A jóléti modellt megalkotó szociáldemokratákétól alig különböző programmal nyerte meg az ellenzéki jobboldal a vasárnapi parlamenti választást Svédországban.

HVG
,,Túl sokáig voltunk hatalmon, a demokratikus társadalmak pedig vágynak a változásra." Ilyen egyszerűen foglalta össze - még szociáldemokrata pártjának vasárnapi választási veresége előtt - a svédországi kormányváltás hátterét Jan Eliasson külügyminiszter. Mert bár az elsősorban a szociáldemokratáknak köszönhető svéd jóléti modellen repedések mutatkoznak, a politikai ellenfelek között - legalábbis a választási kampány tanúsága szerint - nem abban keresendő a különbség, hogy a jobboldal megnyirbálni készülne a szociális vívmányokat.

Valamennyire minden svéd szociáldemokrata - jelentette ki az ellenzéki liberálisok chilei származású parlamenti képviselője, Mauricio Rojas. Láthatóan ehhez tartotta magát a győztes konzervatív Mérsékelt Párt vezetője, Fredrik Reinfeldt, midőn középre húzódva igyekezett alternatívát kínálni a hatalom birtokosaival, az 1932 óta - mindössze kilencévnyi megszakítással - folyamatosan kormányzó szociáldemokratákkal szemben. Reinfeldt másik ügyes húzása az volt, hogy felülemelkedett a jobboldal korábbi megosztottságán. Miközben a kisebbségi kormánykoalíció pártjai - a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldali Párt - külön kampányoltak, és még közös kormányprogramban sem tudtak megállapodni, a jobboldal egységes volt. A Szövetség Svédországért választási blokk élén Reinfeldt - a brit Tony Blair New Labour címkéjét felhasználva - Új Mérsékeltre átkeresztelt pártja rohamozott, nyomában a korábbi parasztszövetségből alakult Centrumpárttal, a liberális Néppárttal és a Kereszténydemokrata Párttal. A svéd jobboldal körében szokatlan egységnek is tulajdonítható, hogy a hétfői adatok szerint a jobbközép Szövetség 178 parlamenti helyet szerzett a koalíció 171 mandátumával szemben.

A voksolás újdonsága az is, hogy 1981 óta először alakulhat többségi kormány Svédországban. Az ellenzék győzelmét csak mérsékelhette, de nem akadályozta meg egy két héttel ezelőtti botrány: kitudódott, hogy a liberálisok ifjú aktivistái behatoltak a szociáldemokraták egyik szerverére, ahonnan titkos adatokat töltöttek le, és a skandalum nyomán a Néppárt főtitkára le is mondott.

Göran Persson miniszterelnök - a luxemburgi Jean-Claude Juncker után a múlt hétig Európa legrégebben hivatalban lévő kormányfője - már a választás estéjén csalódottan be is nyújtotta pártelnöki lemondását. Ezzel - minthogy Tony Blair is hamarosan távozik a brit kormány éléről - eltűnnek a nemzetközi politika színpadáról azok a baloldali-liberális főszereplők, akik a hagyományos szociáldemokráciát meghaladó harmadik utat kezdték el keresni az amerikai Bill Clintonnal, a német Gerhard Schröderrel, a francia Lionel Jospinnel együtt. Az 57 éves Persson talán nem is bánja olyan nagyon: a svéd sajtó szerint az utóbbi időben mintha belefáradt volna a politizálásba, és több örömét lelné a magánéletben, harmadik felesége oldalán, egy 20 millió koronáért (mintegy 2,1 millió euróért) nemrég vásárolt 53 hektáros, Stockholm környéki vízparti birtokon. Nem könnyítette meg a szociáldemokraták helyzetét, hogy a Persson által kiszemelt egyetlen utódjelölt tragikus véget ért, és azóta sem lépett senki a helyébe. Anna Lindh külügyminisztert épp az euróról kiírt 2003-as népszavazás előtt gyilkolta meg egy elmebeteg, azt is kiváltva, hogy az eurócsatlakozás lelkes hívének halála után a svédek elutasították a közös valuta bevezetését.

Perssonhoz képest Reinfeldt újonc a nagypolitikában. A 41 éves közgazdász a jobboldal 2002-es választási veresége utáni évben szállt be az országos pártharcokba. Levonta a tanulságot abból, hogy a mérsékeltek példátlanul kevés voksot kaptak, miután a jóléti juttatások nyesegetésével próbálták több munkára ösztönözni az elkényelmesedett polgárokat, akik erre nem voltak hajlandók. Reinfeldt új munkáspártként népszerűsítette jobboldali politikai alakulatát a választási plakátokon, és nem győzte hangsúlyozni: nincs szükség ideológiai lövészárkokra. Amikor a kormány 11 milliárd koronával ígérte növelni a szociális kiadásokat, Reinfeldt rátett még 16 milliárdot. Megígérte azt is, hogy aki elveszíti az állását, legkésőbb ötven nap múlva talál másikat. Míg azonban a kabinet növelni akarta a munkanélküli-segélyt, az ellenzéki szövetség az utolsó jövedelem 80 százalékáról 65-re tervezte azt csökkenteni, mondván, jobban érje meg dolgozni, mint munkanélkülinek lenni. Kampányígéretei között szerepelt a privatizáció is - Svédországban a legtöbb közmű közkézen van, és szóba jöhet az SAS légitársaság eladása is -, valamint a gazdaság, főképp a szolgáltatások szabályozásának liberalizálása.

A kampány egyik fő témája a munkanélküliség volt. A választók szemében már a 6 százalékos hivatalos ráta is túl magas, ám Reinfeldt szerint a kormány szemérmetlenül fényezte a statisztikákat, és az állástalanok aránya elérheti akár a 17-20 százalékot is. Nem szerepelnek ugyanis a kimutatásban a közmunkások, a korengedménnyel nyugdíjazottak, a tartós betegszabadságon lévők, a munkát kereső diákok.

A Guardian brit napilap tavaly mégis azt találta írni, hogy a svédeké minden idők legsikeresebb társadalma. Az angliai Leicester egyetemén készült boldogság-világrangsorban (HVG, 2006. augusztus 12.) Svédország a hetedik. Ezt a fontosabb gazdasági mutatók sem cáfolják: 2006 második negyedévében a gazdasági növekedés például 5,6 százalék volt, az infláció alig több 1 százaléknál. Reinfeldt gazdasági tanácsadója, Anders Borg még ellenzékből úgy nyilatkozott, hogy a nagyvállalatok sikeres exportőrök, a munkaerő jól képzett, a dolgozó nők aránya a legmagasabbak közé tartozik Európában, szinte mindenki beszél angolul és jól bánik a számítógéppel. Lehet, hogy a vezető kormánypárt elhasználódása mellett a jó gazdasági helyzet is indokolja a váltást. A hamburgi Der Spiegel szerint a baloldalt inkább a nehéz időkben küldik hatalomba a svéd választók, a mostani kedvező helyzetben pedig vállalhatnak annyi kockázatot, amennyit az új köntösben megjelent konzervatívok jelentenek. Reinfeldt - a másfél évszázada legfiatalabb svéd miniszterelnök - szavaival ez kormányváltás svéd módra: "nem nagyon radikális, csak egy kicsit az".

BEDŐ IVÁN

GARAM KATALIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket

Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket

Európát megcsapja a marihuána füstje, de a magyarok legfeljebb átvitt értelemben fognak szívni

Európát megcsapja a marihuána füstje, de a magyarok legfeljebb átvitt értelemben fognak szívni

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

20 milliós lopott Audit kapcsoltak le Röszkénél

20 milliós lopott Audit kapcsoltak le Röszkénél