Csúnyán végződött Izland olcsó devizahitelekre alapozott szárnyalása: a szigetország a nemzetközi pénzügyi vihar első állami áldozata. Ráadásul Londonnal is diplomáciai viharba keveredett.

HVG
Jöjjön Izlandra, olcsó! - hirdeti az észak-európai szigetország, miután nemzeti valutája, a korona árfolyama összezuhant. A külföldieknek így rögvest a felére csökkent az ottani szállodai szobák, ételek és italok, no meg a páratlan természeti szépségeket kínáló kirándulások ára. A Magyarországnál valamivel nagyobb területen élő 320 ezer izlandi számára azonban korántsem olyan kellemes, hogy országukat a nemzetközi pénzpiaci vihar első áldozataként emlegetik. A világlapok az izlandi állam csődjéről írnak - ennek kapcsán több cikk is Izlandhoz hasonlította Magyarország veszélyeztetettségi szintjét -, miután államosítani kellett az ország három legnagyobb bankját (Kaupthing, Landsbanki és Glitnir), a rejkjavíki tőzsde összeomlott, a boltokból fogyóban vannak a luxusimporttermékek, a vállalatok csak olaj, élelmiszer és gyógyszer bevitelére kapnak valutát, a külföldre utazók hitelkártyájára pedig költési limitet határoztak meg.

Keserű véget ért ezzel az izlandi gazdaság szárnyalása, amely az 1990-es évek elejének deregulációjával kezdődött, és az ezredforduló utáni bankprivatizációval gyorsult fel. Bár a bajba került pénzintézeteknek semmi közük a globális krízist elindító amerikai értékpapírokhoz, ráfizettek arra, hogy sajátos - a hitelpiac befagyásával életképtelenné vált - konstrukcióval felépített terjeszkedésbe kezdtek, és finanszírozták az izlandi üzletemberek lendületes terveit. Az eredmény látványos volt, izlandi befektetők Európa több táján is az egykori viking hódításokat idéző lendülettel léptek fel, különösen Nagy-Britanniában. Dollármilliárdos is lett: Thor Björgolfsson, aki oroszországi szesz- és söripari érdekeltségeiből csinált nagy pénzt, majd felvásárolta a Landsbanki meghatározó részvénypakettjét (HVG, 2007. február 17.), apja, Björgolfur Gudmundsson pedig presztízsberuházásként megszerezte az angol első osztályban játszó West Ham United futballklubot.

Az izlandi konstrukció arra épült, hogy a jegybank európai csúcsra, 15 százalék fölé vitte a kamatokat az infláció elleni küzdelem jelszavával. A három nagy pénzintézet először olcsó külföldi kölcsönökből szerzett pénzt, majd az eladósodottság miatti 2006-os miniválság (HVG, 2006. április 14.) után már inkább betétgyűjtésből. A Kaupthing és a Landsbanki brit leánybankot is létrehozott, s a kiugró betéti kamat Nagy-Britannián kívül Hollandiából és Ausztriából is mágnesként vonzotta a pénzt. Az európai hódító útra induló izlandi befektetők a hiteleket devizában - általában japán jenben vagy svájci frankban - vették fel, éppúgy, mint azok, akik az alacsony kamatozású kölcsönökből házat, luxusterepjárót vásároltak, vagy drága külföldi utakra fizettek be.

A kockázattal nem sokat törődő modell akkor dőlt be, amikor a pénzpiaci válság nyomán a hazai össztermék (GDP) több mint ötszörösét, 65 milliárd dollár adósságot felhalmozó izlandi bankok nem jutottak újabb hitelekhez. A fizetésképtelenség kimondását csak az akadályozta meg, hogy a jegybank egymás után birtokba vette őket.

A nyakló nélkül fogyasztó izlandiak jártak a legrosszabbul, akiknek a korona mélyrepülésével a nyakukba zúdult a devizahitelek árfolyamkockázata. Egy év elején felvett 10 millió koronás kölcsön ma már 18 milliós teher, és a valuta értékvesztése várhatóan felgyorsítja a 14 százalékos pénzromlást, ami megdrágítja a koronában folyósított, de inflációhoz kötve kamatozó hiteleket is. Kettős árfolyam alakult ki: a jegybank 150 koronán váltja az eurót (a válság előtt 110 körül volt a kurzus), külföldön viszont 300 koronát is kérnek az uniós pénzért - már ha egyáltalán valakinek kell az izlandi valuta.

A válság miatt Izland diplomáciai perpatvarba is keveredett Nagy-Britanniával. A bankállamosítás után ugyanis Geir Haarde miniszterelnök nem akart garanciát vállalni a pénzintézeteikben ragadt brit betétekre. Gordon Brown brit kormányfő erre - a 2001-es terrorizmusellenes törvényre hivatkozva - lefoglaltatta az izlandi bankok nagy-britanniai vagyonát. Ez sem segít azonban azokon a brit önkormányzatokon, valamint rendőrségi és tűzoltósági szervezeteken, amelyek a nagyobb hozam reményében izlandi bankban fialtatták pénzüket - amit 1 milliárd fontjuk bán -, mert rájuk sem a brit, sem az izlandi törvények alapján nem vonatkozik a lakossági betétek garanciája.

Haarde egyesek szerint úgy viselkedett a válság kezelésében, mint elefánt a porcelánboltban, és sokan megkérdőjelezik az eredetileg halbiológusként végzett Arni Mathiesen pénzügyminiszter hozzáértését is. Hibáztatják a miniszterelnökből lett jegybankelnököt, David Oddsont is, aki szabadpiaci abszolutizmust valló politikusként meg sem próbálta fékezni a hitellázat. A válság is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az esélyesnek tartott Izlandot a múlt héten nem szavazták be az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjai közé.

A sokk átalakította az izlandiak gondolkodását. Nemcsak az IMF-nél kopogtattak segítségért - 1976 óta első nyugat-európai országként, megelőzve Szerbiát, Ukrajnát és Magyarországot -, de Moszkvába is menesztettek delegációt egy 4 milliárd eurós mentőöv reményében. A folyó fizetési mérleg hiányának a GDP 16 százalékára ugrásával küszködő - az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjaként az EU-val közös Európai Gazdasági Térségben (EGT) részes - Izland számára hirtelen vonzóvá vált a korábban elutasított uniós tagság és az euró. Az egy főre jutó GDP alapján eddig a világ ötödik leggazdagabb országaként számon tartott Izlandnak a bankszárnyalás múltával azzal is meg kell békélnie, hogy a gazdaság tartópillére a korábbiakhoz hasonlóan újra a halászat és a bőséges geotermikus és vízi energiára épülő alumíniumgyártás lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

Orbán és a Willkommenskultur

Orbán és a Willkommenskultur

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten