Négyhavi politikai bénultság után Irakban új miniszterelnök-jelölt, Dzsauad al-Maliki próbálkozhat a nemzeti egységkormány felállításával. A legégetőbb feladat, hogy a jelenlegi szektaharcok ne torkolljanak nyílt polgárháborúba.

Órákkal azután, hogy az irakiak egyesítését ígérte az ország új kormányfőjelöltje, szombaton véres tragédiába torkollott három síita fivér és egy szunnita testvérpár közös vacsorája. Az eszeveszett síita-szunnita öldöklések közepette reménykeltőnek tűnhetett, hogy vannak még Irakban olyanok, akik bizalommal viseltetnek a másik muszlim felekezet tagjai iránt, de a valóság kiábrándítónak bizonyult. Miután a társaság fizetett és kilépett a bagdadi étteremből, fegyveresek pattantak ki egy autóból, és a szemtanúkkal mit sem törődve halomra lőtték őket, majd kezeiket összekötözték és szemüket kinyomták. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a síita áldozatok temetésén már szóba sem került a két család közötti barátság, hanem csak a bosszú.

Arról sem esett szó, hogy a kormányalakításra felkért Dzsauad al-Maliki azt ígérte, olyan Irakot teremt, amely szekták nélkül egy családot alkot majd. Könnyen lehet azonban, hogy az új miniszterelnök-jelölt is csak légvárakat épít, amit a vasárnapi rakétatámadások, bombamerényletek és leszámolások rögtön jeleztek is. Egy síita szentély februári felrobbantása óta ugyanis még jobban elszabadult az erőszak, amerikai adatok szerint már többen esnek áldozatul a síita többség és a szunnita kisebbség közti vérengzéseknek, mint a megszállók ellen harcoló szunnita gerillák és az al-Káida helyi terrorszervezete merényleteinek.

Malikinak egyelőre egy hónapja van, hogy létrehozza nemzeti egységkormányát, ami elődjének, Ibrahim Dzsafarinak a tavaly decemberi választások óta nem sikerült. Dzsafari még a múlt szerdán is azt nyilatkozta, esze ágában sincs lemondani a jelöltségről - aztán egy napra rá bedobta a törülközőt. A szunniták, a kurdok és az amerikaiak is egyre komolyabb nyomást gyakoroltak a hiteltelenné vált politikusra, hogy adja vissza a kormányalakítási megbízást, és vessen véget a politikai patthelyzetnek. Valószínű, hogy végül a síiták vitathatatlan vallási tekintélye, Ali al-Szisztáni nagyajatollah bírta jobb belátásra.

Áttörésként értékelték ugyan iraki és amerikai diplomáciai körökben Dzsafari távozását, nem lesz könnyű dolga Malikinak sem, akit szintén a síita szövetség egyik nagy pártja, a Dava jelölt. Nevezték őt erős és dönteni képes személyiségnek, akire Iraknak igazán szüksége van, míg mások engedékenységgel vádolták, aki könnyen a síita érdekek kiszolgálójává válhat. A kurdok lakta északi területeken pedig sokan nem is ismerték.

Az 56 éves Maliki 1968-ban csatlakozott a síita vallási Dava párthoz, hamar összeütközésbe kerülve a nacionalista és szocialista elveket valló Baath Párt vezette kormánnyal. Maliki 1980-ban - egy évvel Szaddám Huszein hatalomra jutása után - menekült el Irakból, Szíriában és Iránban élt száműzetésben a 2003-as amerikai invázióig. Hazatérését azonban nem kísérte akkora sajtóvisszhang, mint jó néhány politikustársáét, és azóta is inkább háttérben maradt. Pedig tevékenyen részt vett a Huszein utáni Irak politikájának alakításában, tiszteletet szerezve például az alkotmány megszövegezése körüli tárgyalásokon, amelyeken Irak egysége és az erőforrások - azaz a kőolaj-jövedelmek - igazságos elosztása mellett szállt síkra.

Nyilvánvalóan nagy vita kíséri majd, hogy ki vezesse a kulcsfontosságú minisztériumokat. A belügyi tárca az egyik legkényesebb: a szunniták ugyanis azzal vádolják a síitákat, hogy a minisztérium kifejezett támogatását élvezik azok a fegyveres milíciák, amelyek rendszeresen tömeges mészárlásokat hajtanak végre. Maliki szombaton már be is jelentette, hogy a pártok fegyveres osztagait be kell olvasztani a nemzeti hadseregbe, ami a szunniták ellenérzéseit válthatja ki. Ráadásul a parlament legnagyobb erejét adó síita pártszövetséget azzal vádolják, hogy az irányítása alatt álló belügyminisztérium titkos fogolytáborokat tart fenn, miután amerikai katonák rábukkantak egy bunkerre, ahol 173, többségében szunnita foglyot őriztek. A rabokon az alultápláltság és kínzások jelei voltak láthatók.

Kemény álláspontot foglal el Maliki a szunnita ellenállással kapcsolatban is. A kormányfőjelölt szerint ugyanis ki kell végezni az irakiakat gyilkoló szunnita gerillákat, ami alááshatja azokat az erőfeszítéseket, hogy a szunnita ellenállókat bevonják a politikai rendezési folyamatba. Az előző, ideiglenes parlament védelmi bizottságának fejeként a nevéhez fűződik az igen szigorú terrorizmusellenes törvény is.

A hatalom vallási felekezetek és etnikumok közötti igazságos elosztásának és a gazdaság talpra állításának nem kis feladatai mellett azonban talán a legkomolyabb kihívás a biztonság javítása, illetve annak megakadályozása, hogy Irak a teljes polgárháborúba sodródjon. Február óta több mint 65 ezer ember menekült el otthonából főként a bagdadi szektaharcok miatt. Ha folytatódik ez a fajta etnikai tisztogatás, akkor a főváros hamarosan egymástól jól elkülöníthető síita és szunnita negyedekre bomlik, ami egy libanoni típusú, nyílt polgárháború rémképét vetíti előre.

A főváros pacifikálása nélkülözhetetlen az új kormány hatalmának és hitelének helyreállításához, és ahhoz, hogy az Irakban állomásozó jelenleg mintegy 140 ezer amerikai katona létszámát csökkenteni lehessen. A londoni The Sunday Times szerint az amerikai katonai vezetés éppen ezért "Bagdad második felszabadítását" tervezi. A washingtoni védelmi minisztérium tervei alapján állítólag az iraki erők - amerikai légi támogatással, hírszerzési és egyéb segítséggel - körzetről körzetre tisztítanák meg a fegyveres bandáktól a fővárost, ahol hírek szerint már tíz dollárért is vállalnak gyilkosságot, az emberrablások száma pedig elérte a napi ötvenet.

A megtisztított területekre aztán olyan csapatok érkeznének, amelyek - klinikák, iskolák építésével, a szemét eltakarításával, a víz- és az áramellátás javításával - próbálnák meg helyreállítani a normális életet. A nagyszabású akció tervezőinek szándékai szerint ezzel nemcsak az Egyesült Államok javítana iraki teljesítményén, de a remélhetőleg hamar felálló új bagdadi kormány is megmutathatná, hogy a helyén van.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
EP-választás: Egyre nehezebb szavazatszámláló tagokat keríteni

EP-választás: Egyre nehezebb szavazatszámláló tagokat keríteni

Adó-visszatérítést ígér, valójában átverés a NAV nevében küldött e-mail

Adó-visszatérítést ígér, valójában átverés a NAV nevében küldött e-mail

Stílus kimaxolva: csodaszép lett a James Bond-szériás új Aston Martin

Stílus kimaxolva: csodaszép lett a James Bond-szériás új Aston Martin

Cicaharc a 300 km/h feletti végsebességű divatterepjárók között

Cicaharc a 300 km/h feletti végsebességű divatterepjárók között

Itt a bizonyíték: a BMW dolgozik a debreceni beruházáson

Itt a bizonyíték: a BMW dolgozik a debreceni beruházáson

A Prada is nemet mond a szőrmére

A Prada is nemet mond a szőrmére