Ontja a szociális ihletésű törvényjavaslatokat az előrehozott választásra készülő Ausztriában a távozó nagypárti koalíció. A parlamentbe jutás lehetősége régi-új politikai mozgalmakat is aktivizál.

Alig térnek vissza példátlanul rövidre szabott nyári szabadságukról az osztrák képviselők, a bécsi parlament szeptember elején máris rendkívüli ülést tart. A szeptember 28-ára előrehozott választás előtti utolsó tanácskozáson ugyanis a válófélben lévő nagykoalíció még két "ajándékcsomagot" meg akar szavaztatni: a 13. havi családi pótlékot és az általános iskolát megelőző egyéves kötelező - a rászorulóknak ingyenes - óvodai esztendőt. Érlelődik a megoldás további, régóta vitatott szociális intézkedésekről is.

A választás előtt az együtt 69,6 százalékos parlamenti többségű koalíciós partner szociáldemokraták (SPÖ) és néppártiak (ÖVP) több nagy horderejű kérdésben egyeztek meg az amúgy szabadságolásra fenntartott augusztusi hetekben, mint együttműködésük másfél esztendejében összesen. "Bárcsak mindig választási év volna!" - élcelődnek a bécsi lapok, konstatálva, hogy a pártok irracionálisan viselkednek: a kormányzás idején egymást marták, a rövid kampányidőben viszont kormányoznak, s egyre-másra hoznak fontos határozatokat.

Valójában nagyon is észre tértek a nagypártok. A közvélemény-kutatások szerint még törzsválasztóik is elégedetlenek velük, nem látják szívesen, hogy belharcokkal foglalatoskodnak, ahelyett hogy előrevinnék az országos ügyeket. Ezért is szerepel a szociáldemokraták első embere, az augusztus 8-ai rendkívüli pártkongresszuson elnökké választott Werner Faymann választási plakátján a békülékeny jelszó: "Eleget vitatkoztunk!" A rövidre és szikárra sikerült linzi rendezvényen Faymann világosan meg is mondta, hogy az előrejelzések szerint ma feleannyian akarnak az SPÖ-re szavazni, mint 2006 októberében, amikor 35,4 százalékkal - önmaguk számára is váratlanul - nyertek, megelőzve a 34,3 százalékos ÖVP-t. Faymann szavaiból kitűnt, kerülni akarja a konfliktusokat, békés hangulatot kíván árasztani. Támogatta ezt a kongresszust levezető SPÖ-alelnök Michael Haupl bécsi polgármester is, aki bevezetőjében azt mondta: "Mindenki legyen tisztában azzal, hogy már csak ötven nap van a választásokig."

A voksolásig hátralévő időt Faymann egyfajta retrópolitika hirdetésére szánja. Szociális igazságosságot követel, az árak letörését, a sikertelen előd, Alfred Gusenbauer által a hatalomból kiszorított szakszervezetek újraerősítését. Az új keletű béke jegyében a pártelnök vissza akarja adni a szakszervezeti vezetők azon jogát is, hogy a frakció tagjaiként újra beülhessenek a parlamentbe. Gondja lesz ígéretei szerint a biztonságra is: ezer új rendőrrel bővítik az országos állományt. Ajándékkosarában 2009-es adócsökkentés is szerepel. Fontosságot tulajdonít a párt egykori nagyságai által nyílt levélben megfogalmazott aggodalomnak, miszerint az SPÖ eltért eredeti értékeitől. "Majd októberben megvitatjuk" - jelezte az aggódó párttagoknak. Kitart ugyanakkor a koalíciós partner ÖVP által populista demagógiának minősített álláspont mellett, miszerint uniós kérdésekben a pártnak ezentúl a közvetlen demokráciára - értsd népszavazásokra - kell helyeznie a hangsúlyt. Az ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit politikája egyelőre sikeres, máris hűséget esküdtek neki az elődjével szemben lázadó vidéki pártvezetők és tartományi politikusok.

Talán az SPÖ által felmelegített régi értékek, talán a nagy pártokkal szembeni elégedetlenség láttán, egymás után bújnak elő a kis politikai csoportok, köztük néhány régi nagyság is. Indul a választásokon a már Karintiába visszahúzódott egykori fenegyerek, Jörg Haider is. Ő vezeti az egykor általa felvirágoztatott szélsőjobboldali szabadságpártból (FPÖ) 2005-ben kivált BZÖ-t, amely irányvonalában nem tér el lényegesen anyapártjától. Az FPÖ-nek 16 százalékot jósolnak a közvélemény-kutatók, a Haider vezette BZÖ-nek mindössze 4-et. A Karintia tartomány élén álló Haider - akit az FPÖ-vezér Heinz-Christian Strache homoszexualitással is megvádolt - nem akar visszatérni a nagypolitikába, csak pártját kívánja győzelemre segíteni. Egyebek között azért vállalta el a vezér szerepét, mert a párt eddigi első emberét, Peter Westenthalert hamis tanúzásért fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Régi-új arc a politikában a parlamentből 1998-ban kiszorult Liberális Fórum (LIF) vezetője, Heide Schmidt, aki szintén elérkezettnek látja az időt a visszatérésre. A LIF legfőbb anyagi támogatója a Strabag építőipari cég tulajdonosa, Hans-Peter Haselsteiner. A várakozások szerint a párt a 4 százalékos parlamenti küszöbön áll, talán számíthat a tavaly óta már 16 évesen is voksoló legfiatalabbakra, a vállalkozókra, s azokra a baloldali szavazókra, akik kiábrándultak az SPÖ-ből vagy a fiatalítást elmulasztó zöldekből.

Átszavazhatnak a kicsikre azok a néppárti hívek is, akiknek nem tetszik, hogy az ÖVP - "előbb német tanfolyam, csak aztán bevándorlás" jelszót hordozó - választási plakátjai az idegenellenességre, az asszimiláció követelésére helyezik a hangsúlyt, miközben egyre kevesebb a bevándorló Ausztriában. A néppárt esélyeit nem növeli az eddigi alkancellár Wilhelm Molterer pártelnök színtelensége. A jó szakembernek, de karizma nélküli politikusnak tartott vezér helyett az SPÖ is inkább az agrárminiszter Josef Pröllt favorizálja, vele akár újra koalícióra is lépne.

A szociáldemokratákat a legnehezebb időkben vezető - az osztrák történelembe a legrövidebb ideig regnáló kancellárként bevonuló - Alfred Gusenbauer a kongresszuson elköszönt pártjától, bocsánatot kért az általa elkövetett hibákért. Őt már nem izgatja a belpolitikai nyüzsgés, a hírek szerint valamilyen magas külföldi politikai tisztségre pályázik.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"A titkaink hidak lehetnek saját magunkhoz"

"A titkaink hidak lehetnek saját magunkhoz"

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

Felnyitottak egy 13 500 éves sírt Kínában, elég érdekes dolgot találtak benne

Felnyitottak egy 13 500 éves sírt Kínában, elég érdekes dolgot találtak benne

A Disney is bedob ötmilliót a Notre-Dame-ra

A Disney is bedob ötmilliót a Notre-Dame-ra

Tarlós: Érdemes bevezetni a dugódíjat

Tarlós: Érdemes bevezetni a dugódíjat