Szudán ellenzi, hogy ENSZ-erők tegyenek kísérletet a béke megteremtésére a három éve viszály sújtotta Dárfúrban. Szerinte a forrongó tartományban tevékenykedő csapatokat továbbra is annak az Afrikai Uniónak kell irányítania, amelynek soros elnökségére Kartúm sikertelenül pályázott.

Keserű beismerésre kényszerült nemrég az ENSZ-főtitkár szudáni küldötte. Jan Pronk a világszervezet Biztonsági Tanácsa előtt kifejtette: kudarcot vallott a nemzetközi közösség békestratégiája Dárfúrban, ahol az arab milíciák továbbra is folytatják erőszakos akcióikat, az etnikai tisztogatásokat és a falurombolásokat. A holland diplomata szerint 12-20 ezer fős békeerőre lenne szükség a franciaországnyi méretű nyugat-szudáni tartományban, méghozzá jól felszerelt, mozgékony egységekre, amelyek képesek megakadályozni a civilek elleni támadásokat, a gyilkosságokat, lefegyverezni a szabadcsapatokat. Szavai nem sokkal azután hangoztak el, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár szorgalmazta, az Egyesült Államok és Európa is segítsen megfékezni a dárfúri erőszakot.

Jean-Marie Guehenno, Annan egyik helyettese - a Reuters hírügynökség jelentése szerint - a múlt héten már tárgyalt is erről az eshetőségről az Európai Unió és a NATO képviselőivel, gyors fejlemények azonban nem várhatók. A Biztonsági Tanácsban ugyanis Kína és Oroszország ellenzi, hogy Kartúm hozzájárulása nélkül Afrikán kívüli erők kapcsolódjanak be a béketeremtésbe, és hasonló állásponton van a testület egyetlen arab tagállama, Katar is. A békemissziót jelenleg vezető Afrikai Unió (AU) nem ellenzi ugyan az ENSZ támogatását, de a csapatok irányítását nem kívánja kiadni a kezéből.

A nemzetközi erők bevetésének újabb ötlete igencsak eltérő reakciót váltott ki a közvetlenül érintettek körében is. Míg a két fő lázadó csoport, a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA), illetve az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) üdvözölné, ha az ENSZ égisze alatt folytatódnának a béke-erőfeszítések, addig a kartúmi kormányzat határozottan ellenzi az ilyen terveket. "Szerintünk jó munkát végez az AU - mondta Lam Akol külügyminiszter -, egyszerűen több pénzt kellene adni a békemisszióra, a keret ugyanis márciusig elegendő". Szudán a 2004 óta ott állomásozó, jelenleg mintegy hétezer fős afrikai békefenntartó csapatokat a kormányerők és a velük szemben álló felkelők egységeivel bővítené. Egy ilyen lépés azonban valószínűleg a lázadók heves ellenállásába ütközne, és csak élezné a három éve tartó, amúgy is hónapról hónapra drámaibb, összetettebb viszályt, amely különböző becslések szerint eddig 180-300 ezer ember életét követelte és több mint kétmilliót kényszerített arra, hogy elmeneküljön otthonából.

Legutóbbi, az ENSZ BT-vel december végén ismertetett értékelésében Kofi Annan arra hívta föl a figyelmet, hogy a kartúmi kormány gyakorlatilag nem tesz semmit a feltételezések szerint éppen általa támogatott arab Dzsandzsavid milícia erőszakos akcióinak megfékezéséért. Tavaly októberről novemberre, egy hónap alatt 70-ről 120-ra emelkedett a rajtaütések polgári áldozatainak száma - mondta.

A helyzetet súlyosbítja, hogy megromlott Szudán és a vele nyugaton, azaz Dárfúrnál szomszédos Csád viszonya. A csádi elnök, Idriss Deby - aki 1990-ben puccsal döntötte meg Hisszén Habré államfő hatalmát, miután éppen szudáni területről vonult be csapataival az országba - a kartúmi vezetők szemére veti, hogy menedéket és támogatást adnak a csádi hadseregből dezertált katonáknak, valamint más, ellene szövetkező erőknek.

Debynél akkor telt be a pohár, amikor december 18-án egy állítólag szudáni területről érkezett lázadó csapat rárontott egy határ menti városra. A támadást visszaverték a csádi katonák, de az akció így is mintegy 300 emberéletet követelt, és olyan feszült helyzetet okozott, hogy az ENSZ tovább csökkentette munkatársainak létszámát a térségben. Öt nap elteltével a n'djamenai kormány kemény hangú nyilatkozatban jelentette be, hogy "hadban álló félnek" tekinti Szudánt, majd Darfúr ENSZ-ellenőrzés alá vonását sürgette, és megtorpedózta, hogy a szudáni államfőt válasszák meg az AU soros elnökének a szervezet múlt heti csúcstalálkozóján.

A konferenciának Kartúm adott otthont, és a hagyományok szerint általában a vendéglátó ország veszi át a következő évre a szervezet irányítását. Most azonban szakítottak ezzel a tradícióval, mert Csádon és a dárfúri lázadókon kívül az AU több más tagországa, valamint egy sor humanitárius szervezet is nyíltan ellenezte, hogy Szudán legyen Afrika nagykövete, miközben rendszeresen megsérti az emberi jogokat, és katonai akciói miatt a nemzetközi bírálatok kereszttüzében áll. Végül kompromisszum született: Olusegun Obasanjo nigériai államfő a Kongói Köztársaság elnökének, Denis Sassou- Nguessónak adta át az AU elnöki tisztségét, amely a tervek szerint jövőre szállhat át Szudánra, feltéve, hogy a szervezet tagországai akkor már alkalmasnak minősítik e feladat ellátására.

A csúcsértekezleten elszenvedett kudarc ugyanakkor meggyorsíthatja a nigériai fővárosban, Abujában folyó, immár a hetedik fordulójuknál tartó dárfúri béketárgyalásokat, amelyeket eddig jórészt Kartúm keménysége és a lázadó erők megosztottsága hátráltatott. Sam Ibok, az AU főtárgyalója a múlt hét végén arról számolt be, hogy a kormányzat pozíciója puhulni látszik, és a felkelők is hajlandónak mutatkoznak bizonyos engedményekre. Bár továbbra is azt az egy esztendeje tető alá hozott békeegyezményt szeretnék lemásolni, amellyel több mint két évtized után sikerült lezárni a polgárháborút Szudán déli részén, a Reuters jelentése szerint félretették azt a követelésüket, hogy - a déli régió egykori lázadóihoz hasonlóan - egy képviselőjük alelnökként kerülhessen be a központi kormányzatba. A hatalommegosztás azonban csak a tárgyalások egyik témája - figyelmeztetnek az elemzők, és nemrég Jan Pronk ENSZ-megbízott is arról beszélt, hogy egy-két évig még biztosan elhúzódnak a megbeszélések. Ezzel éppen ellentétesen, meglepő derűlátással nyilatkozott viszont Sam Ibok: akár már február közepére megszülethet a keretmegállapodás, amelyet márciusban szentesíthetnek - mondta a diplomata, igaz, hozzátette, más kérdés, hogyan tudják majd megvalósítani az egyezséget.

POÓR CSABA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Mészáros Lőrinc horvát csapata leigazolta Kleinheislert

Mészáros Lőrinc horvát csapata leigazolta Kleinheislert

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott