Szemmel láthatóan kevesebb volt a nézeteltérés Vlagyimir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kancellár múlt...

Szemmel láthatóan kevesebb volt a nézeteltérés Vlagyimir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kancellár múlt heti tomszki tárgyalásain, mint januári találkozójukon. Ám a kétnapos megbeszéléssorozatot követő sajtótájékoztatón Merkel megerősítette, több politikai kérdésben különböznek álláspontjaik. A német kancellár nem árult el részleteket, de biztosra vezető, hogy elsősorban az iráni válságra, illetve az oroszországi belső viszonyokra, a demokratikus intézményrendszer elleni támadásokra gondolt.

Merkel most jóval barátibb hangot ütött meg, mint januárban, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a berlini vendég minden bizonnyal meghallgatta a német gazdasági elit panaszait. A vezető német üzletemberek az utóbbi hetekben állítólag arról panaszkodtak, hogy a saját bőrükön érzik az előző kancellár, Gerhard Schröder időszakát jellemző baráti viszony megromlását: az orosz bürokrácia hirtelen ismét aggodalmaskodóbb lett, és feltűnő volt a német-orosz gazdasági megállapodások létrejöttét segítő "politikai hátszél" meggyengülése. A tét Berlin számára óriási: amellett, hogy Oroszországból érkezik a Németország által felhasznált földgáz mintegy harminc százaléka, a kétoldalú kereskedelem évek óta gyors ütemben nő - tavaly az összforgalom meghaladta a 32 milliárd eurót -, a német üzletemberek pedig meglehetősen aktívan keresik az oroszországi befektetési lehetőségeket.

A találkozó után Putyin ismét szóvá tette, hogy több EU-tagországban, illetve Amerikában korlátozni akarják az orosz állami gázipari monopólium, a Gazprom terjeszkedését. "Amikor hozzánk jönnek az üzletemberek, azt befektetésnek és globalizációnak nevezik. Ha mi akarunk valahol megjelenni, azt már az orosz vállalatok erőszakos expanziójának hívják" - mondta Putyin, majd hozzátette, ilyen körülmények között Oroszországnak egy lehetősége van, új piacok után kell néznie.

A fenyegetés rövid távon aligha beváltható, hiszen az Oroszországból induló gázvezetékek több mint háromnegyede Európa felé irányul, és az új, Kína felé tartó vezetékek építése meg sem kezdődött. A fenyegetés súlyát mérsékli az is, hogy az EU-tagországok döntő többségének legalább 2013-ig szóló gázszállítási szerződése van a Gazprommal, amit az orosz cég semmiképp sem akar felbontani vagy megsérteni.

Hosszabb távon azonban veszélybe kerülhet az egyre több gázt importáló EU ellátása: az orosz gáztermelés évek óta alig nő, a Gazprom ugyanis nem fordít elég pénzt új lelőhelyek felkutatására. Az orosz gázmezők többségénél már stagnál, illetve csökken a gázfelhozatal, és a néhány év múlva megnyíló Barents-tengeri új óriáslelőhely, a Stokman-mező művelésbe vonása ezért nem eredményez jelentős összkitermelési többletet.

Részben a gázhiánytól való félelem vezérelhette a német BASF vezetőit, akik Merkel tomszki látogatása idején aláírták azt a szerződést, melynek értelmében a német konszernhez tartozó Wintershall - a nyugat-európai gázhálózat résztulajdonáért cserébe - 35 százalék mínusz egy részvénnyi tulajdont szerzett a szibériai Tomszk közelében lévő Juzsno-Russzkoje gázmező kitermelési engedélyét kezében tartó Szevernyeftyegazpromban. A gázmező becslések szerint 600 milliárd köbméternyi földgázt rejt, és évente mintegy 25 milliárd köbméternyit lehet gazdaságosan kitermelni. A Gazprom 50 százalék mínusz egy részvényre emeli a Wintershall-lal létrehozott közös gázelosztó vállalatban, a Wingazban eddig meglévő 35 százalékos tulajdonhányadát.

A Gazprom az E.On német céggel is hasonló egyezményt akart kötni, ám az ellentételezésről még nem született megállapodás. Meg nem erősített beszámolók szerint a Gazprom 50 százalék mínusz egy részvény részt szeretne kapni az E.On - 13 gáztározó, elosztó-, illetve egyéb közműcégből álló - magyarországi, csehországi, bulgáriai vállalataiban, míg a németek csak kisebb hányadot ajánlanak a Juzsno-Russzkoje 25 százalékáért. Orosz források szerint a két éve húzódó tárgyalások három hónapon belül végleges megállapodással érnek véget.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Államkép

Milyen szerepet vállaljon az állam a jövő Németországában - egyebek között erre a kérdésre kell majd választ adnia a két nagy párt programjának, amelynek kidolgozásához egy időben kezdett hozzá a CDU és az SPD.

Kijelző alá tett ujjlenyomat-olvasón dolgozik az Apple, egészen új megoldást találtak ki

Kijelző alá tett ujjlenyomat-olvasón dolgozik az Apple, egészen új megoldást találtak ki

Hivatalos: terrorizmussal vádolják a christchurchi lövöldözőt

Hivatalos: terrorizmussal vádolják a christchurchi lövöldözőt

Az OTP-nél már megy az Apple Pay

Az OTP-nél már megy az Apple Pay

A dolgozó magyarok harmada nem kereste meg a minimálbért sem

A dolgozó magyarok harmada nem kereste meg a minimálbért sem

Közel háromszáz Alitalia-járatot töröltek sztrájk miatt

Közel háromszáz Alitalia-járatot töröltek sztrájk miatt

Úrrá lett a Samsung a Galaxy Fold problémáján?

Úrrá lett a Samsung a Galaxy Fold problémáján?