Nincs rá bizonyíték, hogy az al-Káida vagy más szélsőséges szervezet tömegpusztító fegyverhez jutott volna - közölték...

Nincs rá bizonyíték, hogy az al-Káida vagy más szélsőséges szervezet tömegpusztító fegyverhez jutott volna - közölték a napokban amerikai hírszerzési források, miután az említett terrorista csoport a Nyugat elleni nukleáris vagy vegyi támadásra szólított fel az interneten. A Nukleáris dzsihád, végső terror című felvétel több éve készült kockákból összevágott, 39 perces anyag, szakértők szerint propagandafilm, de az sem kizárt, hogy kódolt üzenetet rejt egy alvó terrorista sejt számára. Az sem biztos egyelőre, hogy a felvételt az al-Káida készítette.

Az új fenyegetés egybeesett azzal, hogy a terrorhálózat - vezetőjének, Oszama bin Ladennek tulajdonított két legutóbbi üzenete alapján - Irakról az Izrael elleni harcra, illetve Európában és az USA-ban végrehajtandó merényletekre helyezte a hangsúlyt. Ennek oka az MI6 brit hírszerzés szerint az lehet, hogy az al-Káida bakot lőtt Irakban a számos muszlim életet kioltó merényleteivel. Az amerikai erőknek több szunnita törzset is sikerült maguk mellé állítaniuk, és az al-Káida kétségtelenül meggyengült Irakban. A hálózat ugyanakkor egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz észak-afrikai bázisok kiépítésére, és európai útlevéllel rendelkező, másod-, illetve harmadgenerációs bevándorlók toborzására, akik könnyebben jutnak be az USA-ba.

Új jelenség a nők egyre nagyobb szerepe is, jóllehet az al-Káida hivatalosan nem engedi őket soraiba. Irakban tavaly mégis nyolc, az idén pedig már 18 nő követett el kamikaze akciót. A nők azonban elsősorban a szervezésben tevékenykednek. Szinte modellértékű a belgiumi Malika el-Aroud az amerikai The New York Times napilap által ismertetett esete, aki nyíltan beismerte: valóságos marketingtevékenységet folytat az interneten a dzsihádért. "Nem az a dolgom, hogy bombákat robbantsak, hanem hogy írjak" - fejtegette, jóllehet a belga hatóságok már többször őrizetbe vették, és állandóan figyelik. A Marokkóból fiatalon Belgiumba került és a Koránt franciául olvasó Malika nemcsak az iszlám szigorú értelmezését hirdeti, hanem a nők egyenjogúságáért is küzd a férfiak világaként ismert dzsihádban. Imázsát növeli, hogy első férje öngyilkos merénylő volt, aki Bin Laden megrendelésére - két nappal az USA-t ért 2001. szeptember 11-ei támadás előtt - megölte Ahmed Sah Maszúd tálibellenes afgán vezetőt.

Az al-Káida és más radikális csoportok szellemileg fogyatékos embereket is felhasználnak. Az angliai Exeterben a minap a 22 éves Nicky Reilly ebédidőben egy zsúfolt éttermet akart felrobbantani, és a brit média szerint egy tízéves gyerek értelmi képességével bíró férfit éppen visszamaradt szellemi fejlődése miatt szervezték be. Reilly - aki pár éve tért át muszlim hitre - szélsőséges nézeteket kezdett hangoztatni, és hitetlennek nevezte családját. Az idén állítólag két bagdadi merényletet is Down-kóros nők hajtottak végre. Brit terrorellenes források úgy tudják, a palesztin szélsőségesek, így a Hamász is alkalmazott már öngyilkos akciókra érzelmileg labilis, szellemileg fogyatékos embereket.

Egy évvel azután, hogy az amerikai hírszerzés (CIA) az al-Káida megerősödésére figyelmeztetett, Michael V. Hayden, az ügynökség igazgatója a múlt héten úgy értékelte a helyzetet: a hálózat nem csupán Irakban és Szaúd-Arábiában szenvedett stratégiai vereséget, de világszerte visszaszorult. Bár a veszély nem múlt el, Bin Ladennek nem sikerült megnyernie a muszlim világ szívét-lelkét - hangoztatta. A múlt héten olyan hírek is felröppentek, hogy Bin Laden a "világ tetején", a Himalája pakisztáni-afganisztáni-kínai határövezetében bujkál, és az amerikai hadsereg újabb vadászatot tervez ellene.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Bajköpülők

Ismét politikai válságba jutott Pakisztán: bizonytalan Musaraf elnök és a kormány sorsa is, miközben változott a terrorellenes harc taktikája.

Országszerte romlik a levegő minősége

Országszerte romlik a levegő minősége

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Csak húszan éltették Hitlert a születésnapján

Csak húszan éltették Hitlert a születésnapján