A muszlim világ és a Nyugat közti vallási-kulturális szakadék okozta kölcsönös félelem és meg nem értés kiváló lehetőséget teremt politikai célok kihasználására. A dán karikatúrabotrányt a jelek szerint Teherán és Damaszkusz, de az európai szélsőjobboldal is a maga javára aknázza ki.

A Mohamedről szóló dán karikatúrákkal szembeni, e hét elejéig 11 halálos áldozatot követelő erőszakos tüntetések legfőbb oka - mutat rá több elemző -, hogy a muszlimok egy része úgy véli, a Nyugat folyamatosan megsérti az iszlámot, kezdve a női fejkendőviseletről folyó vitáktól egészen a Korán megszentségtelenítéséről szóló esetekig. Eleve a hitük elleni támadásként értelmezik Irak 2003-as amerikai invázióját, és ebbéli meggyőződésüket csak erősítette a bagdadi Abu Graib vagy a kubai Guantanamo Bay amerikai börtöneiben a muszlim foglyokkal szembeni zaklatás és kínzás körüli botrány. Ráadásul a 2001. szeptember 11-ei merényletek után a Mohamed turbánját bombaként ábrázoló egyik gúnyrajz egyesek szemében még azt az üzenetet is közvetíti, a muszlimok mind terroristák.

Nem igazán értik ugyanakkor számos muszlim országban, hogyan működik a nyugati demokrácia, amely a lehető legnagyobb személyi szabadságot biztosítja az egyén számára, beleértve akár a vallás kigúnyolását is. Sok helyütt például kétkedve fogadják - írta a londoni The Economist -, hogy a dán kormány törvény hiányában nem avatkozhat be egy független és magántulajdonban lévő lap, történetesen a karikatúrákat először, szeptemberben publikáló Jyllands-Posten ügyébe. Hiszen például Jordániában, Malajziában és Jemenben is őrizetbe vették a rajzokat közlő újságok szerkesztőit, a lapok szerkesztőségeit pedig bezárták.

Tiltakozni azonban könnyebb, mint szembenézni a társadalmi kihívásokkal - véli számos mérsékelt muszlim. "Miért kell erőszakosan fellépni a gúnyrajzok ellen?" - tette fel a kérdést a Reuters hírügynökség számára Abdul Razak Baginda malajziai elemző, aki szerint a dán lap részéről elhangzott bocsánatkérés elegendő elégtétel lenne. "A muszlimok miért nem inkább kormányaik ellen tüntetnek, amelyek az alapvető egészségügyi és lakhatási feltételeket sem biztosítják" - tette hozzá.

Állítólag az érzelmek felkorbácsolásában kulcsszerepet játszott az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) december 6-ai mekkai csúcstalálkozója, amelyen egy dán muszlim küldöttség 43 oldalas dokumentumot mutatott be az esetről. Így aztán az eredetileg a terrorizmusnak és az iszlámon belüli szunnita-síita szektaharcoknak szentelt konferenciát a dán rajzok uralták. Az OIC-ba tömörült 57 muszlim ország közel felében az emberek nagy része kevesebb mint napi két dollárból él.

A rajzok - mutatott rá a The New York Timesnak Szari Hanafi, a bejrúti Amerikai Egyetem professzora - kiváló lehetőséget teremtettek az arab kormányok számára, hogy a közvélemény előtt visszavágjanak a Nyugatnak, amely állandó nyomást gyakorol a térségre a demokratikus reformok érdekében. "Ez az a demokrácia, amelyről beszélnek. Ez kell nektek?" - közvetíthették a diktatórikus kormányok üzenetüket népük felé. Nyilvánvaló, hogy a térség társadalmi és gazdasági problémái okozta feszültség levezetésére is alkalmasak a nyugati követségek elleni támadások.

Sok iráni és arab elemző egyetért azzal, hogy Teheránban és Damaszkuszban hivatalosan is szították az erőszakos tüntetéseket. Irán napirenden akarja tartani a Nyugat-ellenességet, egyfajta ostromállapotot - vélekedett Ali Ansari londoni Irán-szakértő.

Egyre jobban konfrontálódik a Nyugattal az atomprogramja miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé utalt Teherán, talán nem véletlen, hogy Irán éppen hétfőn jelentette be, felújította az urándúsítási kutatásait. Ráadásul a gyúnyrajzok keltette felháborodás alkalmas "válsághelyzetet" teremt arra, hogy Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnök elterelje a figyelmet a hazai gazdasági helyzet okozta elégedetlenségről. Szíria is a nemzetközi közösség nyomása alatt áll a volt libanoni kormányfő, Rafik Hariri meggyilkolása ügyében, amelynek éppen február 14-én volt az egyéves évfordulója.

Egyes elemzők azon is elmélkedtek, hogy az egyiptomi alapítású, de pániszlám Muszlim Testvériség - amely hetven országban képviselteti magát - szintén tüzelte a tüntető muszlim csoportokat. Valójában azonban a Gázai övezetben a világi Fatah állt az élre, nem a Hamász, amely magát a Testvériség gázai szárnyának tekinti. A mozgalom által szervezett tüntetések - Marokkótól Jordániáig - általában békések voltak, egyiptomi szóvivője pedig "piszkos játékkal" vádolt meg néhány kairói politikust, akik szerinte a tavalyi választáson a legnagyobb ellenzéki párttá emelkedett Muszlim Testvériséget akarják befeketíteni.

Az európai szélsőjobboldali mozgalmak is megpróbálják a maguk javára fordítani a karikatúrák okozta vitát - figyelmeztetett Javier Solana, az Európai Unió (EU) külügyi biztosa. Franciaországban például a felmérések szerint a Jean-Marie Le Pen veterán szélsőjobboldali vezetőnél is népszerűbb Philippe de Villiers a múlt pénteken azt javasolta, hazájában csak akkor engedélyezzék mecsetek építését, ha a muszlimok biztosítják a nemek közti egyenlőséget és a vallás megválasztásának szabadságát. Az Európa- és bevándorlásellenes Mozgalom Franciaországért (MPF) párt vezére egyúttal harcot hirdetett "a francia társadalom fokozódó iszlamizálása" ellen. Követelését a muszlimok provokációnak tekinthetik, hiszen az iszlám elhagyása számos muszlim országban halálbüntetéssel járó blaszfémia.

A karikatúrabotrány erősíthette azokat is, akik hisznek Oszama bin Ladennek, miszerint ő csak az iszlám értékeit védi a nyugati betolakodókkal szemben, akik nem tisztelik a muszlimokat. Az általa meghirdetett dzsihád ennélfogva jogos önvédelem, és nem a Nyugat elleni támadás. Egy török diplomata azt is elismerte, hogy a rajzok megjelenésére adott erőszakos reagálások nem teremtenek Európában kedvező légkört Törökország EU-csatlakozása ügyében.

"Ami a leginkább zavar, hogy eközben szó sem esik a szólásszabadságról" - írta a Londonban megjelenő al-Hajat arab lap kommentátora, Dzsihad al-Khazen. Viszont a muszlim világban a Nyugatról, a nyugati világban az iszlámról alkotott kép könnyen tovább torzulhat, mintha csak a civilizációk összecsapását jósolók próféciája válna valóra. A tiltakozások globális jellege pedig megmutatta, hogy a mobiltelefonok, az internet és a műholdas tévécsatornák hogyan forrasztanak egybe sértett muszlim közösségeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Valami folyik Dániában

"Vegyél még egy dönert! Mosolyogj a muszlim zöldségesre! - én csak ilyen békepárti SMS-eket kaptam.

Lövöldöztek a csomagkézbesítő UPS egyik amerikai raktárában

Lövöldöztek a csomagkézbesítő UPS egyik amerikai raktárában

Készül a propaganda: megmondták a szakértőnek, mit mondjon az M1-en

Készül a propaganda: megmondták a szakértőnek, mit mondjon az M1-en

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Gigantikus gyűrűvel jegyezte el Űrlord a Terminátor lányát

Gigantikus gyűrűvel jegyezte el Űrlord a Terminátor lányát

Bayer Zsolt a tüntetések gimnazista szónokáról: Kretén, nyomorult, barom, proli

Bayer Zsolt a tüntetések gimnazista szónokáról: Kretén, nyomorult, barom, proli

Megvan, mikor indul a Trónok harca utolsó évada és itt egy új előzetes is

Megvan, mikor indul a Trónok harca utolsó évada és itt egy új előzetes is