Hiába írt alá három jobboldali párt hétfőn koalíciós megállapodást, az alsóházi mandátumok épp felével esélye sincs arra, hogy bizalmat kapjon. A baloldal sincs helyzetben: másik száz mandátuma csak alkupozícióra elég. A legkézenfekvőbb megoldás az előrehozott választás elkerülésére a nagykoalíció lehetne.

"Halott a hármas koalíció" - ismerte el Mirek Topolánek, a június 2-ai csehországi parlamenti választáson győztes Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke, nem sokkal azelőtt, hogy a kereszténydemokratákkal (KDU-CSL) és a zöldekkel (SZ) hétfőn koalíciós megállapodást írt alá. A drámai kijelentéssel a pártelnök arra utalt, hogy hiába az egyezség a három párt között a kormányprogramról, a miniszteri tárcák elosztásáról, a jobbközép koalíciónak aligha van esélye a bizalmi szavazás megnyerésére. A három párt ugyanis pontosan 100 képviselő támogatását tudhatja maga mögött a 200 fős prágai alsóházban, a mandátumok másik felével rendelkező szociáldemokraták (CSSD), illetve a kommunisták (KSCM) közül pedig a jelek szerint egyetlen képviselő sem akad, aki hajlandó lenne az oldalukra állni.

Pedig a szociáldemokraták leköszönő kormányfőjének, Jiri Paroubeknek sincs reménye többségi koalíció felállítására. Ennek ellenére az agresszív viselkedése miatt csak Buldózernek titulált Paroubek bizakodó, és azt állítja, akár már holnap prezentálni tud Václav Klaus államfőnek 101 képviselőt, aki az általa vezetett kormányt támogatja. Ami valószínűtlennek tűnik, hiszen Topolánek mindkét koalíciós partnere egybehangzóan kijelentette, hiába hiúsulna is meg a hármas koalíció, akkor sem pártolnak át a rendszerváltás óta eddig minden párt által negligált kommunisták külső támogatásával létrejövő szociáldemokrata kormányhoz.

Klaus - aki máig az ODS tiszteletbeli elnöke - ugyanakkor közölte, ha a Topolánek vezette koalíciónak nem sikerülne bizalmat kapnia az alsóházban, másodszorra sem Paroubeket kéri fel a kormányalakítási tárgyalások vezetésére, hanem továbbra is a legtöbb szavazatot kapott párt képviselőjének ad erre lehetőséget. Egyesek már tudni vélik, hogy másodszorra már nem is Topolánekkel próbálkozna, hanem az ODS egyik alelnökével, Pavel Bém prágai főpolgármesterrel, aki akár a szociáldemokraták számára is elfogadható lenne. A durva, személyeskedésektől sem mentes választási kampányban Bémnek - Topolánekkel ellentétben - nem kellett szemtől szembe vitába szállnia Paroubekkel, aki egyébként a pénzügyekért felelős helyettese volt a prágai városházán.

Mielőtt bármi is történne, a kedden először összeülő új parlamentnek meg kellene választania új tisztségviselőit. Ami szintén nem lesz problémamentes, lévén hogy egyik oldalnak sincs többsége. Az igazi tét a házelnöki poszt megszerzése: az alkotmány szerint ugyanis ha az első, kormányalakításra felkért politikus által összeállított koalíció nem kap bizalmat, akkor az államfő még egyszer jelölhet, ám kudarc esetén a harmadik lehetőség már a házelnököt illeti meg. Nem véletlen, hogy Paroubek a pártjának követeli a házelnöki posztot. A múlt heti egyeztetések során kiderült, hogy az ODS még kapható is lenne arra, hogy a szociáldemokraták jelöltjét támogassa házelnöknek, cserébe azonban azt kérte, hogy a CSSD képviselői szavazzák meg az alsóházban a jobbközép kormánykoalíció létrejöttét. Paroubek azonban egyelőre visszautasított bármiféle egyezséget, arra hivatkozva, hogy a jobbközép koalíció által felvázolt kormányprogrammal alapjaiban nem ért egyet.

Kétségtelen, a rekordsebességgel, alig három hét alatt összeállított kormányprogram szöges ellentétben áll a szociáldemokraták választási kampányában hangoztatott ígéretekkel. A Csehszlovákia kettéválása óta a legkisebb létszámú, mindössze 15 fősre tervezett kormány programjának sarokköve az adócsökkentés, a szlovák mintán alapuló, az áfára, a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra vonatkozó egykulcsos adórendszer bevezetése. Az adó mértéke ugyan még nem tisztázott, az egységes kulcs 15-19 százalék között lehetne. Jelenleg a társasági adó 24 százalékos, a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsa 32 százalékos, és 5, illetve 19 százalékos áfakulcs van érvényben. A Topolánek vezérelte koalíció tervei között szerepel az osztalék-, a kamat-, az árfolyamnyereség-, valamint az örökösödési adó eltörlése. A szociáldemokraták ellenzik a kormányzásuk utolsó hónapjaiban a kórházak kvázi visszaállamosítását célzó, nemrég jóváhagyott törvény felülírását is, ami szintén része a jobbközép kormánykoalíció programjának.

Az egyedüli kivezető út a patthelyzetből a két nagy párt, a polgári demokraták és a szociáldemokraták közötti kiegyezés lehetne. Amihez még csak nagykoalícióra sem lenne szükség. Csehország történetében volt már példa a két nagy párt koalíción kívüli kormányzati együttműködésére. Mégpedig 1998-ban: akkor a győztes, ám kizárólag kisebbségi kormány alakítására képes szociáldemokraták, és a másik oldalon szintén koalíciós társ nélkül maradt polgári demokraták ellenzéki megállapodást kötöttek. Az alku eredményeként a szociáldemokrata Milos Zeman alakíthatott kisebbségi kormányt, Václav Klaus, az ODS akkori elnöke lett a házelnök, aki garantálta, hogy négy éven át biztosítja a kabinet működését, és nem kezdeményez vele szemben bizalmatlansági szavazást. Annak ellenére, hogy minden kérdésben folyamatosan közös nevezőre kellett jutniuk, a rendszer működőképesnek bizonyult. Ez a megoldás nem került szóba, egyelőre azt számolgatják, hogy a kormányalakítási próbálkozások sorozatos kudarca esetén akár novemberben előrehozott választásra kerülhet sor.

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Verhofstadt: Vége az EU-nak, ha nem lépnek fel Orbánnal szemben

Verhofstadt: Vége az EU-nak, ha nem lépnek fel Orbánnal szemben

Hont András: Álmainkban Európa visszainteget

Hont András: Álmainkban Európa visszainteget

Egy lopott Audi bukkant elő, amikor elolvadt a négyméteres hó egy szlovák hegyen

Egy lopott Audi bukkant elő, amikor elolvadt a négyméteres hó egy szlovák hegyen

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait

Lemondott Szeged alpolgármestere

Lemondott Szeged alpolgármestere

EP-választás 2019 – a szavazás percről percre

EP-választás 2019 – a szavazás percről percre