Szinte minden esélyét elveszítette a demokrata elnökjelöltség elnyerésére Hillary Clinton, aki lapzártánk után akár ki is szállhat a versenyből, a hosszú belharc ugyanis a párt elnökválasztási esélyeit is ronthatja.

HVG
Az USA Dél-Dakota és Montana állama örülhetett, hogy az előválasztási maraton végén korábban nem tapasztalt figyelem irányult rájuk, ám a keddi szavazás eredménye igazán már csak számtani jelentőségű volt: azt mutatta meg, Barack Obamának még pontosan hány szuperdelegátusra van szüksége a demokrata elnökjelöltség elnyerésére. A siker már a napra pontosan öt hónappal korábban kezdődött megméretés utolsó fordulója előtt garantált volt. Az augusztus végi jelöltállító konvención kötött mandátum nélkül szavazó, még ingadozó kétszáz demokrata párti törvényhozó, illetve tisztségviselő köréből ugyanis az illinois-i szenátornak a legrosszabb esetben sem kellett háromtucatnyinál több támogató állásfoglalás, hogy az USA történetének első színes bőrű elnökjelöltje legyen.

Az Obama és Hillary Clinton között zajló, a pártot szinte kettészakító küzdelem lezárását sürgette a demokraták több meghatározó alakja is, Howard Dean pártelnök, Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke, valamint Harry Reid, a szenátusi többség vezetője. Attól tartottak ugyanis, hogy a két rivális tábora közti indulatok politikailag önveszélyessé válnak, és a vesztüket okozhatják a novemberi elnökválasztáson, ahol a republikánus John McCain arizonai szenátor lesz a demokrata jelölt ellenfele. Ő pedig egyelőre páholyból figyelheti a demokraták megosztottságát, mivel pártbeli riválisai már rég feladták a küzdelmet. McCain kezére játszott, hogy a republikánusoknál alkalmazott - és az elnökválasztáson is használt - "a győztes mindent visz" elv miatt számára elég volt néhány döntő diadal, míg a küldötteket a szavazatok arányában elosztó demokraták megnehezítették a saját dolgukat.

A demokratákat tépázó viszály tévényilvánosságot is kapott, amikor a párt ügyrendi bizottsága egy washingtoni szállodában múlt szombaton a Floridában és Michiganben leadott szavazatok után járó küldöttek odaítéléséről döntött. Az előválasztások túl korai megtartásáért szankcionált két állam delegátusai végül részt vehetnek a konvención, ám szavazatuk csak a felét éri. Már ez is Obama számára kedvező kompromisszum volt, az pedig még inkább, hogy Michiganben - ahol még a nevét is levetette a jelöltlistáról - neki ítélték az "el nem kötelezett" rubrikát választó demokraták voksait, így Clinton csak 24 fővel tudta csökkenteni a hátrányát. Különösen ezen a bizottsági döntésen háborodtak fel a volt first lady támogatói, akik első haragjukban fogadkoztak: magasabb pártfórumhoz fordulnak, sőt ha kell, a Colorado állambeli Denverben tartandó konvencióig folytatják küzdelmüket.

A belső harc meghosszabbítása azonban nem szolgálja a demokraták érdekeit, ezért már a dél-dakotai és montanai szavazást megelőzően biztosra vették, hogy Clinton valamilyen módon pontot tesz a kampányharc végére. Neki sem érdeke - érveltek a kommentárok - a végsőkig feszíteni a húrt, mert azzal saját pártbeli pozícióját gyengítheti, eljátszhatja utolsó esélyét is az alelnökjelölti poszt, illetve esetleg az egészségügy-miniszterség megszerzésére, és ősszel a szenátusba visszatérve ottani helyzetét is ronthatja. Az év elején még biztos befutóként emlegetett Clinton - miután Obama a feje tetejére állította a papírformát - maga is az előválasztások lezárása utánra ígérte a mérleg megvonását, ám múlt vasárnap kampánygépén még úgy vélte, a szuperdelegátusok véleménye akár meg is fordítható. Ezzel egy kiskaput nyitott a maga számára, amelyen szélsőséges esetben, riválisa győzelmének elismerése után is besurranhat. Várhat például arra, hogy Obama - aki kedd esti kampányzáró ünnepségét a Minnesota állambeli St. Paul sportcsarnokába szervezte, ahol a republikánusok szeptember elején jelöltjükké választják McCaint - veszélyes politikai hibát kövessen el, olyasvalami történjen, ami esetleg csoportosan döntésük megváltoztatására késztethet szuperdelegátusokat a konvención. Obama mindenesetre egy támadási felületet kiiktatott, amikor a hét végén kilépett abból a chicagói gyülekezetből, amelynek korábbi vezetője, Jeremiah Wright tiszteletes - aki összeadta a szenátort feleségével, és mindkét lányukat megkeresztelte - fajgyűlölő kijelentéseket tett a fehérekre.

Clinton - aki akár már az utolsó jelölőgyűlést követően, keddi lapzártánk után is bejelentheti visszalépését - tovább sulykolhatja, hogy Obama novemberben sebezhető jelölt lehet a republikánusok között centristának tartott, ezért az elnökválasztást várhatóan eldöntő függetlenek körében is népszerű McCainnel szemben. Obama gyengén szerepelt a fehér munkásosztály és a spanyol ajkúak körében - utóbbiak közti népszerűségét Clinton vasárnap az elnökválasztáson nem szavazó, különleges státusú Puerto Rico szigetén tartott előválasztáson bizonyította újra -, ami republikánus riválisa malmára hajthatja a vizet. Obama ráadásul egyetlen olyan nagy államban sem tudta megverni Clintont, amely novemberben eldöntheti, ki jut a Fehér Házba.

A belső kiegyezés már csak azért is fontos a demokraták számára, mert a Clinton-táborból - amint azt az ügyrendi bizottság ülése után megszólaltatott hívek is demonstrálták - a mostani indulatok rabjaként novemberben sokan sértődötten távol maradhatnak az urnáktól, vagy ami még rosszabb: McCainre szavazhatnak. Pedig minden jel arra mutat, hogy ez a demokraták éve lehet. Az utóbbi időben tartott három időközi képviselő-választáson korábbi republikánus fellegvárak estek el, az Obama-Clinton-párharc pedig - minden megosztó jellegével együtt is - szavazók új, a változás szükségességét hangoztató generációját mozgósította a demokraták táborában. Arról nem is beszélve, hogy a korábbi elnökválasztási ciklusokban valósággal kaszáló republikánusok pénzszerzésben most meg sem közelítik a demokratákat. Clinton eddig 215 millió, Obama pedig 265 millió dollárt gyűjtött minden idők legköltségesebb előválasztási kampányában, míg az év elején még súlyos pénzhiánnyal küzdő McCain alig 24 milliós tartalékkal várja a folytatást.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek