Egy viszonylag békés déli tartománnyal megkezdődött a külföldi katonák felváltása az iraki hadsereggel és rendőrséggel, aminek keretében a japán katonákat ki is vonják az országból. A biztonság javulásának érzetét keltheti az is, hogy nő az iraki kőolajtermelés.

HVG
Rég áhított folyamat kezdődött el a múlt héten Irakban: Mutanna déli tartományból megkezdődött a külföldi katonai egységek kivonása, hogy a biztonság ellenőrzését július végéig teljes egészében átadják az iraki rendfenntartó erőknek. Így az amúgy békés északi kurd autonómiát leszámítva a főként síiták lakta tartomány lesz az első, ahol a 2003-as amerikai katonai invázió után helyreáll az iraki szuverenitás. Bár a felelősség az irakiaké, a déli szektort amúgy ellenőrző brit erők továbbra is figyelemmel kísérik a biztonságot a tartományban - fogalmazott Des Browne brit védelmi miniszter.

Viszonylag békés terület Mutanna, nem véletlen, hogy a Nuri al-Maliki kormányfő által a múlt hét elején bejelentett átcsoportosítási folyamat éppen ott kezdődött el. Margaret Beckett brit külügyminiszter - aki a múlt héten Londonban fogadta iraki kollégáját, Hosjar Zebarit - a tartomány átadását "fontos mérföldkőnek" nevezte, ami szerinte az iraki hadsereg és rendőrség hadrafoghatóságát tükrözi.

A londoni BBC szerint azonban valószínűleg a bagdadi döntés is szerepet játszott abban, hogy Japán - egy nappal az iraki kormányfői bejelentés után - közölte: kivonja katonáit Irakból. A japánok ugyanis éppen Mutannában szolgálnak, a hatszáz fős nem harci alakulatot pedig brit és ausztrál katonák védik. Könnyen lehet, hogy Tokió kevésbé bízik az iraki hadsereg oltalmában, és nem kizárt, hogy az amúgy is tervezett japán lépést emiatt hozták előbbre. A japánokat védő 460 ausztrál katonát az iraki-szír határra vezénylik, és az ugyancsak a tartományban szolgáló 170 fős brit egységet is áthelyezik a brit déli szektoron belül.

A főként épületek felújításában és egészségügyi képzésben részt vevő japán katonák közül egy sem halt vagy sebesült meg. Ám a 2004 februárjában kezdődött japán küldetést otthon hevesen ellenezték, és sokan úgy tartják, hogy Japánnak a második világháború utáni háborús övezetbeli első katonai szerepvállalása ellentmond a szigetország pacifista alkotmányának. Japán ugyanakkor nem úszta meg emberveszteség nélkül az iraki kalandot: eddig összesen hat állampolgára, köztük két diplomatája vesztette életét az arab ország konfliktusában.

Brit és iraki bejelentés szerint a következő egy-másfél évben több iraki tartományból is kivonják a nemzetközi erőket. Az ugyancsak déli Majszan tartomány lesz a következő, ahol 800 brit katona állomásozik. A The New York Times szerint George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai katonák parancsnoka a múlt héten Washingtonban pedig egy olyan tervet vázolt fel, miszerint a jövő év végére a jelenlegi szintnek kevesebb mint a felére csökkentik az amerikai katonák létszámát.

Ám úgy tűnik, mindez csupán az illúzióját kelti annak, hogy belátható időn belül jelentős mértékben javulhat a biztonság, és Irakból visszahívhatják a külföldi, elsősorban is az amerikai erőket. Bagdadban és környékén folytatódnak a mészárlások, és három héttel az al-Káida véreskezű iraki vezérének, Abu Muszab al-Zarkavinak a likvidálása után a terrorszervezet ismét jelét adta brutalitásának. Az internetre feltett videofelvétel tanúsága szerint meggyilkolták a június elején Bagdadban elrabolt négy orosz követségi dolgozót. A felvételen az egyiket lefejezték, és nem kizárt, hogy legalább egy másik társával is hasonló módon végeztek.

A kivégzésüket éppen vasárnap, azon a napon tették közzé, amikor Maliki kormányfő meghirdette nemzeti megbékélési tervét. A bírálók szerint azonban a kezdeményezés semmi újat nem tartalmaz, az amnesztia nem széles körű, csak azokra vonatkozik, akik nem követtek el bűntettet, terrorista vagy háborús bűnöket. Irakban vádemelés nélkül 13 ezer embert tartanak fogva, többségük szunnita. A 24 pontos terv nem nyújt megoldást a Szaddám Huszein volt diktátor vezette Baath Párt egykori tagjai elleni diszkrimináció problémájára sem. A parlamentben helyet foglaló vallásos síita képviselők ellenzik, hogy az egykori párttagok visszatérhessenek a társadalmi életbe.

A terv homályosan fogalmaz arról is, hogy a kormány mely ellenálló csoportokkal hajlandó tárgyalni, és mi lesz a pártokhoz köthető milíciák sorsa. A Huszein-éra alatt kivételezett kisebbségi szunniták a síita fegyveres testületek felszámolását követelik, de az egyik legerősebb milícia, a Mehdi Hadseregének vezetője, Moktada al-Szadr máris jelezte, a demilitarizálás rájuk nem vonatkozik. A megbékélési javaslat a föderalista alkotmány módosítása tekintetében sem tartalmaz konkrétumot. A szunniták elutasítják a regionális autonómiák létrejöttét, mivel így a kurdoknak és a síitáknak jutna az ország kőolajkincse. A szunnita militáns csoportoktól származó értesülések alapján a Reuters hírügynökség azt írta, hogy a gerillákat nem hatotta meg a miniszterelnök által nyújtott "olajág".

A kormány derűlátása mindenesetre a kőolaj-kitermelés prognózisában is tükröződik. Huszein al-Sahrisztani olajminiszter hétvégi közlése szerint a napi felhozatal elérte a két és fél millió hordót. Az invázió óta a merényletek és szabotázsakciók miatt a termelés nem tudott kétmillió fölé emelkedni, holott a háború előtt is valamivel hárommillió hordó alatt volt a teljesítmény. Bagdad tervei szerint ez év végére a napi termelés eléri a 2,7 milliót, 2010-re a négymilliót, hogy a következő évtizedben utolérjék a napi több mint 8 millió hordót termelő Szaúd-Arábiát, a világ első számú exportőrét. A javuló iraki adatok annak köszönhetőek, hogy majd egy év után újból beindult az export az északi, Kirkuk környéki mezőkről. Az invázió óta többször is megkísérelték a Kirkukot a törökországi Ceyhan kikötővel összekötő csővezeték üzembe helyezését, de azt az erőszak miatt mindannyiszor le kellett állítani.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oda a luxus: tankszerűvé tették a Bentley Bentaygát

Oda a luxus: tankszerűvé tették a Bentley Bentaygát

Minden kórházban ellenőrzik az ólommellények állapotát

Minden kórházban ellenőrzik az ólommellények állapotát

Újabb autós csodakaravánt fotóztak az M1-es egyik parkolójában

Újabb autós csodakaravánt fotóztak az M1-es egyik parkolójában

A szélsőjobb ellen kelt ki Szanyi Tibor

A szélsőjobb ellen kelt ki Szanyi Tibor

Idős, lengyel papok és nyaraló, bevándorlásellenes államférfiak a liberális maffia célkeresztjében!

Idős, lengyel papok és nyaraló, bevándorlásellenes államférfiak a liberális maffia célkeresztjében!

Náciellenes antikommunista, antidemokrata antipopulista – John Lukacs felkavaró öröksége

Náciellenes antikommunista, antidemokrata antipopulista – John Lukacs felkavaró öröksége