Az exkommunisták sikeres puccsot hajtottak végre Mongóliában: a napokban a vezetésükkel új kormány alakult, miután január közepén megbuktatták a legfőbb riválisuk, a demokraták által másfél éve felállított kormányt, amelyben csak másodhegedűsök voltak.

A holdújévi ünnepségek sokat segítettek a három hete tartó belpolitikai válság rendezésében: két nappal az újév beköszönte előtt felállt a kommunista utódpárt, a Mongol Népi Forradalmi Párt (MPRP) vezette új koalíciós kabinet. A túlnyomórészt exkommunista párt által delegált miniszterekből álló kormány élén a párt elnöke, egyben ulánbátori főpolgármester, Miegomb Enhbold áll. A végzettségét tekintve közgazdász, mindössze 42 éves Enhbold nem járatlan a politikában: 1992-ben főpolgármester-helyettes lett, majd hét éve a főváros első embereként tevékenykedik, tavaly pedig a kommunista utódpárt elnöki posztját vette át, miután elődjét, Nambariin Enkhbayart államfővé választották.

A szokásosan jól hangzó ígéretekkel - korrupció elleni küzdelem, bér- és nyugdíjemelés, a közbiztonság erősítése, a gazdaság fejlesztése - előállt Enhbold kormányában két tehetős mongol vállalkozó is helyet kapott. A kasmírgyáros Badzarszad Dzsargalszahan az ipari és a kereskedelmi tárcát, az építőiparból meggazdagodott Badarcs Erdenebat pedig az energiaügyi minisztérium vezetését kapta meg.

A kormányválságot az exkommunisták robbantották ki azzal, hogy január közepe táján tíz miniszterüket kiléptették a legfőbb riválisuk, a Szülőföld Demokratikus Koalíció (MDC) elnöke, Cahiagijn Elbegdordzs által vezetett nagykoalíciós kabinetből, teljesen ellehetetlenítve ezzel a kormányzati munkát. A lépést a párt azzal indokolta, hogy megrendült a bizalmuk a miniszterelnökben a reménytelen gazdasági helyzet, a gazdasági növekedés megtorpanása és az egyre nagyobb infláció miatt.

A nagykoalíciónak már megalakulásakor - közel másfél éve - nem jósoltak hosszú életet, ám a parlamenti választás után a patthelyzet feloldására nem kínálkozott más megoldás. A két nagy párt - az exkommunisták és a rendszerváltó politikusnak számító Elbegdordzs kormányfő pártja - fej fej mellett végzett a választáson, és képtelen volt a másik nélkül az önálló kormányalakításra. Az exkommunisták 37 mandátumot szereztek a 76 tagú törvényhozásban, így épp ugyanannyi képviselői hellyel rendelkeztek, mint az ellenfél, amely még három független honatya és a magát egy fővel képviseltető Republikánus Párt támogatását tudhatta maga mögött.

A kormányválság feloldására az exkommunisták azzal az ajánlattal álltak elő, hogy eddigi koalíciós partnerük és a függetlenekből időközben létrejött kisebb pártok részvételével, ám az ő vezetésükkel alakuljon meg az úgynevezett nemzeti szolidaritás kormánya. Az ötletet azonban Elbegdordzs pártja visszautasította, mondván, nem kívánnak a továbbiakban az országot hatalmi megfontolásból bizonytalan helyzetbe hozó exkommunistákkal együttműködni. A megbuktatott kormányfő, az amerikai Harvard Egyetemen tanult Elbegdordzs szerint a háttérben gazdasági érdekek húzódnak meg. Az exkommunisták - állította a pozíciójából elmozdított kormányfő - nemtetszéssel fogadták a demokraták által kezdeményezett korrupcióellenes intézkedéseket, a vizsgálódások nyomán ugyanis több vezető politikusuk is gyanúba keveredett.

Az exkommunisták által kirobbantott kormányválság tiltakozásokat váltott ki országszerte, a fagyos téli időjárás, a mínusz 20-30 fokos hideg sem riasztott el több ezer mongol tüntetőt, hogy az utóbbi két hétben több ízben is az MPRP ulánbátori székháza elé vonuljon, tiltakozásul az általuk csak puccsnak nevezett politikai fordulat miatt. Az épületet a tüntetők megrohamozták, többüknek sikerült is bejutniuk, majd ülősztrájkot tartottak, és követelték, a párt vonja vissza kilépését a koalícióból, hívja vissza korrupciós ügyekbe keveredett 16 képviselőjét. A tüntetők, miközben a kialakult belpolitikai válságért a hatalomra törő exkommunistákat kárhoztatták, és több ezren a mostani kormány fennmaradása mellett demonstráltak, általános elégedetlenségüknek is hangot adtak. Azért emeltek például szót, mert a fővárosi önkormányzat a korábbinak a duplájára emelte a tömegközlekedési jegyek árát, amitől - látva az óriási felháborodást - végül kénytelen-kelletlen, de elállt.

A rendkívül alacsony jövedelmek miatt is egyre nagyobb az elégedetlenség. A két nagy párt ugyanis a választási kampánya során hangoztatott, a lakosság életszínvonalát javító ígéreteit máig nem teljesítette, a jövedelmek a közszférában nem emelkedtek. A közalkalmazotti átlagbér 50-60 ezer tugrik (1 euró = 1467 tugrik) között mozog, míg a menedzseri fizetések ennek akár a tízszeresét is elérik. Bár az élelmiszer-ipari termékek és a tartós fogyasztási cikkek alig drágultak, elviselhetetlen terhet ró a lakosságra az elektromos áram, a távhőszolgáltatás díjának drámai emelkedése. Ezért aztán egyre hangosabban követelik, hogy a bányászatból befolyó állami jövedelmek 30-50 százalékát a lakosság életkörülményeinek javítására fordítsák.

A kilátástalan helyzetet mi sem mutatja jobban, mint hogy a 2,7 milliós lakosság több mint harmada a szegénységi küszöb alatt él, a munkanélküliség pedig, akárcsak két éve, most is 20 százalék körül mozog. Aki csak teheti, elmenekül vidékről a fővárosba, amelyben azonban a lakáshoz jutás szinte lehetetlen. A dolgok jobbra fordulását várja a lakosság attól, hogy az ország idén nagyszabású rendezvényekkel kívánja megünnepelni az államalapítás 800. évfordulóját, a tervek szerint látványos lovas- és teveversenyekkel, kosztümös felvonulásokkal, sámánszertartásokkal, amitől azt remélik, hogy a turistaforgalom átlépi a 300 ezres bűvös határt.

OBRUSÁNSZKY BORBÁLA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV