Némi túlzással állítható: a Vietnami Kommunista Párt 10. kongresszusa háromszor kezdődött el. Először januárban, a legnagyobb közműépítő vállalat igazgatójának letartóztatásával. Másodszor április idusán, a 15. központi bizottsági plénummal. Harmadszor pedig - már a nyilvánosságnak tálalva - a múlt héten.

Szeretem a focit - sok politikus mondhatja el ezt magáról a 85 millió lelket számláló Vietnamban. Ám hogy ennek folytán állami pénzből magánhasznot hajtson, az itt is ritkaság. Történt pedig, hogy a 18. számú állami építőipari egység vezetője bűnbe esett. A legnagyobb, út- és hídépítésre szakosodott állami mamutvállalat vezére dézsmálta a Világbanktól Japánig összeadott beruházási összegeket. Ráadásul európai futballmeccsekre fogadott belőlük - vélhetően nem a papírformára. Mintegy kétmillió dollárt bukott, miközben mellesleg magánvagyona hivatalos állami fizetésének 158-szorosára gyarapodott. Hamarosan bilincs kattant a kezén. Aztán jött az újabb "büntető", a már kb-tag előd, időközben szállításiminiszter-helyettes is megbukott. Végül a felelősséget a szintén pártveterán tárcavezetőre tolták, és lemondásra kényszerítették (alig két éve ugyan hasonló okból távozott egy agrárminiszter, ám ilyesmire a 80-as évek óta példa sem volt). Az ügy - talán a serény kongresszusi előkészületek jegyében - váratlan sajtóvisszhangot kapott. És kényes kérdésektől volt zajos a készülő pártfórum is.

Vietnamban ötévente köztudottan zárt körben tartják meg az "előkongresszust", most a kb 15. plénumát. Itt dől el minden, aztán a színdarabot "újrajátsszák" a külvilágnak. Épp egy évtizeddel ezelőtt fényes bizonyságát adták ennek. Az előre eldöntött személyi változásokat a 8. kongresszus befejeztével nyilvánosságra hozták. Csakhogy így annak a politikusnak a nevét is közhírré kellett tenniük, aki időközben - a hivatalos "választás" előtt - sajnálatosan eltávozott az élők sorából.

A plénumról kiadott mostani közlemény ezért szűkszavúan beszámol arról, hogy "a központi bizottság jóváhagyta a személyzeti munkáról, a személyi változásokról, a politikai bizottság és a titkárság összetételéről szóló javaslatot". Persze egyhangúlag. Nem lehetett kétség afelől, hogy magán az "utókongresszuson" a javaslatot teljes mértékben el is fogadják. A nyilvánosság a 10. kongresszuson csak annyiban csorbult, hogy először nem hívták meg a külföldi "testvérpártok" képviselőit. Így azok 35-en - köztük a magyar Munkáspárt - táviratban üdvözölték a fórumot. 3,1 millió vietnami kommunista képviseletében majdnem 1200 küldött gyűlt össze Hanoi központjában, a Ba Dinh kongresszusi palotában. A Ho Si Minh-mauzóleummal szemközti épületet, miként a nagy sugárutakat, beborították a pártot éltető vörös transzparensek.

Amúgy ezen a tanácskozáson is feltűnően nagy szerepet szántak a korrupció elleni harcnak. A befolyásos belügyi apparátus küldöttei elszántan nyilatkoztak a korrupcióval vívott kitartó küzdelemről, hogy "ne engedjék elbújni a bűnt büntetés nélkül". Aligha véletlen, hogy tavaly november óta törvény követeli meg a kormányhivatalnokok (és közvetlen rokonaik) jövedelembevallását.

Eközben a fő hangsúly természetesen az éppen két évtizede megkezdett reformfolyamat rendületlen folytatására jutott. A "doi moi" (átépítés) csakugyan jelentős eredményeket szült. A gazdasági növekedés ebben az évtizedben évente 7-8 százalékot, tavaly 8,4 százalékot tett ki. Szárnyal a magánszektor - helyi elnevezéssel a "szocialista orientációjú piacgazdaság". Dőlnek be a közvetlen külföldi működőtőke-beruházások: tavaly 41 százalékkal több érkezett, elérve az 5,8 milliárd dollárt. A költségvetési hiány 2004-ben a GDP 0,8 százalékára rúgott.

Az eddigi növekedési ütem fönntartásával 2010-re a hazai össztermék meghaladja a 2000. évi GDP kétszeresét. Tovább csökkentenék az agrárágazat súlyát (jelenleg 20 százalék), nőne az iparé (43-44 százalékra) és a szolgáltatószektoré (40-41 százalékra). Nyolcmillió új munkahelyet terveznek, hogy legalább a városi munkanélküliséget 5 százalék alá tudják szorítani.

A további külpiaci nyitás jegyében Vietnam még az idén a Kereskedelmi Világszervezet tagjává óhajt válni, sőt novemberben - történelme legnagyobb eseményeként - házigazdája lesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcsértekezletének. Ekkorra várják ide George Bush amerikai elnököt is, hiszen az egykor legyőzött háborús ellenség időközben Hanoi legfőbb külgazdasági partnerévé nőtte ki magát.

A gazdasági nyitás mellett a politikai "zárás" hagyományos rendje maradt. A kommunista pártvezetés több körlevélben óvta funkcionáriusait: nehogy hasonló folyamatnak legyenek tanúi, mint a kelet-európai rendszerváltozások, ezért fölhívták a figyelmet "a külső ellenség lassú, szívós bomlasztó tevékenységére."

Ami a személyi mozgásokat illeti: fiatalítás - a tehetség és morál jelszavával. És mindezt óvatosan. Hiszen jövőre lejár a 69 éves Tran Duc Luong köztársasági elnök és a 72 esztendős Phan Van Khai kormányfő második mandátuma is, így ők maholnap hátrébb húzódnak. Az erélytelennek ítélt Nong Duc Manh pártfőtitkár maradásáról állítólag azért is folytak viták, mert az elhíresült korrupciós história egyes szálai "az előszobájáig" vezettek. A feljövő politbürokraták átlagosan 7-8 évvel fiatalabbak: Nguyen Minh Triet, Ho Si Minh-város első embere, aki sikereket ért el a korrupció elleni föllépésével, legutóbb a hierarchia 4-6. helyén szerepelt, Nguyen Tan Dung miniszterelnök-helyettes pedig alig 58 éves pártüstökös. Mindketten reformpárti hírében állnak. De akad itt még egy egyensúlyozási kényszer: a pártvezér hagyományosan északi, a másik két főember déli, illetve Közép-Vietnamból való legyen. Egyszóval a káderfrissítésre itt is a fokozatos átmenet a jellemző. Jelentős politikai váltásra nem lehet számítani.

BENDA LÁSZLÓ

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A WHO mostantól hivatalosan is betegségként kezeli a videojáték-függőséget

A WHO mostantól hivatalosan is betegségként kezeli a videojáték-függőséget

Bejelentette új igazolását a Fradi

Bejelentette új igazolását a Fradi

Orbán, Salvini és a haverok: marad a tagadás és a védekezés

Orbán, Salvini és a haverok: marad a tagadás és a védekezés

Patkányt fotóztak az egyik szavazókörben

Patkányt fotóztak az egyik szavazókörben

Hamiltoné a pole pozíció Monacóban

Hamiltoné a pole pozíció Monacóban

Lebuktak a fideszes aktivisták: MSZP-s táblákat lopkodtak nagyüzemben

Lebuktak a fideszes aktivisták: MSZP-s táblákat lopkodtak nagyüzemben