Példátlanul kemény az október 1-jei választási kampány finise Ausztriában. A fej fej mellett álló nagypártok egymás lejáratásán szorgoskodnak, mégsem lehetetlen, hogy nagykoalíció alakul.

Múlt péntekre virradóra a francia Riviérán lévő villájában letartóztatták, majd Franciaország leghírhedtebb börtönébe, a marseille-i Les Baumettes-be szállították az osztrák munkásbank, a szakszervezeti szövetség (ÖGB) tulajdonában lévő BAWAG egykori vezérigazgatóját, Helmut Elsnert. A bécsi ügyészség szökésveszéllyel indokolta a lépést, valójában azért kellett cselekednie, mert egy nappal korábban a News című hetilap érzékletes - a legutolsó hírek szerint azonban hamis - fotókat tárt olvasói elé, bizonyítandó: a pénzember királyi módon él a Cannes-tól pár perce lévő Mougins kisvárosban. Pedig augusztusban súlyos szívrohamról szóló orvosi igazolással maradt távol a szövevényes bankbotránnyal kapcsolatos bécsi ügyészségi kihallgatástól.

Az úgynevezett BAWAG-ügy - a szakszervezeti bank devizaspekulációi nyomán kisbefektetők 1,6 milliárd eurója úszott el - hét hónapja uralja az osztrák médiát (HVG, 2006. április 29.), és igencsak ártott az ÖGB, valamint a vele összefonódott ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) hírnevének. Nem véletlen, hogy az október 1-jei általános választásokra készülve a skandalumot folyamatosan napirenden tartották a vetélkedő pártok, s a nem túl karizmatikus Alfred Gusenbauer vezette vörösök már-már bele is törődtek az újabb vereségbe.

Augusztus vége felé azonban fordult a kocka, a fölényesen vezető Osztrák Néppárt (ÖVP) - amely hat éve gyakorolja a hatalmat súlyát vesztett koalíciós partnerével, az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) tavaly kivált, Jörg Haider vezette Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártalakulattal - lépéshátrányba került. A kelet-európai olcsó házi ápolók ausztriai jelenlétének és legalizálásának a kérdése (HVG, 2006. szeptember 16.) ugyanis mindennél izgalmasabb, első számú kampánytémává vált. A nagy taktikus hírében álló Wolfgang Schüssel kancellár, a néppárt korábbi elnöke - akit nemzetközi formátumú, de szociálisan hidegszívű politikusnak tartanak - szokatlan ügyetlenséggel nyúlt a témához. Miközben bagatellizálni igyekezett az idősápolás válságát, kiderült: anyósát is 2 euró órabérű szlovák asszony ápolta. Az eredmény nem is váratott magára, az SPÖ szavazótábora nőni kezdett, s egy hónappal a választások előtt fej fej melletti állás alakult ki. Helyzetüket tovább erősítendő a szociáldemokraták választási szövetséget kötöttek a parlamentből immár hét éve kiszorult liberálisokkal. Pontokat szerzett a párt azzal is, hogy az ellenzék által többször is hazugnak nevezett Schüssel kormányának a terhére írta a jövedelemkülönbségek erőteljes növekedését, továbbá az oktatási, képzési rendszer lemaradását Európától.

A házi ápolás témáját jól hasznosították a korábbi választásokhoz képest nagyobb számban induló kisebb pártok is. A zöldek - 10 százalék körül várható szavazatarányukkal talán eldönthetik, hogy fekete-zöld vagy vörös-zöld kormány alakul - igyekeztek mindkét nagypárttól élesen megkülönböztetni magukat, s követelték a külföldiekkel szembeni emberibb bánásmódot, az új EU-tagok munkavállalóinak beengedését. Haider BZÖ-je, valamint korábbi pártjának még jobbra tolódott maradéka viszont torkaszakadtából követelte a külföldi ápolók kitiltását, az iskolák "visszaosztrákosítását", a muszlim vallásúak kitoloncolását. A Karl-Heinz Strache által vezetett FPÖ - amelynek szintén 10 százalék körüli eredményt tippelnek - durvábban és rasszistábban kiabált "mostohatestvérénél", a BZÖ-nél, amelynek kevés esélye van a 4 százalékos parlamenti küszöb átvitelére. Különösen hogy még egy populista párt beszállt a harcba: az európai parlamenti képviselők költségcsalását két éve leleplező egykori Spiegel-újságíró, volt SPÖ-képviselő Hans-Peter Martin a saját nevét viselő, illetve néha Fehérek néven futó mozgalma élén a demokráciát és a hatalmasok ellenőrzését követelő jelszavakkal indul. Kezdeti lendülete azonban megtorpant, s már ő sem biztos befutó.

A becsületsértési perekkel tarkított kampány finisére a megtorpant ÖVP ismét a BAWAG-ügyet vette elő - immár életveszélyes politikai bombákat robbantva. A BAWAG veszteségeiben kulcsszereplő, másodrendűnek mondható vádlott, az USA-ban élő, eladdig a baloldallal lojális Wolfgang Flöttl bankár ugyanis hirtelen beszélni kezdett, talán vádalkut is kötött. Flöttl megszellőztette: a BAWAG-vezér Elsner parancsára kénytelen volt saját vagyonából 70 ezer eurót fizetni semmiért a volt szociáldemokrata kancellárnak, Franz Vranitzkynak, akit a hír bejelentése előtti napokban neveztek ki a pártelnök Gusenbauert támogató választási csapat elnökévé. Flöttl állítólag azt is megsúgta az államügyésznek, hogy legalább hetven - főként Liechtensteinben létesített - alapítványnak kellett pénzt küldenie, amiből feltehetően az SPÖ kasszáját töltötték fel. A szociáldemokraták lejárató hazugságot emlegetnek az egyre inkább elmérgesedő kampányban, a közvélemény-kutatók viszont már megint csak 35 százalékot mértek nekik. Úgy vélik, a töredékszavazatok nem az ÖVP-hez kerülnek, inkább a protesztpártoknak, azaz Martinnak és az FPÖ-nek kedveznek majd. Ez viszont azt jelentheti, hogy a zöldek koalíciós partnerként gyengék lesznek, és a nagyok - német mintára - egymással kényszerülnek majd megosztani a hatalmat.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Románia kész befogadni Máltán kimentett menekülteket

Románia kész befogadni Máltán kimentett menekülteket

Kínának teljesen át kell szabnia a csodafegyverét?

Kínának teljesen át kell szabnia a csodafegyverét?

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban