"Vegyél még egy dönert! Mosolyogj a muszlim zöldségesre! - én csak ilyen békepárti SMS-eket kaptam.

"Vegyél még egy dönert! Mosolyogj a muszlim zöldségesre! - én csak ilyen békepárti SMS-eket kaptam. De az újságból ismerem a muszlim kisboltok és taxisofőrök bojkottálására felszólító SMS-eket is" - mondta Anders, egy koppenhágai diákotthon lakója. A muszlimbojkottra felszólító üzenet Pia Kjærsgaard-nak, a szélsőjobboldali Dán Néppárt (DF) elnökének ötletét hivatott népszerűsíteni, miszerint a dán termékek közép-keleti bojkottálására a muszlim bevándorlók boltjainak kerülése a helyes válasz.

A politikai állásfoglalásnak persze nem a tudatos vásárlás az egyetlen és nem feltétlenül a legnépszerűbb formája. A lapokban az olvasói levelek száma például megsokszorozódott, az újságok háromszoros terjedelemben közlik a véleményeket. A kevésbé elszántak csatlakozhatnak valamelyik internetes aláírásgyűjtéshez, választék van bőven: a kérdés csak az, ki mitől szeretne elhatárolódni. Az egyik honlapon "alulírott dán polgárok" ítélik el a karikatúrákat (lapzártánkig több mint 45 ezren), és felhívják rá a figyelmet, hogy csupán egy újság szerencsétlen ötletéről van szó, ebből azonban nem szabad a dán társadalom egészére vonatkozó következtetéseket levonni. A másikon Skandináviában élő muszlimok határolódnak el az arab világ reakciójától, és elnézést kérnek Dániától és Norvégiától. Mindkét csoport úgy gondolja, hogy ők képviselik a csendes többséget, és attól tartanak, hogy a médiadiskurzust uraló szélsőségekkel azonosítják őket.

A politikai színtéren kevéssé meglepő módon a bevándorlásellenes Dán Néppárt profitált leginkább az ügyből: az utóbbi hetekben ifjúsági tagozatuk nyolcszor annyi új tagsági könyvet állított ki, mint egy átlagos hónapban. De a politikai polarizáció azoknak a liberális bevándorláspolitikát hirdető kisebb pártoknak is kedvez, amelyek nem hagyják, hogy a Dán Néppárt kisajátítsa magának a témát. Az egyértelmű vesztes a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták, akiknek nem elég markáns az üzenete ahhoz, hogy a kiélezett helyzetben bárki támogatásra érdemesnek tartaná őket. A kialakult helyzet végső soron a jobboldali-liberális párt, a Venstre vezette kormánykoalíció és Fogh Rasmussen miniszterelnök pozícióját erősíti, amely, kisebbségi kormány lévén, a Dán Néppárt hallgatólagos külső támogatására szorul. Utóbbi egyébként soha nem volt kormányon, hisz nincs olyan párt, amelyik koalícióra lépne vele.

A "Dánia újkori történelmének legsúlyosabb külpolitikai és morális válságaként" aposztrofált botrány hosszú távú belpolitikai következményeit ma még csak találgatni lehet. A szélsőjobboldal megerősödése csak egy a lehetséges reakciók közül, hiszen a konfliktus egyben lehetőség is a többségi társadalom és a muszlim közösség közti párbeszéd megújulására. Demokratikus Muszlimok (Demokratiske Muslimer) néven új muszlim szervezet alakult Nasar Khader, a szociálliberális ellenzéki párt, a Radikale Venstre (R) parlamenti képviselőjének vezetésével, aki reményét fejezte ki, hogy a belpolitikai vita lehetőséget teremt rá, hogy árnyaltabb kép alakuljon ki a muszlim közösségről, mert "a világ nem csak fekete-fehér". Tanwar Ahmad, aki Khaderhez hasonlóan a szociálliberális Radikale Venstre tagja, demonstrálandó, hogy a muszlimok és nem muszlimok közti párbeszédet ő tényleg szó szerint érti, első lépésként életre hívta a "Rendelj egy dán muszlimot!" elnevezésű akciót, ami lehetővé teszi, hogy iskolák, munkahelyek, társadalmi szervezetek vagy akár magánszemélyek katalógusból "rendelhessenek" egy fiatal muszlim bevándorlót, aki ellátogat hozzájuk. "Mi a csendes többséget képviseljük, és nem akarjuk a túsz szerepét játszani a Khader és az imámok közti bokszmeccsben" - összegezte álláspontját Ahmad.

"Nincsen mi és ők. Mind együtt vagyunk, a bevándorlók és menekültek is, együtt küzdünk a terrorizmus ellen" - mondta Poul Nyrup Rasmussen akkori dán miniszterelnök (aki csak névrokona a mai kormányfőnek) 2001-ben, a szeptember 11-ei terrortámadások után. Majd a nemzeti egységet és a pozitív nemzeti önképet erősítendő hozzátette: "Dánia túl kicsi a nagy konfliktusokhoz." Kérdéses, hogy Dánia önértelmezése egy "kicsi, szimpatikus és toleráns országról" megváltozott-e a történtek hatására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Ürügykezelés

A muszlim világ és a Nyugat közti vallási-kulturális szakadék okozta kölcsönös félelem és meg nem értés kiváló lehetőséget teremt politikai célok kihasználására. A dán karikatúrabotrányt a jelek szerint Teherán és Damaszkusz, de az európai szélsőjobboldal is a maga javára aknázza ki.

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje