Egymás ellen kell küzdeniük a német nagykoalíció pártjainak a tartományi választásokon, amelyeken az is eldől, az ország nyugati felén is megveti-e lábát az új baloldali párt.

Többes jelentése van a tartományi választásoknak a szövetségi berendezkedésű Németországban. A választók elsősorban a helyi ügyekről döntenek, mivel egyebek közt az oktatás, a kultúra, a rendőrség, illetve az ezeket szabályozó törvények a tartományi parlamentek, végrehajtásuk pedig a helyi kormányok hatáskörében vannak. De a voksolásnak mindig van nagypolitikai üzenete is: a kétkamarás parlamenti rendszerben a kiemelten fontos törvények jóváhagyására vagy elutasítására feljogosított felsőházat, a Bundesratot a tartományok képviselői adják, s az utóbbi évtizedekben a polgárok előszeretettel használták ki a helyi választásokat egyfajta ellensúly létrehozására.

Ma azonban nagykoalíció kormányoz Berlinben, így az ott kényszerűen működő harmónia mellett egy kis lehetőség nyílik egymás piszkálására. De az egyes pártok belső erőviszonyait is átrendezheti a mostani szavazási sorozat, amelynek során egy hónapon belül három tartományban is választások lesznek. Most vasárnap Hessen és Alsó-Szászország, február végén pedig az önálló tartományi jogokkal rendelkező városállam, Hamburg polgárai szavaznak.

Hessenben, ahol a kereszténydemokraták (CDU) alelnöke, Roland Koch második miniszterelnöki ciklusát fejezi be abszolút többség birtokában a tartományi kormány élén, nem csupán az a kérdés, marad-e az egyetemi tandíj - ezt a Koch-kormány vezette be, s a szociáldemokraták (SPD) miniszterelnök-jelöltje, Andrea Ypsilanti azonnali eltörlést ígér győzelme esetén -, hanem az is, milyen lesz az országos pártvezetés. Koch ugyanis valószínűleg soha nem tudta megemészteni, hogy a keletnémet Angela Merkel került a párt élére, s ha most megőrzi tartományi kormányfői posztját, még álmodozhat a CDU-elnökségről. Ám ha bukik, örökre elszáll a remény.

S ennek pillanatnyilag minden esélye megvan. Úgy tűnik ugyanis, rossz lóra tett választási kampányában, amikor a fiatalkorú, külföldi származású bűnelkövetők ügyét emelte központi kérdéssé. Nemcsak azzal, hogy végső soron "importált" esetet - a bajor fővárosban, Münchenben egy török és egy görög fiatal által összevert német nyugdíjas ügyét - választott kiindulópontnak (HVG, 2008. január 19.), hanem azzal is, hogy így saját kormánya ballépéseire irányította a figyelmet.

Éppen Hessenben csökkentették ugyanis leginkább a rendőrség létszámát az utóbbi években - vagyis Koch kormányzása alatt -, s ott jutott a korábbinál kevesebb pénz bűnmegelőző programokra. Ráadásul nem biztos, hogy egy külföldiek által kedvelt tartományban - amelynek legnagyobb városában, a pénzvilág központjának számító Frankfurt am Mainban 22 százalék a külföldiek aránya - célszerű külföldiellenes propagandával színre lépni.

Mindenesetre a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint az 51 éves Ypsilanti (aki idegenes csengésű nevét első, görög származású férjétől kapta) győzelemre vezetheti a szociáldemokratákat. De abszolút többségre nincs esélye, így ahhoz, hogy egyetlen női tartományi miniszterelnökként esetleg kormányt alakíthasson, koalíciós társra lenne szüksége. A társválasztásnak pedig már országos politikai üzenete lenne. A zöldekkel? Esetleg a szabaddemokratákkal (FDP)? De a kérdések kérdése: mi lesz, ha az NDK-s utódpárt PDS-ből és a nyugatnémet WASG-ből alakult s Gregor Gysi és Oskar Lafontaine nevével fémjelzett új párt, a Baloldal is bejut a tartományi parlamentbe? Erre is van esély, azaz elméletileg egy SPD-Zöldek- Baloldal koalíció is alakulhat. Ezt Ypsilanti határozottan kizárta ugyan, ám Koch nem tudta megállni, hogy ne ijesztgessen a kommunisták visszatérésével.

A "kommunista veszély" - már amennyire az egyre inkább az egykori SPD-elnök Lafontaine befolyása alá kerülő Baloldal szereplése ennek tekinthető - Hamburgban is fennáll: ott a február 24-ei választáson a felmérések szerint biztos bejutók. Bár ezzel a várost miniszterelnöki rangban irányító első polgármester, Ole von Beust (CDU) tisztségét nem veszélyeztetnék, a tény önmagában azt jelentené, hogy levetkezték az NDK-s múltat, s össznémet párttá váltak.

A tartományi választásoknak - véli a harmadik érintett országrész, Alsó-Szászország CDU-s miniszterelnöke, Christian Wulff - éppen az a legnagyobb kérdése, hogy gyökeret ver-e a Baloldal a nyugati országrészben, vagy pedig, ahogy Wulff szeretné, végleg NDK-s maradványnak bizonyul, s elindul a lassú megszűnés felé. Wulff megengedheti magának, hogy országos kérdéseken törje a fejét: az ő helyzete tűnik a legbiztosabbnak a három megméretésre váró tartományi kormányfő közül. Alsó-Szászországban az SPD mindmáig nem találta meg a tartományt 1990-1998 között vezető s onnan kancellárrá emelkedett Gerhard Schröder utódát. Így aztán szociáldemokrata kihívója azzal próbált Wulffal szemben kampányolni, hogy házassága megromlott, feleségétől 18 év után különvált, új barátnője pedig gyermeket vár. A toleráns német választók azonban ezt még egy kereszténydemokrata politikusnak is elnézik.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Távhívás

HVGPontosan a várt mértékben, 2,5 százalékkal bővült tavaly a német gazdaság.

John Wick legyőzte a Bosszúállókat

John Wick legyőzte a Bosszúállókat

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

Félnek a törökszentmiklósi romák Toroczkaiék tüntetésétől

Félnek a törökszentmiklósi romák Toroczkaiék tüntetésétől

Tudta, hogy kocka Ladával is indultak a Párizs–Dakaron?

Tudta, hogy kocka Ladával is indultak a Párizs–Dakaron?

A szélsőjobb ellen kelt ki Szanyi Tibor

A szélsőjobb ellen kelt ki Szanyi Tibor

Az EP-választás tulajdonképpen az amerikai kontinensen indul

Az EP-választás tulajdonképpen az amerikai kontinensen indul