Állásfoglalók

Utolsó frissítés:

Akadozva indul a múlt héten kikiáltott köztársaság Nepálban. A pártok még arról is hevesen vitáznak, melyiküket illeti az államfői, illetve a miniszterelnöki tisztség.

Múzeum lesz Nepálban a királyok ősi palotájából. Az ország középső részén, a főváros Katmandutól 150 kilométerre lévő Gorkhában, egy hegy tetején álló épületen - amelyet az uralkodócsalád jó ideje csak vallási ceremóniákhoz használt - vasárnap Nepáli Szövetségi Demokratikus Köztársaság feliratú táblát helyeztek el. Mégpedig a választáson (HVG, 2008. április 19.) a legtöbb parlamenti mandátumot - de abszolút többséget nem - szerzett Nepáli Kommunista Párt, a maoisták első emberének jelenlétében. A még mindig főként katonai fedőnevén, Pracsandaként ismert, gerillavezérből befolyásos politikussá előlépett Puspa Kamal Dahal látogatása amolyan erődemonstráció volt. A frissen választott törvényhozás a monarchia ellen több mint egy évtizeden át fegyveresen harcolt maoisták nyomására törölte el a múlt héten a 239 éves királyságot, és kiáltotta ki a köztársaságot a 26 millió lakosú, másfél magyarországnyi himalájai államban. A döntés meggyőző volt: az 564 szavazó képviselőből csak négyen ellenezték a tényleges hatalomtól már két éve, tömegtüntetések nyomán megfosztott uralkodó menesztését.

Gjanendra király és családja két hetet kapott, hogy kiköltözzön Katmandu szívében lévő palotájából. Az új alkotmány elfogadására is hivatott parlament pártjainak viszont ennél hamarabb kellene megállapodniuk a hatalom megosztásában. Lapzártánkkor azonban még ádáz vita dúlt köztük. A maoisták - akik 2006 végén vetettek véget 13 ezer áldozatot követelő gerillaháborújuknak, majd csatlakoztak az ideiglenes parlamenthez és kormányhoz is - a pártok egyezsége szerint csak formális szerepkörrel járó államfői, valamint a valódi hatalmat adó miniszterelnöki tisztséget is maguknak követelik. Fő ellenlábasaik - a 601 fős parlamentben 110 hellyel a második erővé vált centrista Nepáli Kongresszus párt és a 103 képviselős marxista-leninista kommunista párt - azonban ezt ellenzik. Szerintük 220 mandátumuk nem jogosítja fel a maoistákat ilyen mértékű hatalom-összpontosításra, automatikusan csak a kormányfői poszt illeti meg őket.

A maoisták szerint viszont a Nepáli Kongresszus színeiben két éve a miniszterelnöki székbe került veterán politikus, a 84 éves Girija Praszad Koirala gyakorlatilag államfő is, azután állt ugyanis a kormány élére, hogy a királyt megfosztották hatalmától, így annak jogköre jórészt hozzá került. A feszültség oka, hogy állítólag a legesélyesebb miniszterelnök-jelöltnek tartott Pracsanda is pályázik Nepál első elnökének tisztére. A maoisták ugyanis hosszú távon erős elnöki rendszer kialakítását tűzték ki célul, de a ma valós hatalmat biztosító kormányfői posztot sem akarják kiengedni a kezükből.

Makacsul ragaszkodnak egyelőre elképzeléseikhez, sőt a zsarolástól sem riadnak vissza. Pracsanda utcai tömegdemonstrációkkal fenyegetőzött arra az esetre, ha két-három napon belül nem sikerül feltételeik alapján megállapodni a kormányalakításról. Szavainak különös súlyt ad, hogy a volt gerillák egy része még nem mondott le a fegyveres harcról, és a 2006-os békemegállapodás óta több mint 20 ezren várják sorsuk alakulását az ENSZ felügyelete alatt álló táborokban.

A huzavona a gazdaságnak sem tesz jót. Nepál a világ egyik legszegényebb állama, a lakosság harmada a szegénységi küszöb alatt, azaz napi 1 dollárnál kevesebből él, és bár a polgárháború lezárása után fellendülőben van a turizmus, az állami bevételek nagy részét még mindig külföldi segélyek és a határon túl élő nepáliak hazautalásai adják. Így egyelőre nem tudni, mire alapozták a maoisták a - tavalyi adatok alapján - 2,3 százalékkal bővülő gazdaság fellendítésére tett ígéreteiket, köztük azt, hogy munkalehetőséget teremtenek állástalan fiataloknak és föld nélküli parasztoknak.

POÓR CSABA