Ideiglenes, kvázikoalíciós megállapodást kötött a három hónapja kisebbségben kormányzó Törvény és Igazságosság (PiS) és két kisebb szélsőséges parlamenti párt. Már csak az a kérdés, hogy populista ígéreteik megvalósítása milyen hatással lesz a gazdaságra.

A hallgatólagos parlamenti támogatás kézzelfogható kormányzati együttműködéssé vált Lengyelországban. A kisebbségi kabinetet adó nemzeti-radikális Törvény és Igazságosság (PiS) politikai stabilizációs paktumot írt alá a múlt héten két, európai mércével mérve szalonképesnek aligha mondható párttal, a populista Andrzej Lepper parasztvezér vezette Önvédelemmel, valamint az ultrakonzervatív, antiszemita Lengyel Családok Ligájával (LPR). Az egy évre szóló, a PiS-kormány számára a 460 fős alsóházban 14 fős kényelmes többséget biztosító megállapodás lényege, hogy a két szélsőséges párt - anélkül, hogy a kabinet tagja lenne - lényegében koalíciós partnerként közreműködik, megszavazza a Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök vezette kabinet által benyújtásra kerülő törvényeket, nem kezdeményez sem vele, sem pedig minisztereivel szemben bizalmatlansági indítványt.

Az előrehozott választásokkal fenyegető bizonytalan belpolitikai helyzetben akár megnyugvásként is értékelhető a paktum, ám tartalma, megszületésének és aláírásának körülményei előrevetítik, a három párt együttműködéséből sok jóra aligha lehet számítani. A támogatásért cserébe a PiS a paktumba iktatta a Lepper-féle párt azon javaslatát, hogy a munkanélküliek számára további 26 milliárd zlotyt (1 zloty = 65,51 forint) különítsenek el, ami lényegesen nagyobb annál, mint amekkora összeggel a PiS-kormány az - elődje által benyújtott - ez évi költségvetés kiadási oldalát még tavaly októberben a parlamentnek benyújtott módosításakor megnyirbálta. Emellett Lepper arra is ígéretet kapott a kormánypárttól, hogy az agrártermelők a dízelolaj esetében támogatásban részesülnek. Bekerült a paktumba az LPR-nek az az elképzelése is, hogy a legalacsonyabb nyugdíjakra és egyéb, szociális célú támogatásokra az idén legalább egymilliárd zlotyt fordítson a kormány.

Jelzésértékű, hogy az aláírásnál csak a paktumot jegyző három párthoz egyaránt közel álló média képviselői lehettek jelen: a lengyel püspökök által is bírált, nacionalista-antiszemita gyűlöletbeszédeiről elhíresült katolikus Radio Maryja és testvéradója, a Trwan (Kitartok) nevű televízió. Válaszul a sajtó képviselőinek többsége bojkottálta az aláírást követő parlamenti sajtókonferenciát, kameráikat, mikrofonjaikat, fényképezőgépeiket, diktafonjaikat demonstratívan egy kupacba rakva a folyosón hagyták. Arról nem is szólva, hogy a paktum létrejöttében való közreműködéséért mindhárom párt külön köszönetet mondott a Radio Maryját létrehozó Tadeusz Rydzyk atyának.

Az alig három hónapja hivatalban lévő PiS-kormány most már teljes gőzzel nekiláthat a Jaroslaw Kaczynski pártelnök által hangoztatott politikai reformprogram, a IV. Lengyel Köztársaság megvalósításának. A korrupcióellenes hivatal felállítása már elindult, hamarosan a szejm elé kerül az átvilágítási törvény, valamint a büntető törvénykönyv szigorításának a tervezete. A tervek között szerepel a jegybank megregulázása is, ami szerint a jövőben az árstabilizáció mellett a gazdasági növekedés elősegítése is a feladatává válna. Igaz, a jegybanktörvény kétharmados törvény, amihez a három párt képviselőinek együttes támogatása is kevés. Nem is hagyta szó nélkül a készülő módosításokat a piacgazdaság kialakításában elévülhetetlen érdemeket szerzett reformer, a nemzetközileg elismert Leszek Balczerowicz jegybankelnök, aki alkotmányellenesnek, az uniós szabályokkal ellentétesnek nevezte az elképzeléseket, ami igen ártalmas következményekkel járhat a gazdaságra.

Taktikai megfontolásokból egyébként egészen a múlt hét elejéig a PiS lebegtette az idő előtti választások kérdését. A pártelnök azzal próbálta sakkban tartani a parlamenti pártokat, hogy ha nem fogadják el időben az ez évi költségvetést, ikertestvére, Lech Kaczynski államfő, élve alkotmányos jogával, mérlegeli a szejm feloszlatásának a lehetőségét. Az események aztán más fordulatot vettek: bár egy nappal a megadott határidő után hagyta jóvá a szenátus a büdzsét, az előrehozott választás esélye minimálisra csökkent azzal, hogy a PiS megkötötte a régóta esedékes paktumot.

A fordulatban szerepet játszhatott, hogy a TNS OBOP legutóbbi telefonos közvélemény-kutatása három hónap óta első ízben azt mutatta, hogy a PiS legfőbb riválisa, a liberális-konzervatív Polgári Platform (PO) valamivel több szavazatra számíthatna. Ráadásul mostani paktumtársainak pozíciói is megrendültek, Lepper még csak bejutott volna a szejmbe, ám az ultrakonzervatívok aligha. Pedig a kormánypárt népszerűsége egészen addig töretlen volt, és a közvélemény-kutatások alapján akár egyedül is képes lett volna a többségi kabinet megalakítására.

Mindeközben vélhetően világossá vált Kaczynski pártelnök számára, hogy aligha jelenthet kiutat a permanenssé vált belpolitikai válságból egy esetleges újabb megmérettetés. A lengyeleknek láthatóan elegük van a politikai csatározásokból, a hatalmi viszálykodásból, többségük nemtetszéssel fogadná, ha fél éven belül másodszor is az urnákhoz kellene járulniuk. Ami magában hordozta annak a veszélyét, hogy a politikából teljesen kiábrándult választók még kisebb hányada megy el szavazni. Pedig már tavaly ősszel a rendszerváltás óta a legalacsonyabb részvétel mellett zajlott a voksolás: a választásra jogosult 30 millió lengyelnek alig 40,5 százaléka tartotta fontosnak, hogy véleményt nyilvánítson.

Az előrehozott választások elutasításából persze nem következik, hogy a lakosság elégedett a jelenlegi helyzettel. A felmérések szerint alig 24 százalékuk támogatja a kormánypárt és a két szélsőséges párt szövetségét, ezzel szemben legalább kétszerennyien preferálnák a két vezető jobboldali párt, a PiS és a PO koalícióját.

Meglepő módon a PiS-kormány száznapos regnálása idején kialakult kaotikus belpolitikai helyzet nem érezteti hatását a gazdaságban. Nem omlott össze a tőzsde, a zloty árfolyama is újabb és újabb csúcsokat döntöget, a külföldi befektetők sem kezdtek pánikszerű menekülésbe. Gazdasági elemzők szerint azonban mindez korántsem a PiS diadala, inkább azzal magyarázható, hogy elődjétől jó állapotban lévő gazdaságot örökölt, a korábban elindított korrekciók mostanra beértek. Kamatcsökkentést tett lehetővé a múlt héten, hogy decemberben másfél évtizede nem látott szintre, 0,7 százalékra csökkent az infláció, a tavalyi költségvetési hiány a tervezettnél alacsonyabb volt, a gazdaság a 2005-ös 3,3 százalékkal szemben az idén várhatóan 4,4 százalékkal bővülhet. A munkanélküliség azonban továbbra is kiemelkedően magas: januárban 18,1 százalékra, 2,9 millió főre rúgott a munkanélküliek száma, ami a decemberihez képest 3,4 százalékos emelkedést jelent. A bizalom azonban könnyen elszállhat: a PiS-kormány számára jelzésértékű lehet, hogy a paktum megkötésének a hírére a múlt pénteken a varsói tőzsdeindex 1,8 százalékos esést mutatott.

TÁLAS ANDREA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Kézilabda-vb: súlyosak a sérülések, cserére kényszerül a válogatott

Kézilabda-vb: súlyosak a sérülések, cserére kényszerül a válogatott

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Apró méregzsák: 300+ lóerővel támad az új BMW X2 M35i

Apró méregzsák: 300+ lóerővel támad az új BMW X2 M35i