Nemet mondtak az olaszok az ország föderatív átalakítását célzó alkotmánymódosító csomagra. A kétnapos referendum eredménye megkönnyebbülést hozott a tervet ellenző kormányzó baloldalnak, míg Silvio Berlusconi és jobboldali koalíciója az áprilisi választások óta a harmadik vereségét szenvedte el.

Nagy csomagolásban lehetett Umberto Bossi, az Északi Liga vezére hétfőn délután, amikor elkezdtek érkezni az ország föderalista átalakításáról rendezett népszavazás első eredményei. A provokatív stílusú Bossi ugyanis még urnazárás előtt bejelentette: ha az olaszok elvetik az alkotmánymódosító csomagot, Svájcba költözik. Márpedig a "nem" 61 százalékos elsöprő győzelmet aratott.

A tét nemcsak a szinte egységesen igenpárti jobboldal és a "nem" mellett hasonlóan egy emberként kiálló baloldal, hanem az egész ország számára nagy volt. Arról kellett dönteniük a választóknak, hogy megkezdődjön-e az ország föderatív átalakítása, ami gyökeresen megváltoztatná az 58 éve született Olasz Köztársaság egész intézményrendszerét. Az egészségügy, az oktatás és a rendfenntartás kikerült volna az országos törvénykezés és irányítás alól, a húsz régió maga döntene e területeken. A törvényhozás két házának a szerepe is megváltozna ezzel párhuzamosan: országos ügyekben a parlament, regionális kérdésekben a szenátus lenne illetékes. Mindkét ház képviselőinek számát csökkentették volna, az alsóházban 630-ról 518-ra, a felsőben 315-ről 252-re.

Az államfő szerepe viszont jelentősen gyengült, a miniszterelnöké pedig erősödött volna. Számos egyéb, többek között a törvénykezés menetéről, az alkotmánybíróság összetételéről és működéséről, Róma szerepéről szóló változások az 1948 óta érvényben lévő alaptörvény 139 pontjából 54-et érintettek volna - gyökeresen átformálva a hatalmi viszonyokat.

Olaszország berendezkedésének és intézményrendszerének modernizálása jó tíz éve napirenden van. Valójában az olasz belpolitika kiszámíthatatlan "vadembere", Bossi és pártja, az Északi Liga szeparatista törekvéseit szelídítgették föderatív átalakítássá a maguk szája íze szerint a jobb- és baloldali koalíciók. Bossi ugyanis éppen tíz éve már ki is kiáltotta a Padaniai Köztársaságot, saját parlamentet állított fel, újságot, televíziót alapított a gazdag, dolgos Északnak, amely megelégelte a szegény, lusta Dél élősködését, a korrupt római kormányzat semmittevését, tehetetlenségét. Mindezzel sikerült kellőképpen ráijesztenie a Tiszta kezek korrupciós botrányokban amúgy is népszerűtlenné vált politikusokra, akik - az ország kettészakadását elkerülendő - kénytelen-kelletlen elkezdtek gondolkodni a föderatív átalakításon.

A most népszavazásra bocsátott reformtervet a Silvio Berlusconi vezette jobboldali kormánykoalíció - amelynek tagja volt az Északi Liga is, és az ország föderatív átalakításáért felelős miniszteri posztot ők töltötték be - dolgozta ki és szavazta meg 2004-ben, ám csak feles többséggel a kétharmados helyett, mert az ellenzék egy emberként ellene voksolt. A két oldal egyfolytában arról papolt ugyan, hogy ilyen fontos kérdésben pártok feletti megegyezésre van szükség, ám mindegyik mereven ragaszkodott a saját elképzeléseihez. A baloldal, amely még 2001-ben maga is próbálkozott egy tervezet kidolgozásával, azért vetette el a mostani csomagot, mert szerinte az alkotmány annál szentebb dolog, mint hogy csak úgy toldozgatni-foldozgatni lehessen. Ráadásul - mondták az Unione nevű tömörülés pártjainak képviselői - az állampolgári egyenlőség elvét és gyakorlatát is sértené, hogyha az egészségügy és az oktatás kikerülne a központi költségvetésből, és így a szegényebb déli régiókban kevesebb jutna ezekre a területekre. Berlusconiék viszont azzal érveltek, hogy az alaptörvényt nem lehet érinthetetlen totemként kezelni, több mint fél évszázad telt el "kőbe vésésétől", azóta sokat változott a világ, a modern Olaszország nem nézhet úgy ki, mint a háború utáni.

A fennkölt szavak mögött kemény aktuálpolitikai érdekek húzódtak meg. A mostani népszavazás ugyanis komoly megmérettetés volt az áprilisban hajszálnyi szavazattöbbséggel hatalomra került baloldali Unionénak. Akárcsak Silvio Berlusconinak, aki azt remélte, most majd kiderül, hogy mégsem bíznak az emberek a maradi, bizonytalan Prodiékban, végre elégtételt kaphat az általa máig vitatott vereségéért. Kampánybeszédeiben nem is sokat kertelt az exminiszterelnök: nem igazi olasz, aki otthon marad, és nem szavaz igennel, hajtogatta.

A közel 50 millió szavazásra jogosult több mint fele el is ment szavazni (bár az érvényességhez szükséges részvételi arány nem volt előírva), de a többségük úgy értelmezte a hazafiságot, hogy az ország egyben maradására, de legalábbis átgondoltabb modernizálására adja le a voksát. Mert hogy erre szükség van, azt már mindenki elismeri. Romano Prodi miniszterelnök már a referendum előtt jelezte, hogy fontosnak tartja a megegyezést az ellenzékkel például a képviselők számának a tervben szereplőnél is radikálisabb csökkentéséről. Berlusconi az eredményt elkeserítőnek nevezte, szerinte nagy történelmi esélyt szalasztottak el a választók az ország megújítására. De most nem beszélt sem csalásról, sem kommunista ármányról. Umberto Bossi sem indult meg a svájci határ felé, sőt hétfő este már úgy nyilatkozott, valószínűleg az emberek, persze csak az állami gondoskodáshoz szokott déliek, még éretlenek az igazi reformokra, de a skótok, a katalánok is többször nekifutottak az önállósodásnak, az olaszok is megpróbálják majd újra meg újra.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felháborodott Tarantino filmjén Polanski felesége

Felháborodott Tarantino filmjén Polanski felesége

Kimondta a bíróság, nem épülhet kerítés a Hős utcai gettó köré

Kimondta a bíróság, nem épülhet kerítés a Hős utcai gettó köré

Válaszolt az érdi polgármester, aki kampánylevelet küldött az első szavazóknak

Válaszolt az érdi polgármester, aki kampánylevelet küldött az első szavazóknak

Orbán a HírTV-ben: a bevándorláspártiak mind elmennek szavazni

Orbán a HírTV-ben: a bevándorláspártiak mind elmennek szavazni

22 millió forintot lopott ki bankjából a fiókvezető

22 millió forintot lopott ki bankjából a fiókvezető

Megvan az év gyereklemeze

Megvan az év gyereklemeze