Tömegtüntetések, árnyékkormány, a választás megkérdőjelezése - Mexikó hónapok óta megosztott, mivel az elnökválasztás vesztese nem tartja legitimnek vetélytársa győzelmét.

Hárman is elnöknek tekintik magukat Mexikóban, de egyiküknek sincs igazi hatalom a kezében. Az alkotmány szerint decemberig még a mostanra teljesen tekintélyét és hitelét vesztett Vicente Fox vezeti az országot. A július 2-ai választásokon hajszálnyi különbséggel Felipe Calderón nyert, akinek elnökségét immár a bíróság is kimondta ugyan, ám győzelmét a második helyre szorult baloldali Andrés Manuel López Obrador nem ismeri el, és máris hozzálátott egy árnyékkormány, valamint egy párhuzamos hatalom megszervezéséhez. Sőt hívei azt is kijelentették: novemberben felesketik a Mexikói Egyesült Államok elnökévé, függetlenül attól, hogy december 1-jén hivatalosan a jobbközép Calderónt iktatják be államfőnek. A két jelölt közti különbség mindössze 240 ezer voks, az összes 0,56 százaléka volt, de legalább 5 százalékos eltérés kellett volna ahhoz, hogy ne lehessen vitatni az eredményt. A baloldali koalíció szavazatonkénti újraszámlálást követelt, ehelyett a választási bizottság csak a voksok részleges átvizsgálását rendelte el.

A megosztott Mexikóban óriási tömegek állnak López Obrador mögött. Mégpedig szó szerint, hiszen heteken, sőt hónapokon át megszállva tartották Mexikóváros központját. Nemrég a nemzeti ünnepre is több mint 1 millióan gyűltek össze a főtéren, a Zócalón, hogy megerősítsék: nem fogadják el Calderón minimális győzelmét, amely szerintük csalást takar. Jóllehet az utóbbi napokban láthatóan apad a népharag, és egyre kevesebben gyűlnek össze López Obrador hívására, a szervezők azt ígérik, a következő hónapokban, sőt hatéves elnöksége minden esztendejében, mindenhová követni fogják Calderónt, hogy emlékeztessék: csalással lett államfő. Ez egyébként Mexikóban korántsem ismeretlen jelenség.

Fox államfő a szokásos függetlenség napi beszédét - melynek csúcspontja a Viva México kiáltás - a radikális ellenzéki csoportok megjelenésétől tartva nem is merte a hivatalosan Függetlenség terének nevezett Zócalón tartani. Kíséretével a fővárostól 270 kilométerre délre, Dolores Hidalgóba vonult, ahol 1810-ben a nemzeti hős Miguel Hidalgo megalapította a spanyoloktól való függetlenséget célzó mozgalmat. López Obrador viszont Viva Méxicót kiáltott a főtéren, amivel több évtizedes hagyományt szegett meg - ilyet ugyanis csak hivatalban lévő államfő tehet.

A mexikói lapok és politikusok többsége - hangsúlyozva a nép elidegeníthetetlen jogát a békés tüntetéshez és véleménye kifejtéséhez - túlzottnak tartja a baloldali jelölt által szított népmozgalmat. A mexikóvárosi Excelsior napilap a legmélyebb szintű utcai politizálásnak minősítette a demonstrációkat, egy másik lap hisztériás Napóleonnak titulálta López Obradort, az Uno pedig utcaszínháznak mondta szereplését. A baloldali La Jornada ugyanakkor arról írt, hogy Calderón számára nagyon nehéz évek jönnek, mert a Washington által nyíltan támogatott csalással elért győzelmét a kormány és a korábban a Coca-Cola cég mexikói érdekeltségét vezető Fox elnök tette lehetővé.

A tüntetők által veresége ellenére is legitim elnöknek tartott López Obradort november 20-án akarják államfővé kinevezni, azon a napon kezdődött ugyanis a Pancho Villa és Emiliano Zapata fémjelezte 1910-es mexikói forradalmat elindító társadalmi mozgalom. Márpedig a tömeg egy része nem egyszerűen másik elnököt akar, hanem forradalmat, teljes rendszerváltást, a negyedik köztársaság kikiáltását és alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását. López Obrador hívei mostani harcát a mexikói történelmi hagyományokból eredezteti: a függetlenségi harc idején centristák és föderalisták, később konzervatívok és liberálisok, ma pedig szerinte jobboldaliak és haladók állnak egymással szemben. Mai értelemben - hangsúlyozza López Obrador - ez nem jelent mást, mint egyik oldalon a politikai és gazdasági hatalmat, valamint a médiát uraló elitet, a másikon pedig a kisemmizett, elnyomott tömegeket. Ő maga - a baloldal színeiben egyébként Mexikóváros korábbi sikeres főpolgármestere - természetesen az utóbbiakat képviseli.

López Obrador keserűsége érthető. A választás előtt egy évvel még toronymagasan vezetett a népszerűségi listákon - olyannyira, hogy már kormánya összeállításához is hozzálátott -, és a közvélemény-kutatók csak az utolsó hetekben jelezték a küzdelem szorosságát. Már erre sem reagált azonban jól, a nyugodt politikus képében megjelenő Calderónnal szemben igencsak arrogánsnak, szinte hisztérikusnak tűnt utolsó kampánybeszédei során, ahol magát valóságos messiásnak, Mexikó egyedüli megmentőjének állította be.

A baloldali jelölt a napokban véget nem érő békés polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett - a napi 23 millió dollár idegenforgalmi veszteséget okozó tüntetések egyébként sehol nem torkolltak komolyabb zavargásokba -, hívei egyúttal felszólítottak egyes amerikai érdekeltségek (például a Coca-Cola, a Wal-Mart üzletlánc vagy a Citigrouphoz tartozó Banamex pénzintézet) bojkottjára. Ennek jegyében - a demonstrációk kezdete óta először - a hét végén kisebb atrocitásra is sor került. Mexikóvárosban a tüntetők egy csoportja megrohamozott egy Wal-Mart áruházat, az áruk egy részét kidobálták az utcára, és felszólították a céget, hogy hagyja abba az üzleti élet és a középosztály által favorizált Calderón támogatását.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

37 fokban ünnepelhetünk holnap

37 fokban ünnepelhetünk holnap

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

Még ne induljanak haza, kánikula lesz a héten

Még ne induljanak haza, kánikula lesz a héten