A fiatalítás jegyében történt szinte teljes állami vezetőségváltás Vietnamban: lemondott az elnök, a kormányfő és a parlament első embere. A döntéstől a reformok élénkítését, a gazdaság további liberalizálását is várják.

"Átszervezésre van szükség több magas pozícióban, hogy biztosítsuk az átfogó pártirányítást, összehangoljuk a párt és az állam vezetését, és garantáljuk az utódlást az ország vezetőségében" - a Vietnami Kommunista Párt (VKP) főtitkára, Nong Duc Manh fordult e szavakkal a parlamenthez szombaton, amikor egyszerre jelentette be távozását posztjáról az állam három legmagasabb rangú vezetője. A 72 éves kormányfő, Phan Van Khai, a 69 éves államfő, Tran Duc Luong és az ugyanilyen korú parlamenti elnök, Nguyen Van An lemondása nem okozott meglepetést a 85 milliós, több mint három magyarországnyi kiterjedésű délkelet-ázsiai országban. Noha mindhárom politikus több mint egy évvel megbízatásának jövő júliusban esedékes lejárta előtt köszönt le tisztéből, már hónapok óta csak a búcsú időpontja volt kérdéses. Sorsuk ugyanis már áprilisban, a Vietnamban még mindig egyetlen politikai pártként működő VKP áprilisi kongresszusán eldőlt: nem indultak újra a politikai bizottsági tagságért, egyértelműen jelezve ezzel, hogy visszavonulásra készülnek.

Szinte már lemondásukkal egy időben kész tényként beszéltek arról, hogy helyüket egy valamivel fiatalabb kádergarnitúra veszi át. Az egyre nagyobb súlyú parlament munkáját a 62 éves Nguyen Phu Trong, Hanoi pártszervezetének konzervatívnak mondott főnöke, a VKP volt ideológiai vezére irányítja majd. Az államfői székbe Ho Si Minh-város, az egykori Saigon pártbizottságának első embere, a 63 éves Nguyen Minh Triet ülhet. A kabinet élére pedig az eddigi miniszterelnök-helyettes, a reformok elszánt híveként ismert, 56 éves Nguyen Tan Dung kerülhet.

Dungot a távozó kormányfő javasolta maga helyett, mondván: nyolc éve dolgoznak együtt, így pontosan tudja, hogy jelöltje alkalmas a miniszterelnöki munkára. Dung, aki az 1990-es években a vietnami központi bank elnökeként a pénzintézeti szektor átalakítását is felügyelte, liberális közgazdász hírében áll, és ezt szívesen demonstrálja is: gyakran mutatkozik vietnami befektetésre készülő külföldi üzletemberek társaságában. Ott volt például, amikor amerikai számítástechnikai óriás, az Intel februárban bejelentette, hogy 300 millió dollárért félvezetőket gyártó üzemet épít Ho Si Minh-városban, áprilisban pedig a Microsoft vezérével, Bill Gatesszel ebédelt Hanoiban.

A piacpárti politikus feltehetően igyekszik majd tovább ösztönözni a külföldi befektetéseket, és a hírek szerint ehhez megvan a megfelelő politikai háttere is, hiszen - mint azt az amerikai üzleti napilap, a The Wall Street Journal írja róla - jó pártkapcsolatai vannak. Korábban ugyanis a vietnami gazdaság fellendülésének központjában, az ország déli részén töltött be vezető pártfunkciókat, szolgált a hadseregben, és dolgozott a közbiztonsági minisztériumban.

A vietnami gazdaság növekedési üteme az utóbbi hat évben átlagosan 7,4 százalékos volt, az idei évre pedig 8,5 százalékot várnak. Délkelet-Ázsiában ott bővül a leggyorsabban a gazdaság. A fejlődés üteme alig marad el a kínaitól, igaz, az egy főre jutó éves nemzeti jövedelem csak 640 dollár, és a lakosság háromnegyede még mindig a mezőgazdaságból él. A fellendülésben meghatározó szerepe volt a most távozó három politikusnak, különösen a második ötéves mandátumának finisében leköszönő miniszterelnöknek, Phan Van Khainak. "Gazdasági értelemben visszahelyezte Vietnamot a világtérképre" - mondta róla az ENSZ Fejlesztési Programjának vezető közgazdásza, Jonathan Pincus, aki szerint Khai akár nagyobb előrelépésre is hajlandó lett volna, de ezt akadályozta a párton belüli ellenállás. Mindenesetre a szigorú pártfelügyelet mellett is sikerült továbbvinnie a nyolcvanas évek végén megindított vietnami peresztrojkát, a "dong moi", vagyis a megújítás reformprogramját, az országot a Kereskedelmi Világszövetség (WTO) kapujába vezette (az USA a múlt hónapban járult hozzá a felvételéhez), és az amerikaiakkal vívott háború lezárása, 1975 óta ő volt az első vietnami kormányfő, aki - éppen egy éve - Washingtonba látogatott.

Így aztán megfigyelők úgy vélik, hogy Khai mindenképpen jó emlékű miniszterelnöke lesz Vietnamnak, még akkor is, ha reformtörekvéseit a potenciális külföldi befektetők olykor kedvezőbben fogadták, mint a pártgrémiumok, és nem tudott megbirkózni egy sor problémával, például a korrupcióval, amiért az utóbbi hónapokban sok bírálatot kapott a hatalommal szemben igencsak simulékony sajtótól és a parlamenttől is. A Transparency International korrupcióellenes nemzetközi szervezet tavalyi jelentése szerint Vietnam az egyik legkorruptabb ázsiai ország, a 193 államot rangsoroló listán a 107. helyen, holtversenyben Zambiával, Zimbabwéval, Eritreával, Belarusszal vagy Ukrajnával. Így aztán a lapzártánk után várhatóan a kulcsminiszteri posztokon is megújuló kormány egyik legfontosabb feladata az, hogy megfékezze a gazdasági visszaéléseket, amelyeknek áprilisi kongresszusán - immár sokadszor - hadat üzent a párt is.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
17 százalék fölött a részvétel

17 százalék fölött a részvétel

Clint Eastwood megfilmesíti az atlantai olimpia pokolgépes drámáját

Clint Eastwood megfilmesíti az atlantai olimpia pokolgépes drámáját

Meghalt egy férfi Cannes-ban, mikor összeütközött két szuperjacht

Meghalt egy férfi Cannes-ban, mikor összeütközött két szuperjacht

És akkor végre Mandoki feldolgozta Varga Miklós Európáját (videó)

És akkor végre Mandoki feldolgozta Varga Miklós Európáját (videó)

Mozog és beszél: életre keltette a Mona Lisát a mesterséges intelligencia

Mozog és beszél: életre keltette a Mona Lisát a mesterséges intelligencia

Elpusztítottak kétszáz magyart a náci úrnő kastélyában, de nem úgy, ahogyan a szóbeszéd tartja

Elpusztítottak kétszáz magyart a náci úrnő kastélyában, de nem úgy, ahogyan a szóbeszéd tartja