Ellenséges és indokolatlan lépésnek nevezte Bukarest, hogy Kisinyov nemrég kiutasított két román diplomatát, majd több papot is.

Testvérországok között szokatlanul kemény hangú jegyzéket intézett a bukaresti külügyminisztérium a Moldovai Köztársaság kormányának, miután Kisinyov decemberben úgy döntött: Vasile Nanea kulturális tanácsosnak és Laurentiu Pinte titkárnak "státusukkal összeegyeztethetetlen tevékenység" miatt 48 órán belül össze kellett pakolnia és haza kellett utaznia. A megfogalmazás a diplomáciai szakzsargonban egyet jelent a kémkedés vádjával. Hogy mi után kémkedhettek Moldovában, az mindmáig nem derült ki, de figyelemre méltó, hogy Bukarest a jegyzék átküldése óta csendben van, és a nemzetközi szokásokkal ellentétben nem foganatosított hasonló lépést. Miután Traian Basescu román elnök provokációnak minősítette az esetet, Calin Popescu Tariceanu kormányfő pedig visszafogottan csak sajnálatát fejezte ki az ügy miatt, Vlagyimir Voronyin moldovai elnök vérszemet kapott, és "állandósult agresszióval" vádolta meg Romániát, kilátásba helyezve, hogy minden uniós tagállamot értesít a román üzelmekről. Az ügy megmérgezte a két szomszéd állam viszonyát, jóllehet politikai körökben gyakran előszeretettel hangoztatják testvéri kapcsolatukat.

Bukarest reménykedett, hogy elszigetelt esetről van szó, január elején azonban újabb incidensre került sor: Kisinyov négy román ortodox papot és egy apácát is kiutasított. "Egy Cahul tartománybeli rendőr jött értem Vadul lui Isac faluba, hogy kihallgatásra vigyen, és útközben elmondta, az elnöki hivatal emberei érdeklődtek az őrsön a romániai ortodox papok iránt. Tőlük jött a parancs a kiutasításra" - jelezte az egyházi szolgálat körüli hangulatot a HVG-nek nyilatkozó Ionel Bigea lelkész, akinek másfél évtized után kellett hazaköltöznie feleségével és hat gyermekével Barladra. Pont, amikor templomépítésbe fogott híveivel, akiknek eddig a szabad ég alatt osztotta az igét. Isten szolgáinak hivatalosan az idegenrendészeti előírások megszegése miatt kellett távozniuk, de a részleteket mindmáig nem tárták fel Kisinyovban.

Bukarestben sejteni vélik, hogy a románok elleni fellépés két forrásból táplálkozik. Az egyik a Moldovában csupán a strasbourgi Emberjogi Bíróság határozata nyomán engedélyezett és a román ortodox egyházhoz tartozó érsekség létrehozása. A történelmi Besszarábia egykori érsekségének visszaállítása, a papok fizetésének biztosítása kiváltotta az orosz ortodox egyház haragját, szerintük mindez brutális beavatkozás az orosz hitéleti térségbe. A magyarigazolványok miatt annak idején a román belügyekbe való beavatkozást emlegető bukaresti politikusokat most Kisinyov vádolja hasonlóval: mivel a moldovai alkotmány kimondja az egyház és az állam különválását, Voronyin államfő szerint Románia nem fizetheti közpénzből az ott dolgozó papokat, mert ezzel beavatkozik az ország belügyeibe.

A másik feszültségforrás a kisinyovi román nagykövetség működése. A moldovai hatóságok szerint a helybéli turisztikai irodák bevonásával valóságos vízummaffia épült ki. Tavaly haza is rendelték Bukarestbe a konzuli iroda korrupcióval vádolt vezetőjét, Alexandru Rust, de a román külügyminisztérium azóta sem indított eljárást ellene. Állítólag a bizonyítékokat várják, miközben a román média több leleplező riportot is megjelentetett a követségi korrupcióról. A moldovai belügyminisztérium pedig január 15-én bejelentette, hogy felgöngyölítettek egy, a román állampolgárság soron kívüli megadására szakosodott bűnszervezetet - hírek szerint 150-300 euróért osztogatták az állampolgárságot -, és a szálak a bukaresti igazságügyi minisztériumig vezetnek.

A másfél évtizeddel ezelőtt még a Prut folyó fölé képzelt, az összetartozást jelképező virághíd képét felrajzoló, Moldovát az anyaország köldökének nevező román politikusok azonban mára kiábrándultak "testvéreikből". Seres Dénes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője, a Bukarest-Kisinyov interparlamentáris bizottság tagja elmondta a HVG-nek, hogy 1993-tól rendszeresen találkoztak moldovai kollégákkal, de az ezredforduló óta minden kapcsolat megszakadt. A képviselő szerint a moldovai gazdaság túlságosan kötődik Oroszországhoz, "amely nem nézte jó szemmel Románia NATO-tagságát, sem uniós csatlakozását". Tapasztalatai szerint a kisinyovi parlamentben az oroszbarát képviselők túlsúlyba kerültek a román- vagy Európa-párti csoportokkal szemben. A kisinyovi vezetés pedig - a moldáv nyelv európai elfogadtatásától a román nyelvkönyvek moldávra való cserélésén át a 2008-at az orosz nyelv évének nyilvánító határozatig - minden lehetőséget megragad, hogy borsot törjön a románok orra alá.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szentendrénél kezdett el kátyúzni a Kétfarkú Kutya Párt

Szentendrénél kezdett el kátyúzni a Kétfarkú Kutya Párt

A TASZ Kövér Lászlónak: A szivárványszínű bajszodon nevet a fél internet

A TASZ Kövér Lászlónak: A szivárványszínű bajszodon nevet a fél internet

Egyszerűen csökkenthető a rák miatti halál kockázata, csak be kellene tartani

Egyszerűen csökkenthető a rák miatti halál kockázata, csak be kellene tartani

Mégsem sértett törvényt az államtitkár

Mégsem sértett törvényt az államtitkár

Épp szétesik az osztrák kormánykoalíció?

Épp szétesik az osztrák kormánykoalíció?

Moszkva befészkelte magát a sarkvidékre és várja a felmelegedést

Moszkva befészkelte magát a sarkvidékre és várja a felmelegedést