Együttműködést ígér az amerikai elnök a kongresszusi többségbe került demokratákkal. Ez a középre húzó demokratáknak is érdeke, a republikánusoknak viszont új vezetők után kell nézni.

Katolikusok, nők és spanyol ajkúak: ezekre a választói csoportokra építette éveken át stratégiáját a konzervatív szavazói kört bővítendő a republikánusok politikai hadvezérének tartott Karl Rove, George W. Bush elnök helyettes stábfőnöke, a párt egyik legbefolyásosabb vezetője. A múlt heti időközi kongresszusi választásokon elszenvedett vereség elemzése után viszont azzal kénytelen szembesülni, hogy e szavazói rétegek tagjai nagy számban ábrándultak ki a republikánusokból, és dezertáltak a demokratákhoz. Az ellenőrzést 12 év után a kongresszus mindkét háza felett visszaszerző demokraták sikerét jelzi, hogy országos szinten a szavazatok 53 százalékát söpörték be, és egyetlen, hivatala megtartásáért harcba induló képviselő-, szenátor- vagy kormányzójelöltjük sem szenvedett vereséget, amire eddig még nem volt példa.

A demokraták nem is palástolták örömüket, vezetőjük, a képviselőház elnöki posztját januárban átvevő kaliforniai Nancy Pelosi (képünkön balra) azt ígéri, lendületesen hozzálátnak elképzeléseik megvalósításához. Erről azonban egyelőre nehéz átfogó képet alkotni, a választási kampány során ugyanis nem volt valódi programjuk. A győzelemhez elég volt kihasználniuk az iraki háború menete, valamint a republikánusok politikai és erkölcsi botrányai miatti lakossági elégedetlenséget. Annyit viszont tudni, hogy a Pelosi által meghirdetett százórás törvényhozási start során kezdeményezik majd a szövetségi minimálbér emelését, az őssejtkutatás támogatását, a lobbiszabályok szigorítását, a bevándorlási politika reformját. Hajlanak továbbá az általuk arcpirítóan magasnak tartott profitot elérő olaj-, illetve gyógyszercégek megregulázására, valamint az importolajtól való függőség mérséklésére.

Az igazán kemény dió számukra is Irak lesz. A háború végjátékának meghatározásában azonban, ha korlátokkal is, de számíthatnak a republikánusok együttműködésére. Utóbbiak annyit máris megtanultak a választási kudarcból, hogy a problémát mindenképpen le kell venni a napirendről a 2008-as elnökválasztásig, ha azon eséllyel akarják indítani majdani jelöltjüket. A megoldás felé vezető úton tett fontos lépés volt a kérdésben hajlíthatatlan és Bush számára tehertétellé vált Donald Rumsfeld védelmi miniszter menesztése. A helyére szánt Robert Gates - a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója 1991-1993 között - az idősebb George Bush környezetéhez tartozók realista külpolitikai vonalának képviselője, aki a neokonzervatívokkal ellentétben nemcsak a nyers erő kizárólagos alkalmazását, hanem a nyomásgyakorlás és a tárgyalás eszközét is pártolja.

A demokraták részéről arra lehet számítani - mondta egy magyar újságírókkal folytatott budapesti videokonferencián a napokban Danielle Pletka, a neokonzervatívok egyik legfontosabb agytrösztjének tartott American Enterprise Institute igazgatóhelyettese -, hogy az Irak jövőjéről folytatott megbeszélésekbe bevonják a két szomszédos, ám a jelenlegi Washington által ellenségesen kezelt országot, Iránt és Szíriát. Nemcsak ebben alakulhat ki konfliktus a Fehér Házzal, hanem az amerikai csapatok ügyében is. A szenátus januárban hatalomra kerülő vezetői ugyanis hónapokon belül csökkentenék az amerikai katonák 150 ezres létszámát, és elindítanák a csapatok ütemezett visszavonását. Ám Bush egyelőre elutasítja bármilyen menetrend meghatározását, mondván, azzal az ellenállást szítók kezére játszanának. Megoldást a kétpárti iraki munkacsoport legkorábban november végére ígért elemzése hozhat, amelynek elkészítésében republikánus oldalról szintén az idősebb Bush emberei jeleskednek: a testület republikánus társelnöke James Baker volt külügyminiszter, és tagja a védelmiminiszter-jelölt Gates is.

A hatalmi társbérlet elemzők szerint nemcsak azért válhat nehézkessé a demokraták számára, mert törvényhozási kezdeményezéseikkel szemben megmarad az elnöki vétó - amelynek felülbírálásához nincs kétharmados többségük -, hanem mert a frakció, különösen a képviselőházi, egyáltalán nem egységes. A győzelemhez a demokraták több, korábban republikánusokat választó államban is olyan jelölteket indítottak, akik akár az ellenfél színeiben is pályázhattak volna a mandátumra: többen közülük ellenzik az abortuszt, támogatják a fegyverviselési szabadságot, és elvetik az adóemelést. Ilyen például a kevesebb mint 1 százalék különbséggel győztes virginiai Jim Webb, kitüntetett vietnami veterán, aki saját bevallása szerint ki nem állhatja a liberálisokat, Ronald Reagan elnöksége alatt a Pentagonban a haditengerészetért felelős államtitkár volt, és csak az iraki háború ellenzése miatt iratkozott át a demokratákhoz.

A republikánusok láthatóan elveszítették a centrumot, és beszorultak a konzervatív bázis által meghatározott politikai térbe. A választások utáni első pártbeli vélemények kétféle kiutat látnak: erősíteni a bázist, visszatérni az 1994-es "republikánus forradalom" sikerét hozó etikus kormányzás és takarékos államgépezet jelszavaihoz, vagy a szigorúan zárt konzervatív ideológia helyett ismét nyitni a centrum felé. Ahogyan a múlt kedd egyetlen sikeres republikánus politikusa, Arnold Schwarzenegger tette, akit nagy fölénnyel választottak újra az amúgy inkább demokrata Kalifornia kormányzójává. Az egymást kizáró két forgatókönyv egyben megegyezik: a republikánusoknak új vezetőkre van szükségük. Kiválasztásukat segítheti, hogy távozik az eddigi képviselőházi, illetve szenátusi többség vezetője is.

A republikánusok nem csak a szövetségi politikában veszítettek teret. Ugyancsak 12 éve először fordul elő, hogy az államok többségének kormányzója demokrata, és a helyi törvényhozásokban is visszaszorultak a republikánusok. Utóbbiakat valósággal megtizedelték az USA északkeleti részén, ahol a távozó George Pataki helyére óriási többséggel választották New York állam kormányzójává a vállalati visszaéléseket üldöző főügyészként ismertté vált demokrata Eliot Spitzert. Ezzel befejeződni látszik a pártok közti erőviszonyok földrajzi átrendeződése is, hiszen míg az Atlanti-óceán partvidéke szinte teljesen demokratába fordult át, addig a hosszú ideig demokrata délen a republikánusok még most is stabilan tartották Reagan óta folyamatosan épített pozícióikat. Igazi változás a középnyugati államokban következett be, ahol a republikánusok a múlt héten egy sor kormányzói, képviselői és szenátori helyet buktak el.

Az egyes államok vezetésének demokratává válása leginkább a két év múlva sorra kerülő elnökválasztáson éreztetheti majd a hatását. A kormányzó, illetve az állami törvényhozás ugyanis a pártjukhoz kötődő elnökjelölt számára kedvezően befolyásolhatja a politikai hangulatot - mint tette azt 2000-ben a kulcsfontosságúnak bizonyult Floridában Jeb Bush, az elnök öccse -, ami egyes elemzők szerint akár 2 százalékpontot is jelenthet. Az utóbbi két választás tapasztalatai alapján éppen eleget ahhoz, hogy az elektori szavazatok "megfelelő helyre" kerüljenek.

NAGY GÁBOR

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Eltűnt anya és fia, keresi őket a rendőrség

Eltűnt anya és fia, keresi őket a rendőrség

Üzemzavar volt a Paksi Atomerőműben

Üzemzavar volt a Paksi Atomerőműben

Nagy Blankával már az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans is találkozni akar

Nagy Blankával már az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans is találkozni akar

Saját halottjának tekinti Tandori Dezsőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Saját halottjának tekinti Tandori Dezsőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Oszlatásra készül a Jobbik

Oszlatásra készül a Jobbik

India nagyon megbüntetné Pakisztánt

India nagyon megbüntetné Pakisztánt