Óvatos reformokat és kompromisszumos kormányzást ígér a tervek szerint hétfőn hivatalba lépő új kanadai miniszterelnök. Stephen Harper nem is tehet másként, hiszen a Konzervatív Párt ugyan nyert, de kisebbségben van a parlamentben.

A politikai teendői mellett hokitörténeti könyvön dolgozik Stephen Harper, aki február 6-án Kanada 22. miniszterelnöke lesz. A választási kampánya során egy jégkorongról szóló kvízben 15-ből 14 kérdésre jól felelt, és a fönnmaradó egyről is azt állította, nem a készítők, hanem az ő válasza a helyes. A makacsságára ahhoz is szüksége volt, hogy a Konzervatív Pártot a múlt hétfőn győzelemre vezesse az előrehozott parlamenti választásokon, miközben a 2004-es megmérettetésen még alulmaradt az országot 1993 óta kormányzó liberálisokkal szemben. Mi több, a Konzervatív Párt megalakításában is kulcsszerepet játszott kitartásával, amikor 2003-ban tető alá hozta az általa irányított Kanadai Szövetség és a Haladó Konzervatív Párt fúzióját, és ezzel újra egyesítette a jobboldali szavazótábort.

A 46 éves, eredeti foglalkozására nézve közgazdász Harper ugyan bő 12 év után visszakormányozta a hatalomba a konzervatívokat, ám csak korlátozott győzelmet aratott, hiszen a 308 fős képviselőházban csupán relatív többséggel, 124 mandátummal rendelkezik. Az elődjét, a szintén kisebbségben kormányzó liberális kabinet élén álló Paul Martint kívülről támogató - és ezt a szerepet burkoltan a konzervatívoknak is fölajánló - baloldali Új Demokrata Párt (NDP) ugyan növelte képviselői számát, de 29 fős frakciója sem elég a többséghez. Az egyetlen független jelölt, Andre Arthur volt québeci rádiós műsorvezető megnyerése pedig legfeljebb a döntetlent hozhatja a parlamentben. A helyzetből a politikai elemzők azonnal a kanadai választók bölcsességét olvasták ki, akik úgy buktatták meg a korrupciós botrányokba keveredett liberálisokat, hogy csak próbaidőt adtak a konzervatívoknak, hiszen a kisebbségi kormányok Kanadában nemigen szoktak másfél évnél tovább kitartani (Martin 17 hónapot bírt).

Nem csoda, ha a kormányfőjelölt első nyilatkozataiban kompromisszumképességét hangoztatta. Erre szüksége is lesz, ha a kampány során meghirdetett programját - amiből következetesen mindennap egy-egy kezdeményezést ismertetett - meg akarja valósítani. Adócsökkentést ígért - például az általános fogyasztási adó öt év alatt 7-ről 5 százalékra mérséklését -, valamint keményebb fellépést a bűnözés ellen. Emellett növelné Kanada katonai kiadásait, csatlakozna az amerikai rakétavédelmi programhoz - amit a liberálisok elutasítottak -, és megfontolná a kilépést az üvegházhatást okozó gázok korlátozását előirányzó kiotói egyezményből.

Ez utóbbi három ígérete megvalósulásának örülnének a liberális kormánnyal nem túl jó viszonyban levő Washingtonban. Martin - aki a vereséget követően bejelentette, lemond a pártja vezetéséről - a kampányban igyekezett is Harper USA-barátságát a konzervatív pártvezér ellen fordítani, ám ez a hatalmas déli szomszéddal való túl szoros kapcsolatoktól amúgy hagyományosan ódzkodó Kanadában ezúttal nem jött be. Már csak azért sem, mert Harper hangsúlyozta: lehet, hogy elődjénél könnyebben ért majd szót Bushsal, ám a fontos kereskedelmi kérdésekben - mint a kanadai faexport elé állított akadályok ügyében - nem enged Ottawa álláspontjából.

Odahaza kénytelen viszont eloszlatni azt a félelmet, hogy ugyanúgy konzervatív morális elvek alapján akar társadalmi kérdésekben kezdeményezni, mint az amerikai elnök. Ezért a kampány során megígérte, hogy nem kezdeményezi az abortusz szigorítását, és azt is világossá tette, hogy a homoszexuálisok tavaly engedélyezett polgári egybekeléséről - amit személy szerint szintén ellenez - kilátásba helyezett parlamenti szavazáson nem követeli meg a pártfegyelmet, hanem mindenkinek szabad választást ad, hogyan voksol.

Harper választási győzelmével nemcsak a konzervatívok kerültek vissza a hatalomba, hanem negyedszázad után újra olyan miniszterelnöke lesz Kanadának, aki a nyugati tartományokból érkezett. Egyben a liberálisok mellett a konzervatív ismét a másik országos párt lett, amely minden tartományból küldhet képviselőt az ottawai parlamentbe, amit az NDP vagy a lényegében a francia ajkúak regionális pártjaként működő és most teret vesztő Québeci Blokk nem mondhat el magáról. Ez megkoronázza a visszatérést, hiszen az akkori konzervatív párt 1993-ban az összeomlás szélére jutott, amikor volt miniszterelnöke, Brian Mulroney - akinek több egykori kádere most feltűnt Harper környezetében - népszerűtlensége oly mértékű volt, hogy a választásokon mindössze két mandátumot szereztek.

Évek óta szorgalmazták Kanada nyugati tartományai a szövetségi költségvetés pénzáramlásának felülvizsgálatát. Amióta ugyanis a területükön található nyersanyagok - különösen az olaj - felértékelődtek, úgy érzik, a korábban éppen őket támogató, az ország ipari bázisát adó keleti tartományok túl sok pénzt visznek el tőlük. Harper ezért megígérte a költségvetési befizetések és támogatások rendszerének újragondolását, ami váratlanul népszerű ötletnek bizonyult Québecben, ahol a tartományból korábban kiszorult konzervatívok ismét mandátumhoz jutottak. A Québec Kanadától elszakadását támogatók tábora ugyanis az utóbbi években csökkent, és most a francia ajkúak közül sokan azt a politikust látják Harperben, aki a költségvetési reformok keretében nagyobb önállóságot ad a tartományoknak, ami egy bizonyos szint fölött talán még jobb is, mint a dacos, de gazdaságilag valószínűleg életképtelen szuverenitás követelése.

Stabil és hűséges nyugati politikai bázisa, illetve a frissen megnyert keleti mandátumok szorításában az új miniszterelnöknek lavíroznia kell kormánya összeállításában is - vélik a kanadai kommentátorok. A közélet megtisztítása mellett a kabinet létszámának csökkentését is megfogadó Harpernek ugyanis egyszerre kell kielégítenie a hosszú száműzetés után a hatalomba visszatérő nyugati politikustársai ambícióit, valamint azokét, akik a liberálisok és a Québeci Blokk területéből hasítottak ki mandátumot a konzervatívok számára. Már csak azért is ügyesen kell összeválogatnia csapatát, mert abban bízik, követi egyik konzervatív elődje, John Diefenbaker példáját, aki 1957-ben kisebbségi kormányra elegendő mandátumot gyűjtött, amit egy év múlva népszerű politikával és egy jó érzékkel előrehozott választással Kanada történetének legnagyobb parlamenti többségére cserélt.

NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya