Kevesebb határsértő, több járőrözés, a félelmek miatt alakuló polgárőrség - ezek az első fejlemények a schengeni nyitás után az osztrák-magyar határvidéken. A traiskircheni tábort eközben csecsen menekültek lepik el.

Az emberek elbizonytalanodtak, mert a politikusok ellentmondóan nyilatkoznak. A belügyminiszter szerint a schengeni nyitásnak nincs biztonsági kockázata, Burgenland tartományi vezetője szerint viszont Ausztria nem készült fel az új uniós határvédelemre. Ezzel indokolta a határ menti Deutschkreutz polgármestere a HVG-nek, miért állított fel polgárőrséget a településen. "Tíz főről van szó, fegyverük nincs, járőröznek, s ha valami gyanúsat látnak, értesítik a rendőrséget vagy a szintén az önkormányzat által felfogadott őrző-védő céget" - mondta Manfred Kölly, fájlalva, hogy a környék legnagyobb településén hat főre csökkent a rendőrőrs létszáma, holott korábban 18 rendőr teljesített szolgálatot. "Ráadásul az őrs csak nappal működik, éjszaka nincs, aki vigyázzon a helyiek nyugalmára" - panaszkodott a polgármester, hozzátéve, hogy a határnyitás óta megszaporodott a bűnesetek száma, de az elkövetők többsége nem magyar. Kölly - akit a jobboldali Szabadságpárt tavaly kizárt soraiból, mert túlságosan együttműködőnek mutatkozott a szocialistákkal - ostobaságnak tartja a több határközeli osztrák településen kitett behajtani tilos táblákat és az útelzárásokat.

"Nem tudjuk, megkapjuk-e ugyanazt a fizetést, mint az útlevélkezelésnél" - mondta egy magyar exhatárőr a határ előtti utolsó magyar benzinkútnál, ahol igazoltatás céljából negyedmagával "zárta el" a töltőállomásról kivezető utat. A hegyeshalmi határtól 10 kilométerre mélységi ellenőrzést hajtottak végre, a HVG jelenlétében éppen egy autóbusz papírjait lapozták át. Az immár rendőri állományba került határőrök még a régi egyenruhát hordják, rajta neonsárga mellénnyel, amelyen már a Rendőrség felirat virít. A határig még két hasonló csoport álldogál, a vám- és pénzügyőrség járművei is cirkálnak, azt az érzetet keltve, hogy a jelenlét folyamatos. A legtöbb határ menti magyar településen arról hallani, hogy erősödött a járőri jelenlét, a kapuvári rendőrkapitányság létszáma például a 43 átvett határőrrel eléri a száz főt. A lakosság egyelőre szokja a fokozott biztonsági intézkedéseket, némelyek sokallják, hogy olykor akár kétszer-háromszor is igazoltatják őket egymás után, mások egyenesen vegzálásnak veszik, hogy a "munkanélkülivé" vált határőrök most a magyar autósokat piszkálják.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a schengeni nyitás utáni első tíz napban 63 embert fogtak el Magyarország külső határain, míg a megelőző tíz napban csak 43-at. Bár a december 21-e óta eltelt rövid idő nem elegendő a tendenciák felrajzolásához, Nikolaus Koch burgenlandi rendőrfőnök a Die Presse napilapnak elmondta, hogy míg 2006. december 21-e és 2007. január 8-a között 68 betörést regisztráltak a tartományban, most, egy évvel később viszont kevesebbet, mindössze 42-t. A katonaság nem igazoltat, de járőröz - elsősorban a lakott területeken, a nagyobb parkolók környékén -, s megfigyeléseiről tájékoztatja a rendőrséget. A tartományban jelenleg 1640 rendőr teljesít szolgálatot, főleg az északi területeken; elsősorban a Szlovákia felé vezető A6-os, a Magyarországra tartó A4-es autópályára, valamint a keleti vasútvonalra összpontosítanak. A mélységi ellenőrzéseket gyakran együtt végzik magyar, illetve szlovák kollégáikkal. A nyitás óta Koch szerint 13 500 járművezetőt igazoltattak, 86-an akadtak fenn a schengeni információs rendszer rostáján, és 44 illegálisan Ausztriában tartózkodót szűrtek ki.

A legutóbbi tettest a rendőrkapitány beszámolójának időpontjában Klingenbachban, Sopron határszomszédjánál kapták el, fémlopás közben. A burgenlandi sajtó olvasói leveleiben is gyakran emlegetik a fémtolvajokat, egy olvasó pedig arról számol be, hogy megnőtt a határkörzetben az utánfutókkal keringő magyar rendszámú gépkocsik száma. A környék polgármesterei a 2008-as esztendő központi kérdésének a biztonságot tekintik, arra a december közepi felmérésre támaszkodva, miszerint Ausztria lakosságának 75 százaléka a bűnözés növekedésétől tart a határnyitás okán.

A hangulat különösen Alsó-Ausztriában feszült. A legnagyobb osztrák tartományban márciusban rendeznek helyhatósági választásokat, s a politikusok egymást túlharsogva igyekeznek megvédeni a lakosságot a külföldiektől. Aligha meglepő, hogy a még a Szabadságpártban is szélsőségesnek számító Barbara Rosenkranz parlamenti képviselő a schengeni rendszer felfüggesztését és a határellenőrzések haladéktalan visszaállítását követeli, de a néppárti mérsékeltek közé tartozó Erwin Pröll alsó-ausztriai miniszterelnök is szigorúbb határvédelmi intézkedéseket akar.

Pröll egy, a nyitás előtt is létezett, de azóta felerősödött jelenséggel kíván megküzdeni: a csecsenek európai beözönlésével. Osztrák becslések szerint az utóbbi évtizedben legalább 400 ezer csecsen hagyta el hazáját, közülük 17 ezren Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban húzták meg magukat, Ausztriában pedig 15 ezer, legálisan tartózkodó csecsent tartanak nyilván. "Egy szó sem igaz abból, hogy vége a háborúnak, az orosz katonák elfognak bennünket, bebörtönöznek, megkínoznak, aztán pénzért kiengednek, majd kezdődik az egész elölről" - mondta a HVG-nek egy, a traiskircheni tábor előtt többedmagával álldogáló csecsen fiatalember. Hat testvére közül egy már Bécsben él politikai menekültként, dolgozik is, a többiek pedig otthon készülődnek az útra. A nyilatkozó öt hónapja tartózkodik az - egykor a magyarokat is befogadó - alsó-ausztriai menekülttáborban. Ukrajnán, illetve Szlovákián át érkezett, szökését embercsempészek segítették, akiknek 7 ezer eurót fizetett. Ha hazatoloncolják, húsz év börtön vár rá - ezzel magyarázta, miért nem árulta el a nevét, s fényképezni sem engedte magát. Ahogy a többiek sem, akik a kezdeti gyanakvás után közvetlenebbekké váltak, és internetes honlapokat ajánlottak, ahol szerintük tájékozódni lehet a tényleges csecsen helyzetről. Osztrák mobiltelefont használnak, befolyásos ügyvédeket fizetnek - a segélyszervezetek jogászait nem tartják hatékonynak -, akik egy-öt év alatt kihozzák őket a táborból, és legalizálják helyzetüket.

A politikai menekülti kérvényeket két szinten tárgyalják Ausztriában, a második, független bírókból álló testület az esetek 80 százalékában jogosnak ítéli a beadványt. Szlovákiában tavaly a 2592 kérvényből csak 13-at ítéltek meg pozitívan. Lengyelországban is hasonlók az arányok. "Ráadásul - magyarázták a csecsen fiatalok - az orosz titkosszolgálat emberei is szimatolnak a lengyel táborban."

Az utóbbi hetekben egyfajta schengeni újraelosztás kezdődött: a lengyelországi menekülttáborból tömegek indultak Ausztria felé. A tájékozatlanabbak továbbra is az embercsempészeket veszik igénybe, de aki jól informált, az tizedáron legálisan közlekedhet. Sokan egyből Traiskirchent veszik célba, van, aki az utolsó kilométereket taxin teszi meg.

A táborban ma nyolcszázan élnek, nyáron még csak ötszázan voltak. "Korai a pánikkeltés a háromszáz, zömmel Lengyelországból átjött csecsen miatt" - igyekezett nyugtatni a kedélyeket Franz Schabhüttl táborvezető. Pröll - s vele együtt a kisváros szociáldemokrata alpolgármestere - viszont úgy véli, élni kell a schengeni rendszabályokkal, s akit egyszer már listáztak a rendszer valamelyik országában, levették ujjlenyomatát, annak oda kell visszakerülnie. A tartományi vezető szerint ez a traiskircheni táborlakók 80 százalékáról elmondható.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / TRAISKIRCHEN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ugyanaz az Orbán-interjú söpör végig a megyei lapokban és a Magyar Nemzetben

Ugyanaz az Orbán-interjú söpör végig a megyei lapokban és a Magyar Nemzetben

Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

Mozog és beszél: életre keltette a Mona Lisát a mesterséges intelligencia

Mozog és beszél: életre keltette a Mona Lisát a mesterséges intelligencia

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Letartóztatták Stan Lee egykori menedzserét, mert sorozatosan meglopta az idős képregényírót

Letartóztatták Stan Lee egykori menedzserét, mert sorozatosan meglopta az idős képregényírót

50 ember ragadt Frankfurtban a Wizz Air hibájából

50 ember ragadt Frankfurtban a Wizz Air hibájából