Diplomáciai sikert ért el a Nyugat azzal, hogy az iráni atomprogram ügye az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül. Egyes elemzők szerint azonban már csak a késleltetés, és nem az iráni atomfegyver megvalósításának megakadályozása lehet a reális cél.

Fáradságos tárgyalássorozatot követően nyitotta meg a bécsi Hofburgban szombat este a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) idei bálját Mohamed el-Baradej. A diplomácia parkettjén is ügyesen mozgó egyiptomi IAEA-főnöknek ugyanis többnapi alkudozás után szombatra sikerült tető alá hozatnia azt a határozatot, amely Irán vitatott atomprogramjának ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé utalja. Az IAEA kormányzótanácsának 35 tagjából 27 szavazott igennel, ami jelzi, hogy a világ egyre gyanakvóbban tekint az iráni atomkutatásokra.

A szavazás az amerikai Bush-kormányzat sikerét jelenti, hiszen Washington két és fél éve próbálja meggyőzni a világot, hogy Irán nemcsak békés célokra szeretné felhasználni a nukleáris energiát, hanem atomfegyver készítését tűzte ki célul. A bécsi döntés egyúttal arra is rámutatott, hogy - legalábbis eddig - kudarcot vallott az európai stratégia, miszerint politikai, gazdasági és műszaki segítséggel Irán rávehető a nukleáris fűtőanyag előállításának legkényesebb szakaszáról, az urándúsításról történő lemondásra. Az Európai Uniót képviselő hármas - Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - az utóbbi hónapokban mind közelebb került a Bush-kormányhoz, amely szerint Irán a "gonosz tengelyének" része, és a tárgyalás nem sokra vezet.

Szokatlanul kemény hangot ütött meg például Angela Merkel német kancellár a hét végén tartott müncheni biztonságpolitikai konferencián. Mint leszögezte: Irán átlépett egy olyan határt, ami után a nemzetközi közösség dolga most az, hogy megakadályozza az iszlám köztársaság atomfegyverhez jutását. Merkel külön kitért arra, hogy az iráni elnök Izrael létjogosultságát kétségbe vonó és a holokausztot tagadó állításai teljes mértékben elfogadhatatlanok. A kancellár asszony egyúttal párhuzamot vont saját hazája történelme és napjaink eseményei között, leszögezve: amikor a harmincas évek elején a náci rezsim megerősödött, megfelelő reagálással még meg lehetett volna állítani.

Merkel elszántsága azért is keltett feltűnést, mert a müncheni biztonságpolitikai konferencia - amelyet eredetileg a transzatlanti védelmi együttműködés éves fórumaként hoztak létre - mostanában inkább az amerikai-európai (és ezen belül is leginkább az amerikai-német) szembenállás tere volt. Három évvel ezelőtt az iraki háború kapcsán még nyílt szópárbaj alakult ki Joschka Fischer akkori német külügyminiszter és Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter között - utóbbi most annál nagyobb elégedettséggel hallgathatta a német kormányfő nyílt kiállását.

Az IAEA-határozat persze kompromisszum révén született. A szankciók kiszabására is alkalmas BT ugyanis nem azonnali hatállyal tűzi napirendjére az iráni atomprogram kérdését, hanem megvárja Baradej március 7-éig elkészítendő összefoglaló jelentését. Így tehát van még egy hónap, Irán azonban már a hét végén jelezte, felmondta az atomsorompó-egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé tette az IAEA szakértőinek bejelentés nélküli ellenőrzéseit, és megkezdi az urándúsítást. A hosszú alkudozások, trükkös megfogalmazások segítségével megszületett határozat egyúttal tartalmaz egy kitételt a Közel-Kelet teljes atomfegyver-mentesítéséről, ami Izraelre vonatkozóan például Egyiptom és más térségbeli muszlim ország fülének kedves.

A figyelem mindazonáltal immár nem a főként technikai kérdésekkel foglalkozó bécsi atomfelügyeleti szervre, hanem a BT diplomáciai porondjára irányul, amelyen Irán "vádlottként" jelenik meg. Már a szombati szavazást is megalázónak érezhette Teherán, hiszen sikerült meggyőzni a BT bevonását eddig ellenző Kínát és Oroszországot. Ugyancsak a döntés mellett foglalt állást Brazília, amelynek az iránihoz hasonló urándúsítási programja van. A határozatot végül támogatta a nem állandó BT-tag India és több muszlim ország is, így annak még nagyobb a diplomáciai súlya.

A politikai nyomásgyakorlás is szerepet játszott a meggyőzésben, India elutasítása esetén például az Egyesült Államokkal kötendő nukleáris energetikai együttműködését veszélyeztette volna. Ám az utóbbi hetekben maga az IAEA lendítette előre az ügyet. Az a Baradej, akit a Bush-kormányzat korábban engedékenységgel vádolt, és akinek a megbízatását az IAEA élén egy évvel ezelőtt még nem akarta meghosszabbítani, egy jelentésében most maga mutatott rá az állítólagos polgári célú iráni nukleáris program és a hadsereg közti kapcsolatokra.

Az Egyesült Államok mindazonáltal most hirtelen a hogyan tovább kérdésével szembesül. Washington eddig még nem tárta fel, hogy milyen akciót tervez a BT-ben. Súlyos gazdasági szankciók, például olajvásárlási embargó, nem kerültek komolyan szóba, inkább a diplomáciai és politikai büntetés a valószínű, például magas rangú iráni tisztviselők követeléseinek a befagyasztása vagy utazási tilalma. Ám mindez aligha állítja meg Iránt, ami - a The New York Times által idézett nyugati diplomaták és atomszakértők szerint - már amúgy sem igazán lehetséges. Eszerint a valóban reális stratégia csak az lehet, hogy legalább késleltetik azt a napot, amikor Irán belép az atomklubba.

Pakisztán és állítólag Észak-Korea is atomhatalommá tudott válni, Iránnak a pénze és a mérnöki tudása is megvan ahhoz, hogy megszerezze a nukleáris fegyvert, ha akarja. Ám a legtöbb értékelés szerint Iránnak még több évre van szüksége, és ezalatt változhat az álláspontja, vagy új teheráni kormány kerülhet hatalomra. Addig is a Nyugat célja, hogy az iráni atomprogram mögötti hazai konszenzust megtörje - fogalmazott Robert J. Einhorn, aki az előző Clinton-kormányzat és a Bush-kormány kezdeti időszakának atomszakértője volt. A bécsi szavazás kétségtelenül azt az üzenetet küldheti az irániak számára, hogy az atomprogrammal kapcsolatos konok magatartásnak ára van.

Mindez már tükröződik is a vasárnapi iráni reagálásokban. Az Iran News napilap szerint a teheráni kormánynak semmiképpen nem kellene a Nyugattal konfrontálódnia. "A nukleáris program immár nem műszaki vagy jogi, hanem politikai kérdés. Iránnak nem szabad figyelmen kívül hagynia a vele szemben álló országok erejét" - fogalmazott a lap. Mohamed Ali Abtahi reformpolitikus, egykori alelnök pedig arra mutatott rá, ha az iráni tárgyalók alkalmatlanok a munkára, akkor változtatni kell a konstruktívabb diplomácia érdekében. Míg persze lehetséges, hogy a BT elé citálás megtöri az iráni egységet, az sem kizárt, hogy a világ keményebb fellépése nacionalista teheráni reagálást szül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!