Nem nyugodtak meg a kedélyek a forrongó Grúziában a múlt heti választás után sem: a csalást emlegető ellenzék parlamenti bojkottra, sőt újabb forradalomra készül.

Nem ismerjük el a csalással elért választási eredményt, és addig tiltakozunk, amíg Mihail Szaakasvili államfő nem ír ki új szavazást - közölte vasárnap Tbilisziben Kaha Kukava, az elnökkel szembeni fő tömörülés, az Egyesült Ellenzék egyik vezetője. A mérsékelt ellenzékiek békés tüntetésekre és a parlament bojkottjára készülnek, ám a múlt szerdai parlamenti választás óta tartott kisebb-nagyobb tüntetések résztvevői közül sokan egyenesen új forradalmat követelnek. Az elkeseredettség érthető, a Szaakasvili mellett álló Nemzeti Mozgalom a voksok 61 százalékának a megszerzésével 120 helyhez jutott a 150 fős parlamentben, ellenlábasának csak 16 képviselője lesz.

Az ellenzéket az sem tántorítja el, hogy a külföldi megfigyelők - még a Független Államok Közösségéből érkezettek is - alapvetően tisztességesnek és szabadnak nevezték a választást, s úgy vélik, jóval kevesebb szabálytalanság történt, mint a botrányos jelenetekkel tarkított januári államfőválasztáson. "A választás nem felelt meg ugyan a Közép-Európában is elfogadott elvárásoknak, ám a korábbiakhoz képest komoly az előrelépés. A hatvanvalahány százalékos eredményt nem kell elhinni, de az világos, hogy a kormányoldal biztos győzelmet aratott" - mondta a HVG-nek Eörsi Mátyás, az Európa Tanács megfigyelőcsoportjának vezetője. Eörsi szerint Grúziában a politikai párbeszéd elmaradásáért inkább az ellenzék a felelős, mert hónapok óta csak a forradalom kirobbantására játszik.

A viszonylagos nyugalom ellenére több választóhelyen is heves vita és lökdösődés alakult ki a hatalompárti és az ellenzéki megfigyelők között. Tbiliszi közelében a HVG tudósítója egy választóhelyiségben például azt látta, hogy a szomszéd faluból érkezett civil ruhás rendőrök kizavarták az egyik ellenzéki képviselőt, a választási bizottság helyi elnöke pedig nem volt hajlandó átvenni a visszatért sértett hivatalos tiltakozó jegyzékét. "Az a legszörnyűbb, hogy az elnök a szomszédom, és eddig semmi vitánk sem volt" - panaszkodott a HVG-nek az elzavart ellenzéki. Egy tbiliszi iskolai szavazóhelyiségben pedig csak az urnazárás után több órával kezdődhetett meg a számlálás, mert az ellenzéki és a kormánypárti megfigyelők kölcsönös sértegetésekkel tarkított vitát folytattak a választói névjegyzékről.

Míg az urnák környékén nagy volt a hangzavar, a HVG által megkérdezett fővárosiak többsége Szaakasvili-pártinak bizonyult. "Nő a forgalmunk, csökken a korrupció, és szépül Tbiliszi is" - mondta például egy kisbolt eladója. Az utóbbi évekig igencsak elhanyagolt főúton, a Rusztaveli sugárúton valóban sorra újítják fel a házakat és a járdákat, s ha lassan is, de a történelmi városközpont fa- és kőházai is megszépülnek.

Bár az ellenzék egyelőre kardcsörtető hangulatban van, Tbilisziben kevesen hisznek abban, hogy Szaakasvili ellenfelei képesek az államfő hatalmának megdöntésére. "Számtalan hibát követtek el, a legsúlyosabb az volt, hogy miközben a kormánypárti erők azokat a populista jelszavakat ismételték, amelyeket a választók hallani akartak, az ellenzék csak bírált, és nem hirdetett valódi programot. Igaz, a hadsereg és a rendőrség tavaly novemberi durva bevetése nagy hiba volt, de a fél évvel ezelőtti események felemlegetése kevés a győzelemhez" - értékelte a kampányt a HVG-nek Arcsil Gegesidze, a Grúz-Európai Politológiai Központ igazgatója. Gegesidze szerint nem csupán az ellenzék hibáival és a kormányellenes erők megosztó belső marakodásával magyarázható, hogy nem sikerült megőrizni a tavaly novemberi, illetve a januári elnökválasztást (HVG, 2008. január 12.) jellemző forradalmi hevületet. "A Grúziától elszakadni akaró Abházia és Dél-Oszétia miatt kiéleződött feszültség és az eddig példátlan orosz nyomásgyakorlás is Szaakasviliéknek kedvezett" - magyarázta a politológus.

Szaakasviliék legnagyobb dobása mégis az volt, hogy két hónap alatt létrehoztak egy többé-kevésbé álellenzéki pártot, a Georgij Targamadze vezette Kereszténydemokrata Szövetséget, amely 8 százaléknyi voksot kapott, illetve ennyit vett el az ellenzéktől, és ez hat parlamenti helyhez lett elég. A népszerű tévés újságíró Targamadze az ellenzéki Imedi tévécsatorna "arca" volt, jól használta a populista jelszavakat, s a választások után máris megosztotta az egyébként sem egységes ellenzéket. Kétértelmű nyilatkozataiban ugyanis feleslegesnek nevezte a bojkottot - bár azt is mondta, hogy nem szívesen maradna egyedüli ellenzéki a parlamentben -, s előre reménytelennek kiáltotta ki az elégedetlenek e hét elejére tervezett nagygyűlését. "El kell ismerni, az utca egyelőre nem elég erős Szaakasvili leváltásához" - érvelt Targamadze. A párt fővárosi stábvezére, Vahtang Hungadze ugyanakkor cáfolta a HVG-nek, hogy a trójai faló szerepét játszanák. "Míg mások hallgattak a hatalom által elkövetett bűncselekményekről, az Imedi mindenről beszélt. A parlamentben is aktívak leszünk" - jelezte Hungadze a jövőt a HVG-nek.

A Szaakasvilit támogató nemzetiek listavezetője, David Bakradze külügyminiszter szerint a tüntetések előbb-utóbb kifulladnak, s az ellenzék - amely e hétfőn a tavaly novemberi 100 ezerrel ellentétben végül csak 20 ezer embert tudott összetrombitálni a parlament elé - idővel elfogadja az eredményeket. "Bár még tengernyi feladatunk van, sokan támogatnak minket. Grúzia ugyanis pár évvel ezelőtt szinte a csőd szélén állt, mára viszont évi 10-12 százalékos növekedést produkál, és csatlakozott a gazdasági átalakítást végrehajtó, fejlődő és demokratizálódó államokhoz" - mondta a politikus a HVG-nek. Bakradze úgy véli, a megméretés fontos volt az újraegyesítés szempontjából is, mivel a szerinte békés és demokratikus választásokkal konszolidálni lehet az országot, s a nemzetközi közösség is jobban támogatja majd Tbiliszit. Egyúttal megerősítette: az EU-tagállamokból érkezett békefenntartókkal akarják felcserélni az Abháziában szolgáló orosz kéksisakosokat. "Moszkva egyre inkább a válság résztvevője. Ezért akarjuk elérni a rendezési folyamat kereteinek átszabását, a válságövezetben szolgáló orosz békefenntartók leváltását. Nem Oroszország ellen vagyunk, nem is akarjuk teljesen kizárni Moszkvát a rendezésből. A jelenlegi körülmények közepette azonban - magyarázta Bakradze - nincs esély a válság megoldására."

NÉMETH ANDRÁS / TBILISZI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Látószögváltás

Egy kis ország csak akkor lehet igazán független, ha megtanulja, hogyan kell jó kapcsolatot ápolni szomszédjaival és a...

Világ

Magányos lovag

A 2003-as forradalom vezetőinek egysége mára szertefoszlott, s Mihail Szaakasvili elnök szövetségesei vagy meghaltak...

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk