Egyre terjed az al-Káida terrorszervezet militáns fundamentalizmusa az ideológia szülőhelyén, Szaúd-Arábiában, miközben a királyság időközben helyreállította az USA-hoz fűződő barátságát.

Egy sor letartóztatási hullám jelezte az utóbbi hónapokban, hogy egyre népszerűbb az al-Káida Szaúd-Arábiában. Hogy az utóbbi három hónapban a szervezet nyolcvan tagját és szimpatizánsát vették őrizetbe - köztük olyanokat, akik nemrég szöktek meg szaúdi börtönükből -, szakértők szerint csak a jéghegy csúcsa. A belügyminisztérium - írta nemrég Farisz bin Huzam elemző az al-Rijád napilapban - mindig meglepődik, amikor szembesül az al-Káida erejével, pedig az internetes fórumokat szemlélve nyilvánvaló, hogy a királyságban sokan támogatják a terrorista szervezetet.

A problémát a szélsőséges ideológia jelenti, amelyet csakis alternatív stratégiával lehet legyőzni - vélekedett Kainan al-Gamdi, egy másik szaúdi kommentátor a Reuters hírügynökségnek. Nem elég hatásos ugyanis az a kormányretorika, hogy az arabok és muszlimok életét is kioltó terrortámadások Oszama bin Laden és szervezete ellen fordítják a szaúdi közvélekedést. Erősebbnek tűnik az al-Káida ideológiája, amely az úgynevezett takfiri- elven alapul. A takfiri lehetővé teszi, hogy politikájuk, viselkedésük és hitük miatt muszlim kormányokra és muszlimokra is rá lehet sütni a bélyeget: hitetlen. Muszlim militánsok világszerte ezt az elvet hozzák fel, amikor kormányok, külföldiek vagy civilek elleni támadásokat akarnak igazolni.

A szaúdi hatóságok a múlt héten jelentették be, hogy az úgynevezett átnevelő programok részeként hétszáz embert sikerült kijózanítani a takfiri gondolkodásból. Szakértők szerint azonban ez éppen azt mutatja, milyen széles rétegeket vonz a radikális iszlám. A szaúdi sajtóban egy nemrég megjelent tanulmányból az is kiderült: újabban a nők körében is terjed a militáns fundamentalizmus. A magukat prédikálóknak, szellemi útmutatóknak nevező nők - jelentette ki nemrég Juszef bin Otaimin szaúdi akadémikus - már meg is jelentek a különféle női társaságokban.

A szaúdi szélsőségesség a legtöbb elemző szerint alapvetően az intézményesített Nyugat-ellenességben gyökerezik. Az országban államvallás az iszlám rendkívül konzervatív szunnita ága, a vahabizmus, amely az oktatást is ellenőrzése alatt tartja. Az erős iszlamista lobbi minden oktatási reformot gátol, mert attól fél, hogy a tantervek megváltoztatása fenyegeti azt a muszlim utópiát, amelyben a vahabita elképzelés szerint a szaúdiaknak élniük kell. A hivatalos tananyag - amelynek harmadát a vallás teszi ki - szinte démonizálja a nem iszlámhívő nyugatiakat.

A síita Hezbollah győzelemként elkönyvelt Izrael elleni háborúja is arra sarkallja a szunnita al-Káidát, hogy az ellenállásban felülmúlja az Irán által támogatott libanoni mozgalmat. Egy másik fontos tényező a szaúdi kormány szoros kapcsolata Washingtonnal, illetve az, hogy ennek ellenére képtelen valamennyire is befolyásolni az Izrael-barát amerikai külpolitikát. Ráadásul Rijád az utóbbi öt évben fáradságot és pénzt nem kímélve igyekezett helyrehozni renoméját az USA-ban. Dollármilliókat költött píárkampányokra, hogy helyreállítsa a kongresszus és az amerikai közvélemény bizalmát, amelyet igencsak aláásott a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás, melynek 19 öngyilkos elkövetője közül 15 a sivatagi királyságból érkezett.

A monarchia létét öt évvel ezelőtt már-már az alacsony olajárak is fenyegették, a szaúdi hercegek egyenesen a jólét végével kezdték riogatni alattvalóikat. A mostani magas olajár azonban eloszlatta ezt a gondot: a hazai össztermék (GDP), mely 1998-ban még csak 146 milliárd dollár volt, az idén visszafogott becslések szerint is 350 milliárdra nő. Szaúd-Arábia adja az arab világ GDP-jének a harmadát, míg lakosságának csak a 8 százalékát. Az egy főre jutó GDP pedig a nyolc évvel ezelőtti 7437 dollárról tavaly majdnem 14 ezerre ugrott.

Kérdés, mit kezd a világ legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező királyság újsütetű erejével. Szaúdi elemzők szerint Rijád attól fél, ha a síita és perzsa Irán atomfegyverre tesz szert, akkor a szunnita többségű arab világ nyomást gyakorol rá a példa követéséért. Ez kikezdené azt a rijádi gyakorlatot, hogy a Közel-Keleten is inkább csendesen, a kulisszák mögött és legfőképp az amerikai érdekeket nem sértve politizál. Egy szaúdi szakértő nemrég arra is felhívta a figyelmet: Rijád eddig még arra sem volt hajlandó, hogy komolyan támogassa Irakban a síita kormány és az iráni befolyás ellen harcoló szunnita csoportokat.

Az abszolutisztikus monarchia archaikus kormányzati rendszere - ahol még a költségvetés is titkos - elemzők szerint azonban jelentősen gyengíti a gazdasági és politikai erőt. Gazi Algoszaibi munkaügyi miniszter nemrég visszavonni kényszerült azt a tervét, hogy a nők dolgozhassanak a ruhaboltokban, mert a vallásos konzervatívok a szekularizáció jeleként bélyegezték meg a lépést az interneten, a mecsetekben és a gyűléseken. Bin Laden áprilisi hangfelvételén még név szerint is megemlítette a liberálisnak számító minisztert, mint a nyugatiasodás egyik arab képviselőjét. Elhalt a vita arról is, hogy a nők vezethetnek-e autót, holott a tiltás pusztán informális. A belügyminisztérium azért nem ad a nőknek jogosítványt, mert a hivatalos álláspont szerint a vezetés olyan fizikai tevékenység, amely ellentmond a nők Isten elrendelte otthonteremtő szerepének, illetve illegális kapcsolatra ad lehetőséget férfiakkal.

Az iszlamisták profitáltak a szaúdi értéktőzsde februári-márciusi összeomlásából is. Az utóbbi évek befektetési lázában - a kormány bátorítására - 9 millió szaúdi vásárolt részvényt az arab világ legnagyobb tőzsdéjén, de többségük megégette a kezét, amikor a tőzsdelufi kipukkadt. A pórul jártak haragja a monarchia ellen irányult, amit Abdullah király - akinek a vagyonát a Forbes amerikai magazin 21 milliárd dollárra teszi - áprilisban azzal próbált leszerelni, hogy 30 százalékkal csökkentette az üzemanyagok árát.

A Mohamedről készült dán gúnyrajzok körül kipattant év eleji botrány ugyancsak az iszlamistákat erősítette. Egyfajta karikatúraintifáda vette kezdetét: egyetemisták több mint 1 millió tiltakozó aláírást gyűjtöttek, és szemináriumokon azóta is emlékeztetnek a dán termékek bojkottjára, üzletemberek pedig rendre több ezer dolláros díjakat ajánljanak fel a Mohamedről szóló legjobb esszék íróinak.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

A kiátkozott pápa

Ismét felizzott az iszlám és a Nyugat közti konfliktus, miután muszlim vallási vezetők egyenesen az iszlám elleni új...

Baleset miatt kerülőúton közlekedik több nemzetközi vonat

Baleset miatt kerülőúton közlekedik több nemzetközi vonat

110 millió forintos magyar Rolls-Royce divatterepjárót fotóztak Korcula szigetén

110 millió forintos magyar Rolls-Royce divatterepjárót fotóztak Korcula szigetén

Elítélték a “hollywoodi mészárost”, akinek az ügyében Ashton Kutcher tanúskodott

Elítélték a “hollywoodi mészárost”, akinek az ügyében Ashton Kutcher tanúskodott

Sok tragédia egyike lesz, vagy áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása?

Sok tragédia egyike lesz, vagy áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása?

Üzentek a dánok Trumpnak: Grönland nem eladó

Üzentek a dánok Trumpnak: Grönland nem eladó

Előkerültek Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Előkerültek Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről