Aligha kétséges a hétvégi választás kimenetele az egypárti Kubában, mégis megkülönböztetett figyelem övezi. Jelzés lehet arra, hogy Fidel Castro lemond-e az idén a hatalomról.

Változás - ez a szó uralja manapság a kubai mindennapokat. A hétvégi, kivételesen téttel bíró nemzetgyűlési választás lázában égő ország számára a legnagyobb változás a hatalom csúcsán következhet be, részben éppen a voksolás nyomán. Sokan máris a hatalomátadás előkészítéseként értékelik a választást, arra számítva, hogy kiderül, lemond-e véglegesen az ország vezetéséről a másfél éve betegeskedő, 81 éves Fidel Castro. Tavaly júliusi gyomorműtétje óta nemhogy az ország irányításában nem vesz részt, de egy-két fotót, rövid hang- és filmbejátszást leszámítva meg sem jelent a nyilvánosság előtt, az államfői feladatokat ideiglenesen öccse, Raúl Castro látja el.

A választás - melyet a gyér számú demokratikus ellenzék bojkottál, ám a lakosság 90 százaléka valószínűleg leadja voksát - azonban inkább a hatalomátadás első lépcsője, hiszen ezen még semmi nem dől el. Fidel is jelöltette magát parlamenti képviselőnek, ami előfeltétele annak, hogy az új parlament tavasszal ismét elnökké válassza. Újságcikkeiben nemrég többször is utalt rá: már nem ragaszkodik a hatalomhoz, utat akar engedni a fiataloknak. Ennek első jele lehet, ha lemond parlamenti helyéről, vagy az, ha nem őt erősítik meg államfőként, hanem fivérét nevezik ki immár állandó jelleggel.

Ez esetben - szólnak az elemzések - egy jól átgondolt, hosszúra nyújtott hatalomváltás zajlik, s a karibi ország eléri, hogy Fidel távozása ne okozzon sokkot. Ezalatt a külföld és a hazai közvélemény - sőt még a miami emigráció is - hozzászokhatott a Fidel nélküli Kubához, és kiderült: nem omlik össze nélküle sem az ország, sem a rendszer.

Sőt az utóbbi időben több téren is javult valamelyest a helyzet, megritkultak például az áramkimaradások, könnyebben hozzá lehet jutni üzemanyaghoz, amitől enyhültek a közlekedési nehézségek. Igaz, ezek elsősorban Hugo Chávez baloldali venezuelai elnöknek köszönhetők, aki továbbra is kedvezményes áron szállít nyersolajat a szigetországnak. Az utóbbi hónapokban azonban venezuelai segédlettel egy sor beruházás is zajlik, aminek révén növelték több kubai olajfinomító kapacitását, s felújítottak egy erőművet. A két ország nemrég tucatnyi gazdasági és kereskedelmi megállapodást írt alá, építő- és élelmiszer-ipari, bányászati vegyes vállalatokat hozott létre. Ezek már nem a pillanatnyi hiány leküzdését szolgálják, hanem hosszú távon javíthatnak az ellátáson.

Nem akar lemaradni Venezuela mögött Brazília sem. A baloldali Inácio Lula da Silva elnök vezetésével hétfőn népes - üzletemberekből is álló - brazil küldöttség tárgyalt Havannában, és a lapzártánkkor érkezett hírek szerint egy sor ágazatban születettek megállapodások. Brazil tőkével több infrastrukturális, mezőgazdasági, vegyipari és turisztikai beruházást készülnek finanszírozni, s hitelt is nyújtanak Kubának brazil élelmiszer-ipari és agrártermékek vásárlásához. A Petrobras pedig olajkutatási és kitermelési projektekben vesz részt Kuba part menti vizein. Akárcsak India vezető állami olajcége, amely a napokban állapodott meg hasonló együttműködésről, és úgy tűnik, Újdelhi elengedi Kuba vele szembeni 64 millió dolláros tartozását is.

A baráti külföldi tőke fokozódó jelenléte is hozzájárult, hogy Kuba - legalábbis hivatalos havannai adatok alapján - tavaly 7,5 százalékos gazdasági növekedést ért el, és figyelemre méltó, hogy a turizmus immár évi 2,2 milliárd dollárt termel. A fivérénél pragmatikusabb Raúltól - ha véglegesítik - külföldön azt várják, hogy szabadabbá teszi a külföldi tőke jelenlétét. Kubában is lazítást remélnek tőle, legalábbis erre utal, hogy a választás előtti kötelező lakossági fórumokon a korábbiaknál sokkal többen és nyíltabban követelték a párttól a Raúl legutóbbi beszédeiben jelzett strukturális reformokat, a modernizációt, a kisvállalkozások liberalizálását, az ellátás javítását.

Változást sürget a katolikus egyház is. A választások kapcsán Jaime Ortega, Havanna püspöke a minap arról beszélt, hogy az egyház támogatja a társadalom által várt politikai irányváltást. A Havannában megjelenő Palabra Nueva (Új Szó) katolikus folyóirat pedig azt hangsúlyozta, hogy nem radikális, hanem fokozatos, de azonnali változás szükséges. Ezzel kimondatlanul is arra utalt, hogy II. János Pál pápa éppen tíz évvel ezelőtti látogatásától sokan mélyreható fordulatot reméltek - ám az elmaradt. A pápai vizit évfordulójára Havannába érkezik Tarcisio Bertone, a vatikáni adminisztráció irányítója, és a kubai egyházi vezetők nem annyira a választásban, mint ebben látják a változás esélyét.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felmérés: a románok többsége szerint Magyarország ellenőrzése alá akarja vonni Erdélyt

Felmérés: a románok többsége szerint Magyarország ellenőrzése alá akarja vonni Erdélyt

Nem ad be új darabra pályázatot az Örkény Színház

Nem ad be új darabra pályázatot az Örkény Színház

Megszólalt a férfi, aki 23 milliárd forintnyi Bitcoint költött két pizzára

Megszólalt a férfi, aki 23 milliárd forintnyi Bitcoint költött két pizzára

Orbán Viktor a Strache-botrányról: vadászidény van

Orbán Viktor a Strache-botrányról: vadászidény van

Erről tudjon: kivonul a Facebookról a harmadik legnagyobb magyar bank

Erről tudjon: kivonul a Facebookról a harmadik legnagyobb magyar bank

Keményen dolgozol vagy már munkaalkoholista vagy? Ez a 7 kritérium elárulja

Keményen dolgozol vagy már munkaalkoholista vagy? Ez a 7 kritérium elárulja