Megújított, lendületes Japánt ad át Koizumi Junicsiro kormányfő utódának, Abe Sinzónak, akitől a reformok óvatos folytatását és a nemzeti büszkeség megerősítését várják.

HVG
A kormányfői posztot csak kedden adta át, ám már a múlt csütörtökön elbúcsúzott hetente jelentkező - politikai bölcsességek mellett életvezetési tanácsokat is osztogató - elektronikus leveleinek több millió olvasójától Koizumi Junicsiro japán miniszterelnök. A 64 éves politikus előre bejelentve és megkönnyebbülve vált meg a koalícióban kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) elnökségétől és a vele járó kormányfői poszttól. Amióta tavaly év végén sikerült elfogadtatnia az állami posta privatizációt előkészítő szerkezetátalakítását, sportnyelven szólva már csak levezetett: nyári hivatalos amerikai útja például komoly tárgyalások helyett inkább kellemes búcsúkirándulás volt.

A lazítást persze megérdemeltnek tartják Koizumi esetében. Az öt és fél évig kormányzó Koizumi nemcsak a második világháború vége óta a leghosszabban egyfolytában hivatalban lévő miniszterelnök volt Japánban, de egy sor, elődei által halogatott reformot is végbevitt, alaposan átformálva az LDP-t és az egész országot. 2001-es megválasztásakor azt ígérte, megtöri a pártmechanizmust, amely évtizedeken át a belső erővonalak mentén osztogatta a hatalmi pozíciókat, és meggátolta a reformokat. Ebben nagy segítségére volt az LDP egyszerű tagsága, valamint személyének országos népszerűsége. A korábbi kormányfőkkel szemben a párt korifeusainak véleményét figyelmen kívül hagyva nevezte ki jelöltjeit a kulcsfontosságú tárcák élére. Amikor pedig tavaly a felsőházban párttársai hathatós támogatásával elutasították a postareformot, előrehozott választásokat írt ki, amelyen az általa támogatott, új generációt képviselő jelöltek elsöprő győzelmet arattak. Egyúttal újabb négy évre megerősítették a hatalomban az országot 1955-ös megalakulása óta szinte megszakítás nélkül irányító LDP-t.

A méltatások középpontjában ugyanakkor Koizumi gazdaságpolitikai teljesítménye áll. Ez éppúgy köszönhető karizmatikus határozottságának, mint a kormányfő faltörő kosaként működő Takenaka Heizo gazdasági miniszternek. Ő az egyedüli a kabinetben, aki végigszolgálta a Koizumi-korszakot, de a múlt héten pártelnökké emelt, kedden pedig az LDP vezette koalíció által miniszterelnöknek is megszavazott Abe Sinzo érkeztével visszavonul a politikától. A Koizumi-Takenaka-tandemnek tulajdonítják, hogy a japán gazdaság az értékpapír- és az ingatlanpiac 1990-es összeomlását követő csaknem másfél évtizedes stagnálás közeli állapot után újra erőre kapott, és az idén harmadik éve stabilan nő.

A konjunktúra életre keltéséhez Koizumi korábban tabuként kezelt területekhez nyúlt hozzá. Csökkentette a hagyományosan gondoskodó állam kiadásait, mivel - részben a korábbi gazdaságélénkítő kormányzati csomagok miatt - az adósságállomány mára a hazai össztermék (GDP) 175 százalékára duzzadt. A bankszektorban kikényszerítette a kétes kinnlevőségek felszámolását, és a 3200 milliárd dollár megtakarítást kezelő posta mellett hozzányúlt az LDP másik informális gazdasági hatalmi bázisát jelentő állami autópálya-kezelő óriáscéghez is.

Utódától, Abe Sinzótól - akinek gazdaságpolitikai elképzeléseiről egyelőre keveset tudni - most azt várják, hogy a lendületes reformokat kissé óvatosabban viszi tovább. Az ellenvéleményekre nem sokat adó Koizumi ugyanis az LDP ismét éledező befolyásos politikusai szerint túlságosan is a szabadpiac híve lett, reformjai a vállalatoknak kedveztek a társadalmi szolidaritás és a közösségi érdek ellenében. A panasz csak első hallásra furcsa. Az LDP sajátos párt: nevében ugyan liberális, ám angolszász értelemben konzervatív, ugyanakkor számos, a nyugat-európai jóléti társadalmakból ismert kiegyenlítő mechanizmust alkalmaz eszköztárában a gazdagok és a szegények közti szakadék szűkítése érdekében.

Az LDP hangadói azt is szeretnék, ha az USA feltétlen hívének számító Koizumi után módosulnának a külpolitika hangsúlyai, különös tekintettel az időközben a szigetország legnagyobb kereskedelmi partnerévé és az ázsiai hegemóniáért folytatott versengésben komoly riválissá vált Kínára. Peking 2001 óta nem volt hajlandó csúcstalálkozót tartani Koizumival, mert ő makacsul minden évben elment a japán katonai áldozatok mellett a második világháború főbűnöseinek is emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélybe, amit Peking mellett Szöul sem nézett jó szemmel.

Az elődjénél nacionalistábbnak tartott Abe egyelőre hallgat arról, miniszterelnökként jár-e majd a szentélybe. Nyilatkozatai szerint javítani szeretne a kínai kapcsolatokon. Úgy véli viszont, hogy az immár gazdaságilag emancipálódott Japánnak politikailag is fel kell nőnie súlyához, és büszke nemzetté kell emelkednie. Ezért kezdeményezi az annak idején a megszálló amerikaiak által fogalmazott alkotmány módosítását, hogy a japán hadsereg az USA partnereként részt vehessen önvédelmi akciókban. Abe azt is szeretné, hogy az ugyancsak amerikai sugalmazásra született 1947-es oktatási törvény átszabásával a japán iskolákban újra tanítsák a diákokat erkölcsi értékekre, hazaszeretetre, a hagyományok tiszteletére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Országszerte kritikus a pollenhelyzet

Országszerte kritikus a pollenhelyzet

Kopasz és Csipes is aranyérmes, megvan az első olimpiai kvóta

Kopasz és Csipes is aranyérmes, megvan az első olimpiai kvóta

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem lett ócskavas a legendás Malév-gép

Nem lett ócskavas a legendás Malév-gép

Kihúzták a hatos lottó számait

Kihúzták a hatos lottó számait