múlt hét végén Vlagyimir Putyin elnök arra reagálva, hogy a Moszkvában januárban rajtakapott brit kémek egyike, Marc Doe aláírása szerepel néhány olyan átutaláson, amelyek azt igazolják, hogy több oroszországi emberi jogi szervezet, köztük a Nemzetközi Helsinki Csoport (MHG) részben brit pénzekből tartja fenn magát.

Az orosz titkosrendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irányítói és az országos elektronikus médiumok elemzői egyértelműnek látják: ha az ügynökhálózatot fenntartó brit diplomata, Doe utalja át a civil csoportoknak ígért brit támogatást, akkor az érintett nem kormányzati szervezetek (nksz) a brit titkosszolgálat eltartottjai. Az emberi jogi aktivisták viszont cáfolják, hogy külföldi megrendelésre felforgató tevékenységet folytatnának hazájukban. "Mintha már láttam volna hasonlót, a cél, hogy felkészítsék a közvéleményt az emberi jogi szervezetek szétzúzására" - mondta újságíróknak az MHG vezetője, Ludmilla Alekszejeva, aki 1977-ben - ellenzéki tevékenysége miatt - a Szovjetunió elhagyására kényszerült. A hazájába 1993-ban visszatért ismert jogvédő és társai szerint az orosz vezetés mindenképpen el akarja kerülni, hogy a belföldi nksz-ek az ukrajnaihoz és grúziaihoz hasonlóan a forradalmi mozgalmak központi erejévé váljanak.

"A médiumok többsége a Kreml ellenőrzése alatt van, a parlamentben abszolút többségben vannak a lojálisok, a politikai pálya felé kacsingató üzletembereket pedig megfélemlítették a Mihail Hodorkovszkij elleni eljárással. A civil szervezetek a független gondolkodás utolsó védőbástyái, ha minket is lerombolnak, felszámolják az összes demokratikus intézményt" - vélekedett Alekszejeva. A civil szervezetek képviselői egyébként azt is hangsúlyozzák, egy pillanatig sem cáfolták, hogy külföldről is kapnak pénzügyi támogatást, az összegek szerepelnek az érintett csoportok éves beszámolóiban.

Miközben az országos médiumok az utóbbi napokban alaposan besározták a civil szervezetek nevét, az egyik moszkvai bíróság kezdeményezte a tizenkét civil szervezetet tömörítő Emberi Jogi Kutatóközpont (ICPCs) felszámolását, amely - legalábbis a bíróság szerint - tavaly nem számolt be tevékenységéről, így az a jog szerint tevékenységét beszüntetett szervezetnek tekintendő. Az ICPCs keretein belül tevékenykedik egyebek mellett a Katonaanyák Bizottsága (KSzM) is, amely évek óta harcol az oroszországi sorkötelezettség eltörléséért, illetve a már behívott sorkatonák életkörülményeinek javításáért.

A KSzM egyébként éppen a napokban bizonyította be ismét fontosságát: ez a szervezet tárta a nyilvánosság elé, hogy a cseljabinszki harckocsizó-iskolában két altiszt annyira megvert egy sorkatonát, hogy a változatlanul életveszélyes állapotban lévő húszéves fiatalembernek végül amputálni kellett a két lábát és a nemi szervét is. A nem hivatalos közlések szerint a városi polgári kórházban a hadsereg tisztjei megeskették a helyi orvosokat, nem árulnak el semmit az orosz haderőnél hétköznapinak számító "gyedovscsina" - az újonnan behívott katonákat sújtó fizikai erőszak - újabb megnyilvánulásáról, ám végül valaki mégiscsak értesítette a KSzM helyi aktivistáit.

Az Emberi Jogi Kutatóközpont egyébként nem az első áldozata az Egyesült Államok és az európai Unió, illetve az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által is bírált nksz-törvénynek. Január közepén a helyi bíróság - a megfelelő engedély állítólagos hiánya miatt - megtiltotta a brit Béketeremtő és Közösségfejlesztő Központnak, hogy a kaukázusi Ingus Köztársaság területén tevékenykedjen, jelenleg pedig az amerikai Nemzetközi Orvosi Egység nevű civil szervezetet vizsgálják a hatóságok.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Visszatérítést kapnak az autópályadíjból a keményen dolgozó kisemberek a franciáknál

Visszatérítést kapnak az autópályadíjból a keményen dolgozó kisemberek a franciáknál

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni