Szélsőséges, populista, EU- és reformellenes pártokkal kötött koalícióval próbálja hatalmát megtartani az alig fél éve kisebbségben kormányzó nemzeti-radikális Törvény és Igazságosság. Az újabb manőverezéssel is egyelőre kisebbségben maradt, miközben egyre népszerűtlenebb.

Minden volt már Andrzej Lepper: amatőr bokszoló, kommunista párttag és téeszelnök, csődbe ment gazdálkodó, traktoros blokádokat szervező és magyar importbúzát égető parasztvezér. Egyvalami kimaradt eddigi életéből: nem volt még kormánytag. Az agrártermelők gazdasági-társadalmi elégedetlenségét meglovagoló, 51 éves Lepper a múlt héten ezt is elérte, miután az 1993 óta a szejmbe rendre bekerült pártja, a magát baloldalinak mondó, ám alapvetően populista Önvédelem koalíciós megállapodást kötött az alig fél éve kisebbségben kormányzó Törvény és Igazságosság (PiS) nemzeti-radikális párttal. A többek között az uniós csatlakozást, a piaci reformokat elutasító, kizárólag Lepper személyére épülő párt a koalíciós megállapodás értelmében három miniszteri posztot kap, a pártelnök pedig miniszterelnök-helyettesként az agrártárcát vezetheti.

Hiába csatlakozott a kormányhoz Lepper pártján kívül még hét, a szélsőjobboldali, ultraklerikális Lengyel Családok Ligájából (LPR) kilépett, és saját pártot alapított képviselő, az új koalíció - 13 mandátum híján - továbbra is kisebbségben maradt a 460 fős szejmben. A koalíciós tárgyalásokat vezető PiS-elnök, Jaroslaw Kaczynski azonban optimista, mint azt pénteki sajtónyilatkozatában kifejtette: meggyőződése, hogy napokon belül sikerül a többségi kormány létrejöttét biztosító képviselők támogatását megszereznie. Egyedüli lehetőség erre további LPR-képviselők elcsábítása, a kormányzati együttműködést ugyanis a másik kiszemelt, az előző baloldali koalícióban egy ideig részt vett Lengyel Parasztpárt (PSL) elutasította. Döntését Waldemar Pawlak pártelnök sommásan azzal indokolta, hogy veszélyesnek tartja a demokráciára a rendpárti PiS által a tárgyalások során felvázolt politikát. Szűkíti a PiS mozgásterét, hogy az alsóházban még két párt, a liberális-konzervatív Polgári Platform (PO) és az előző parlamenti ciklus nagy részében kisebbségben kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) van jelen, ám partnerként szóba sem jöhetnek.

A mostani koalíció egyenes következménye annak, ami a patthelyzetet eredményező tavaly őszi parlamenti választás után történt. Miután a győztes PiS - agresszív, a kialkudott egyezséget felrúgó viselkedése miatt - összeveszett a másodikként végzett, koalíciós társul kiszemelt PO-val, hatalomra kerülése érdekében előbb a két szélsőséges párt, az Önvédelem és az LPR külső támogatását fogadta el, majd a törvénykezési munka biztosítása érdekében paktumot kötött velük. Hamarosan kiderült, hogy a kvázikoalíciós felállás nem működik, ám a PiS hiába kezdeményezte - csak hogy tiszta helyzetet teremtsen - a szejm feloszlatását, az előrehozott választások májusi kiírását, ebben a PO nem volt partnere. Ezek után jött a most formálódó koalíció ötlete.

Viszonylag gyorsan megállapodott Kaczynski és Lepper, ami nem meglepő, hiszen számos kérdésben azonos álláspontot képviselnek. Mindketten támogatják a jegybank megregulázását, azt az elképzelést, hogy az árstabilizáció mellett a gazdasági növekedés elősegítése is a feladatává váljon. Abban is egyetértenek, hogy az agrártermelők mentesüljenek az üzemanyag fogyasztási adójának a megfizetése alól, és a nyugdíjakat az inflációnak megfelelően indexálják. Lepper az uniós csatlakozási szerződés újratárgyalását is szeretné az agrártermelőknek szánt nagyobb uniós pénzek kicsikarása érdekében, ez utóbbival a PiS még korábban egyetértett, ám mára lekerült a napirendről. A vezető kormánypárt viszont egyértelműen elutasítja Leppernek azt a felvetését, hogy szociális célokra 25 milliárd zlotyval (1 zloty = 68,31 forint) emeljék meg a költségvetési kiadásokat, ami a jelenlegi, a hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékára rúgó, 30 milliárd zlotys deficit megduplázását jelentené.

Hiába a közös pontok, Lepper személye mégsem aratott osztatlan sikert a Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök vezette kabinetben. A koalíciós szerződés aláírását követően Stefan Meller külügyminiszter rögvest benyújtotta lemondását, mondván, képtelen EU-ellenes politikát megjelenítő politikussal együttműködni, aki ráadásul nem is olyan régen még udvari bolondnak nevezte. A lengyel belpolitika botrányhőseként elhíresült Lepper becsületsértési perekben már többször megütötte a bokáját. Így az akkor még hivatalban lévő Aleksander Kwasniewski államfőt a legnagyobb lengyel naplopónak nevezte, az előző kormány külügyminiszterét, Wlodzimierz Cimoszewiczet legazemberezte, a jegybankelnök Leszek Balcerowiczot pedig egyszerűen idiótának minősítette.

Az utóbbi időben igyekszik európainak látszani. Nemzeti színű nyakkendőjét lecserélte, a koalíciós szerződés aláírási ceremóniájára ezerzlotys cipőt csináltatott magának. Retorikája ugyanakkor még a régi időket idézi: arra a kérdésre, hogy a kilencvenes évek közepén alkalmazott erőszakos tiltakozó akciókat megismételné-e, a minap közölte, a lengyel parasztok érdekeinek védelmében bármikor elmegy Brüsszelbe, és ha kell, az egész várost blokád alá vonja. Igen rossz fényt vet a PiS-re Lepper kétes, bűnügyekkel terhes múltja, zűrös pénzügyei, a két befolyásos párttársa ellen a minap korrupciós ügyekben indított nyomozás. Két korábbi munkatársa azzal állt elő, hogy bizonyítékokat tárnak a nyilvánosság elé a politikus törvénytelen üzelmeiről.

Hatalmi manőverezésével, különösen a szélsőségekkel való együttműködéssel a PiS elérte, hogy fél év alatt támogatottsága alaposan megfogyatkozott. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint legfőbb riválisa, a PO népszerűségben olyannyira megelőzte, hogy könnyűszerrel megnyerne egy előrehozott választást. A gond csupán az, hogy többséget egyedül a PO sem szerezne, és a parlamentbe bejutó immáron csak négy párt valamelyikével koalícióra kényszerülne. Sok választása nem lenne, hiszen a bekerülésre Kaczynskiékon és Lepperéken kívül még a kommunista utódpárt SLD az esélyes. Ennek ellenére a PO immár az előrehozott választásokra játszik, azt szeretné, ha legkésőbb ősszel, az önkormányzatival egy időben erre is sor kerülne.

Kaczynski pártelnök - látva a PiS romló népszerűségét - mindent elkövet a többségi koalíció létrehozataláért, csak hogy kitöltse 2009-ig szóló mandátumát. Sőt mi több, a napokban azt is megpendítette, hogy lesz ő még kormányfő a mostani parlamenti ciklusban. A posztról tavaly ősszel Marcinkiewicz javára lemondott, mert nem tartotta helyesnek, hogy az országot az az idő tájt államfővé választott ikerfivérével közösen vezessék. Politikai megfigyelők szerint az autokrata, keménykezű Kaczynskire a Lepperrel létrejövő koalícióban nagy szükség is lenne, hiszen csak ő tudná féken tartani a botrányos viselkedéséről, konfrontatív stílusáról elhíresült parasztvezért. Ami előbb-utóbb napirendre is kerül, hiszen az utóbbi fél év politikai manőverezése Lepper pozícióit erősítette: sakkban tarthatja a PiS-t, hiszen egy előrehozott választáson biztosan hozná korábbi támogatottságát.

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Felemás kilátások

A belpolitikai bizonytalansággal indokolta a világ egyik vezető hitelminősítő intézete, az amerikai Standard &amp...

Amerikai finoman jelezte: Dél-Koreának sem kellene Huawei-termékeket használnia

Amerikai finoman jelezte: Dél-Koreának sem kellene Huawei-termékeket használnia

Videó: Ilyen a Ferrarizás csúcsa, a Corse Clienti

Videó: Ilyen a Ferrarizás csúcsa, a Corse Clienti

Megint több ezer amerikai katona érkezhet a Közel-Keletre

Megint több ezer amerikai katona érkezhet a Közel-Keletre

A rasztaséf és a nagyi szósza

A rasztaséf és a nagyi szósza

Amekkora nyereményt ígér, pont akkora kamu a magyarul terjedő Facebook-levél

Amekkora nyereményt ígér, pont akkora kamu a magyarul terjedő Facebook-levél

Ötven gyereket mentettek ki pedofilok karmai közül

Ötven gyereket mentettek ki pedofilok karmai közül