Miközben Szerbia a jelek szerint végleg elvesztette Koszovót, a Vajdaság parlamentje elfogadta az önkormányzatiság helyreállítását lehetővé tévő tartományi statútumot.

Furcsán áll Szerbiában az autonómiák ügye. A 2006-os alkotmány szerint két, önkormányzattal rendelkező terület van az országban, ám az albán többségű Koszovó kilencévi nemzetközi ellenőrzés után idén februárban önálló állammá vált, a Vajdaság az utóbbi húsz évben pedig csak névleges autonómiával rendelkezett. Közben Szerbia és Montenegró határán a többségében muszlim vallású bosnyákok lakta Szandzsák polgárai nem hivatalos, ám széles körű autonómiában élnek. A politikát a helyi pártok uralják, a szerbiai átlagnál jóval magasabb az adót nem fizető feketevállalkozók és -alkalmazottak aránya, s a helyiek számára legalább annyira fontosak a Boszniához fűződő üzleti és családi szálak, mint a "főváros", Novi Pazar és Belgrád viszonya. A szandzsákiak néha előállnak ugyan hivatalos autonómiatervükkel, ám Belgrád hallani sem akar egy újabb önkormányzati terület létrehozásáról, és lényegében a helyieknek is megfelel az évek óta kialakult status quo.

Az autonómiák állóvizébe dobott követ a múlt héten az újvidéki parlament. A kormánypárti szerb és a magyar képviselők szavazataival elfogadta a tartományi jogkörök kibővítéséről szóló statútumot, amely 14 pontban 26 területen - egyebek mellett gazdaság, oktatás, kultúra, tájékoztatás és nyelvhasználat - szabályozza a Vajdaság jogait. A dokumentum magasabb rangra emeli a vajdasági hatalmi szerveket: a tartomány élén a jövőben nem titkárok, hanem miniszterek állnak, és a végrehajtó jogkör a kormányfő kezében összpontosul. "A magyaroknak azért is fontos a Vajdaság súlyának növekedése, mert pártjaink jóval eredményesebbek lehetnek tartományi szinten, ahol nemzettársaink részaránya 15 százalékos, mint a szerbiai politikában, hiszen az ország polgárainak csak 2-3 százaléka magyar" - mondta Újvidéken a HVG tudósítójának Józsa László, a vajdasági magyarok érdek-képviseleti szervének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak az elnöke. A tartományi alaptörvény másik érdeme szerinte, hogy a saját brüsszeli képviseletet is akaró Vajdaságot még inkább az EU-hoz való közeledés motorjává teszi.

A statútum nem csak a magyaroknak és a többi kisebbségnek fontos. A vezető szerb pártok azért álltak ki a regionalizálódáshoz vezető dokumentum mellett, mert a milosevicsi időkben Belgrád a végletekig központosította Szerbiát. Még ma is a fővárosban hoznak meg minden fontos és kevésbé fontos döntést, ha például valaki telefonvonalat akar rendelni a Vajdaságban, az igent Belgrádban mondják ki. A helyi üzletemberek szerint az eddigi túlzott centralizáció is akadályozza, hogy talpra álljon a fontos közlekedési utak mentén fekvő, jelentős ipari és mezőgazdasági hagyományokkal bíró Vajdaság.

Míg a vajdasági szerbeknek elég lenne a tartományi autonómia, a statútum elfogadása nem jelenti azt, hogy a magyarok lemondtak volna a kisebbségek által kért személyi vagy területi autonómiáról. Sorsdöntő lehet, mikor sikerül a magyar pártoknak elérni, hogy az észak-bácskai tömbmagyarság ismét egy közigazgatási körzetbe tartozzon. Szlobodan Milosevics szerb, majd jugoszláv államfő 2000-ig tartó hatalma idején ugyanis több bácskai várost - Kanizsát, Adát és Zentát - a Tisza túlpartján lévő Bánáthoz csaptak, hogy szétrobbantsák a "magyar szigetet", s a fontosabb településeket a szerb többségű Nagykikinda ellenőrzése alá vonják. "Van esély arra, hogy a szerb kormány kiigazítja a földrajzilag igazolhatatlan közigazgatási határokat. Borisz Tadics szerb elnök is előzetes ígéretet tett erre, igaz, az elnökválasztási kampány hevében, zárt ajtók mögött, de az ígéret mégiscsak elhangzott" - hangsúlyozta Józsa.

A nacionalista ellenzéki erők már múlt szerdán, az újvidéki voksolás másnapján megkongatták a vészharangot. A Szerb Radikális Párt (SZRSZ) szerint a Szerbia föderalizálásán munkálkodó vajdaságiak végül ugyanoda jutnak, mint a Jugoszláviából kiszakadt tagköztársaságok. "Az USA és az EU azt akarja, hogy Szerbia szétessen" - nyilatkozta a minap Belgrádban az SZRSZ frakcióvezetője, Dragan Todorovics. Az SZRSZ-ből kivált és a Szerb Haladó Pártot pár napja megalakító egykori radikálisok a vajdasági autonómia ügyében egyetértettek korábbi párttársaikkal. "Az alkotmánybíróságnak kell válaszolnia arra, hogy a statútum összhangban áll-e az alkotmánnyal. Az viszont egyértelmű, hogy a tartományban erősödnek a szeparatisták" - jelentette ki a múlt héten a pártot vezető Tomiszlav Nikolics.

A Vajdaság ügye miatt néhány napra még Koszovó is lekerült a szerbiai lapok címoldaláról, bár a sajtó nem kevés kárörömmel foglalkozik azzal, hogy Montenegróban véres zavargások törtek ki amiatt, hogy Podgorica elismerte az albán többségű tartomány függetlenségét. Belgrádi források szerint Montenegró az EU nyomására - az integráció felgyorsítása érdekében - hozta meg a szerbek által árulásnak tartott döntést, a Koszovót Podgoricával egy napon elismerő Macedóniában viszont a lakosság harmadát kitevő albánok kényszerítették ki. A belgrádi lapok - így például az inkább a kormányzathoz húzó Blic című napilap - értesülése szerint a helyi albánok nem hivatalos csatornákon keresztül újabb felkelést helyeztek kilátásba, ha a volt jugoszláv tagköztársaság nem mond igent Koszovó államiságára.

NÉMETH ANDRÁS / ÚJVIDÉK

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Vajdaság: Szerbia motorja

- a Vajdaság Jugoszlávia szétesése előtt Szlovénia után a szövetségi állam második legfejlettebb térsége volt...

Világ

A reménybeli kihirdető

A Vajdaság autonómiáját részben helyreállító tartományi statútum elfogadásával lezárulhat egy húszéves korszak: az...

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Tóta W. Árpád: Ostrom előtt és után

Tóta W. Árpád: Ostrom előtt és után

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban

Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

A hadsereg is beszáll az amazóniai erdőtüzek elleni küzdelembe

A hadsereg is beszáll az amazóniai erdőtüzek elleni küzdelembe