Ultimátumot intézett London és Dublin az észak-írországi politikai pártokhoz: vagy felélesztik a három éve működésképtelen belfasti parlamentet, vagy végleg lemondhatnak róla. Viszálykodásuk ezúttal egy, a brit titkosszolgálatoknak két évtizede dolgozó IRA-tag meggyilkolásával újult ki.

Tökéletes volt az időzítés: az Ír-sziget egyesítéséért küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egykoron legbelsőbb vezetéséhez tartozó, ám eközben a "megszálló" britek informátoraként is dolgozó Denis Donaldsont a napokban meggyilkolták búvóhelyén. Alig két nappal azelőtt, hogy Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfő ismertette volna a három és fél éve felfüggesztett belfasti tartományi parlament működésének visszaállítására szolgáló közös tervet. A kettős ügynök kivégzésszerűen végrehajtott meggyilkolása politikai megfigyelők szerint csak tovább nehezíti a megállapodást a kormányzati együttműködésről a brit uralmat támogató unionisták - leginkább a keményvonalas militáns Ian Paisley tiszteletes vezette Demokratikus Unionista Párt (DUP) - és az IRA politikai szárnya, a Sinn Féin között.

A gyilkosság a három éve az észak-írországi tartományi parlamenti választást megnyert Paisley számára máris kellő apropóul szolgált arra, hogy fennhangon bizonygassa: az IRA - hiába hirdette meg tavaly júliusban, hogy békés eszközökkel igyekszik megvalósítani politikai céljait, és fegyvereit is beszolgáltatja - titkon továbbra is gerillamódszerekkel dolgozik. London és Dublin mintha nem is akarná meghallani a tiszteletes vádaskodásait, hiszen ultimátumszerűen közölte: a három éve rendezett tartományi parlamenti választáson a belfasti törvényhozásba bejutott pártok vagy legkésőbb november közepéig kiegyeznek, és elindítják a törvényhozási és a kormányzati munkát, vagy pedig megvonják a 108 megválasztott képviselő fizetését, és végleg lemondhatnak az 1998-as nagypénteki megállapodásban biztosított részleges önállóságról.

Nem először fordul elő, hogy Donaldson személye megakasztja a katolikusok és a protestánsok három évtizede tartó, mintegy 1800 áldozatot követelő véres viszálykodását lezárni hivatott 1998-as nagypénteki megállapodást követő békefolyamatot. A belfasti parlament, valamint a kormány működésének felfüggesztéséhez vezetett négy éve a Donaldson által kitervelt és végrehajtott, az IRA kémügyeként elhíresült botrány. Beismerte: akkor a brit titkosszolgálatok provokációja volt, hogy az északír biztonsági erők a Sinn Féin belfasti irodáiban, parlamenti helyiségeiben és a párt néhány vezető tisztviselőjének a lakásán tartott házkutatáskor szigorúan titkos kormányzati iratokat találtak. A kémbotrány miatt a többségi protestáns és a kisebbségben lévő katolikus pártok úgy összevesztek, hogy London ismét közvetlen irányítása alá vonta Észak-Írországot.

Azóta a belfasti parlamentben, a Stormont hegy tetején lévő neoklasszicista épületben nem képviselők üléseznek, legfeljebb jótékonysági fogadások, koncertek helyszíne. Hiába várta London és Dublin nagy reménnyel 2003 decemberében az északír tartományi választásokat, a radikális pártok előretörésével a helyzet mit sem változott. Áttörést az IRA tavaly júliusi teljes fegyverletételről szóló bejelentése sem hozott. Különösen azok után nem, hogy a leszerelést ellenőrző Független Megfigyelő Bizottság (IMC) januári jelentésében rámutatott: bár az IRA lépései megfelelő irányba haladnak, de a haladás messze van a tökéletestől. Emellett a két vallási közösség egymással szembeni erőszakos akcióinak ugyan vége szakadt, a korábban ott állomásozó 10 ezres brit katonai egység közel felét London ki is vonta, ám a kölcsönös bizalmatlanság továbbra is fennáll a protestáns többség és a katolikus kisebbség között.

Donaldson halála pedig csak rontott a helyzeten. Élete ugyanis összeforrt az IRA-éval: a hetvenes években csatlakozott a terrorszervezethez, robbantásokban vett részt, börtönben is ült - többek között az 1981-ben éhségsztrájkban meghalt Bobby Sandersszel és Gerry Adamsszal együtt. A nyolcvanas években aztán rendszeresen utazott külföldre - amit vélhetően a brit titkosszolgálat tett lehetővé a számára -, hol pénzt szerzett az IRA-nak, hol pedig Libanonban, Kolumbiában járva más terrorszervezetekkel vette fel a kapcsolatot. Állítólag zűrös magánügyeivel, titkos nőkapcsolataival zsarolták meg, és szervezték be a britek.

A beismerést követően az IRA menesztette soraiból, Adams azonban amnesztiát ígért neki. Ennek ellenére egy idő után eltűnt, csak hogy a bosszútól megvédje feleségét és három gyermekét, egy vidéki, elhagyatott házában húzta meg magát, amit állítólag korábban az IRA-terroristák is használtak egy-egy akció után búvóhelyül. Spártai körülmények között töltötte napjait, a házban nem volt fűtés, víz, a helybéli faluba járt le élelmiszerért. Mintha várt volna gyilkosaira. Végül itt találták meg, fejbe lőtték és megcsonkították jobb kezét, amellyel aláírta beszervezési papírját.

A rendőrség gőzerővel nyomoz az elkövetők után, miközben mindenki találgat. A legkézenfekvőbbnek persze azt tartják, hogy egy IRA-tag magányos bosszúja volt, a terrorszervezet ugyanis története során eddig soha nem hagyta megtorlatlanul, ha aktivistájáról kiderült, a briteknek dolgozott. Ám az sem kizárt, hogy az IRA vezetésével elégedetlen, annak kemény magjából kikerült Ideiglenes IRA aktivistája intézte el. Adams állítja, hogy az IRA-nak nem állt érdekében Donaldson meggyilkolása, hiszen hivatalosan felhagyott az erőszakkal, fegyvereit is beszolgáltatta. A brit titkosszolgálatokra mutogat, mondván, ha valakinek, nekik aztán igen jól jött, hogy a sokat tudó kettős ügynök már nem beszélhet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hivatalos: Hamarosan vége a győri Audi TT gyártásának

Hivatalos: Hamarosan vége a győri Audi TT gyártásának

Radikálisan átszabná az autóvásárlás adóit az Orbán-kormány

Radikálisan átszabná az autóvásárlás adóit az Orbán-kormány

Csányi és Mészáros két átlagos dollármilliárdos: középkorú férfi, aki szereti a focit

Csányi és Mészáros két átlagos dollármilliárdos: középkorú férfi, aki szereti a focit

Egy felmérés szerint nem lesz RMDSZ-es EP-képviselő

Egy felmérés szerint nem lesz RMDSZ-es EP-képviselő

Az Apple Pay-láz, avagy mitől őrült meg két nap alatt több tízezer magyar iPhone-os?

Az Apple Pay-láz, avagy mitől őrült meg két nap alatt több tízezer magyar iPhone-os?

Hazatérnek a magyarok? Többszörösen torzít a statisztika

Hazatérnek a magyarok? Többszörösen torzít a statisztika