Litvánia elvesztette a parlamenti választás első fordulóját. A voksolásnak ugyanis nincs egyértelmű nyertese, így miközben romlik a gazdasági helyzet, csak kompromisszumok árán alakulhat új kormány.

Mindegy, kire voksolunk, úgyis ugyanazok maradnak hatalmon - ez volt a leggyakrabban visszatérő mondatuk azoknak a vilniusi polgároknak, akiket a HVG tudósítója arról faggatott, kire szavaztak. A pesszimizmus nem csak a szovjet időket idéző, szürke és barátságtalan külvárosokat szállta meg, a szépen helyreállított belvárosban sem volt jobb a hangulat. "Én el sem megyek, a politikusok érezzék jól magukat nélkülem" - mondta egy borostyánárus a főtér közelében. A kiábrándultságot és érdektelenséget a hivatalos adatok is megerősítik: a jogosultak mindössze 46 százaléka voksolt.

A pártok mintha előre beletörődtek volna az alacsony részvételbe: az utcákon elvétve akadtak választási plakátok, s a politikusok nem követelték annak az új szabálynak az eltörlését sem, amely - az esélyegyenlőségre hivatkozva - megtiltotta a tévés és rádiós politikai hirdetéseket. A reklámok helyett a polgárok így kénytelenek voltak hosszú és unalmas választási műsorokat nézni: vitákat ugyanis csak valamennyi párt részvételével lehetett rendezni. Még az a népszavazási kérdés sem csábította a litvánokat az urnákhoz, hogy - az EU-nak tett ígéretet visszavonva - 2009 után is működésben tartsák-e az ország áramfogyasztásának 70 százalékát előállító, csernobili típusú Ignalina atomerőművet. Az 50 százalék alatti részvétel miatt ugyanis a referendum érvénytelen lett.

A kevés választó szavazata ráadásul egyenletesen oszlott meg, így lényegében nincs győztese a voksolásnak. A legjobb eredményt az ellenzéki jobbközép Haza Szövetsége (TS) érte el 19 százalékkal. A második, harmadik és ötödik helyen populista pártok végeztek. A néhány hónappal ezelőtt alakult, ismert tévés és rádiós személyiségeket indító Nemzeti Újjászületés Pártja például 15 százalékot ért el, holott részletes program kidolgozásával adós maradt, s fő üzenete az volt, hogy "a hajó úgyis sülylyed, legalább érezzük jól magunkat". A másik két populista erőből pedig a hatalommal való visszaélés vádja miatt leváltott exelnökhöz, Rolandas Paksashoz közel álló, jobbra húzó Rend és Igazság Pártja (PTT) 13, a gazdasági bűncselekményekkel gyanúsított, orosz származású Viktor Uspaskich mögött álló Munkáspárt 9 százalékot szerzett a 141 fős parlamentben, a Seimasban.

A hivatalosan 7, más adatok szerint 12 százalékos inflációért és a tavaly még közel 10 százalékos gazdasági növekedés 4 százalékra fékeződéséért felelőssé tett Gediminas Kirkilas miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (LSDP) a vártnál rosszabb, 13 százalékos eredményt ért el. A két hét múlva sorra kerülő második fordulóban az LSDP javíthat eredményén, mivel a 71 egyéni választókörzet akár felében győzhet. Nyolc évig tartó kormányzás után azonban minden bizonnyal kiszorul a hatalomból: koalíciós partnerei kiestek a parlamentből.

"Minden pártnak sok mindent fel kell adnia programjából a koalíciós tárgyalásokon, ám ha a jobbközép TS kerül kormányra, szigorúbb és következetes pénzpolitikára számíthatunk" - mondta a HVG-nek Vytautas Zukauskas, a Litván Szabadpiaci Intézet elemzője. Szerinte a gazdasági világválság ellenére sem sülylyed recesszióba a 3 millió lakosú ország, előrejelzéseik szerint jövőre az ideihez hasonló ütemű bővülés várható. "Több szektorban, leginkább az építőiparban azonban már csak a tehetetlenség viszi előre a befektetéseket, az üzletemberek mai ésszel már nem fektetnének be ennyit fejlesztésbe, az ingatlanforgalmazó cégek többsége például elbocsátásokra kényszerül" - magyarázta Zukauskas. A költségvetési szigorra szükség is lenne, a büdzsé hiánya idén a hazai össztermék (GDP) tervezett 0,5 százaléka helyett 2,4 százalék lesz.

Bonyolult kormányalakítási tárgyalások várhatók, mivel egyelőre aligha képzelhető el, hogy az első helyen végzett konzervatívok összeállnának az oroszpártinak tartott Munkáspárttal, illetve a PTT-vel. A hétköznapokban nincsenek ugyan komoly összetűzések a litvánok és a lakosság 5 százalékát kitevő oroszok között - Vilniusban szinte mindenki tud oroszul, s a helyiek hajlandóak is megszólalni az egykori birodalmi nyelven -, ám a volt szovjet tagköztársaságban sokan tartanak attól, hogy az energiaellátásban egyre fontosabb szerepet játszó Oroszország Paksason és Uspaskichon keresztül akar politikai befolyást szerezni Litvániában. "A grúziai válság utáni hetekben Moszkva igyekszik bebizonyítani, hogy Oroszország nem olyan veszélyes, mint amilyennek látszik. Ám nem szabad elfelednünk, az oroszok elzárták a Litvániába vezető Barátság kőolajvezetéket, s előfordulhat, hogy találnak valamilyen indokot a gázszállítás felfüggesztésére is" - mondta a HVG-nek Tomas Janeliunas, a litván Külpolitikai Szemle főszerkesztője. Janeliunas - éppen az orosz függés miatt - egyben megbocsáthatatlan és megmagyarázhatatlan hibának nevezte, hogy Vilnius annak ellenére sem tett semmit az Ignalina atomerőmű okozta kiesés pótlására, hogy évek óta tudja, 2009-ben be kell zárnia a balesetveszélyesnek tartott létesítményt.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy eltűnőben van a civil kurázsi. Míg 1989-ben a három balti köztársaság lakói 600 kilométer hosszú élőláncot alkotva emlékeztek meg az Észtországot, Lettországot és Litvániát szovjet érdekszférának minősítő Molotov-Ribbentrop-paktum megkötésének 50. évfordulójáról, s ezzel jelentősen hozzájárultak a Szovjetunió széthullásához, mára a civil szervezetek jelentéktelenné váltak. "Megdöbbentőek azok a felmérések - mondta a HVG-nek Darius Kuolys, a vilniusi Civil Társadalom Intézet vezetője -, amelyek szerint a megkérdezettek több mint fele úgy véli, Litvániában következményekkel járhat a magánvélemény vállalása."

NÉMETH ANDRÁS / VILNIUS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Félbeszakadt a Savaria Karnevál a vihar miatt

Félbeszakadt a Savaria Karnevál a vihar miatt

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Eminem kiadója több millió dolláros jogdíjat követel a Spotifytól

Eminem kiadója több millió dolláros jogdíjat követel a Spotifytól

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki