Továbbra is csak kisebbségben kormányozhatnak Kanadában az előrehozott választáson győztes konzervatívok, akiknek a dolgát ezúttal megkönnyíti, hogy az ellenzék nem egységes.

HVG
Politikai győzelem, de személyes kudarc - így értékelik Kanadában a Stephen Harper miniszterelnök vezette Konzervatív Párt múlt heti parlamenti választási eredményét. Növelték ugyan mandátumaik számát, és megerősödtek az ország gazdasági központjában, Ontario tartományban, de amire Harper számított, az nem jött be. A kormányfő ugyanis azért hozta előre jövő októberről a szavazást, hogy többséget szerezzen az ottawai törvényhozásban.

Harper - aki öt évvel ezelőtt egységbe kovácsolta a konzervatívokat - ennek ellenére hatalmon maradt, ám négy éven belül a harmadik kisebbségi kormány alakul Kanadában. A konzervatívok előtt a liberálisok próbálkoztak többség nélkül, ám ez Kanadában általában nem megy sokáig. A kisebbségi kormányzás az ország életében a keleti és nyugati tartományok, valamint az angolul és franciául beszélők ellentétei miatt nem rendkívüli esemény, de legfeljebb másfél évig tart. A konzervatívok ehhez képest egész jól bírták - a 32 hónap rekord Kanadában -, most pedig folytathatják.

A konzervatívokat 2006 elejétől az tartotta kormányon, hogy a hatalmat csaknem 13 év után elvesztő liberálisok nem tudtak megegyezni a másik két ellenzéki erővel, a baloldali Új Demokrata Párttal (NDP), illetve a kizárólag a francia ajkú Québec tartományban működő Québeci Blokkal (BQ), így rendre tartózkodással segítették a törvények elfogadását. A liberálisok megígérték ugyan, hogy mostantól kritikusabbak lesznek a kormánnyal szemben, de továbbra sem céljuk, hogy megbuktassák, mert nemigen van más választásuk. A nemzetközi pénzügyi válság hatásainak kivédését mindkét nagy párt fontosabbnak nevezte, mint a belpolitikai harcot.

A tűzszünetet az is indokolja, hogy a kanadaiak - mint a közvélemény-kutatások is mutatják - szívesebben bízzák a gazdaság irányítását Harperre, mint a liberálisok vezetőjére, Stéphane Dionra. Az eredetileg politológus Dion a választások nagy vesztese. A liberálisok másfél évszázad legrosszabb szavazati arányát érték el, mandátumaik száma pedig 1984 óta nem volt ilyen kevés. Balul sült el, hogy a korábbi környezetvédelmi miniszter a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatását állította a liberális kampány középpontjába, a konzervatívok ugyanis ezt vehemensen támadták, és a válságra hivatkozva felesleges tehernövelésként állították be. Dion bírálatokat váltott ki azzal is, hogy flörtölt a Zöld Párttal, amelynek ezúttal sem sikerült bejutnia a parlamentbe.

Dion - aki még a kutyáját is a klímaegyezménynek otthont adott japán városról, Kiotóról nevezte el - népszerűségét az is rontotta, hogy a kampányban rendre kiütközött: francia anyanyelvűként gyenge az angoltudása. Egyik tévéinterjúban például harmadszorra sem értette meg a riporter angolul feltett kérdését. A választási kudarc ellenére is a párt élén akar maradni. Nem biztos azonban, hogy hagyják, a belső szabályok szerint vereség után meg kell vizsgálni a tisztújítás lehetőségét, amire a jövő tavaszi kongresszuson kerülhet sor.

Gyarapította mandátumai számát és szavazatait is a baloldali NPD, vezetője, Jack Layton mégsem vallhatja magát nyertesnek, ő ugyanis nagyon szeretett volna miniszterelnök lenni, ám ebben nem talált partnerekre. Egyértelmű sikerként könyvelheti el viszont eredményét a kanadai politikát kizárólag a francia ajkú tartomány státusán keresztül szemlélő québeci BQ. A párt sokkal rosszabb eredményre számított, ám Harper kivívta a québeciek haragját a szövetségi kasszából finanszírozott kulturális támogatások megkurtításával, illetve a fiatalkorú bűnelkövetők szigorú bebörtönzésére tett javaslatával.

Miniszterelnöksége idején Harper - aki Torontóban született, majd az Alberta tartománybeli Calgary egyetemén végzett, politikai bázisa pedig az olajban gazdag nyugati régió - a Québecben vihart kiváltó két kezdeményezése ellenére nem erősítette meg a róla kialakult őskonzervatív képet, és ez is hozzásegítette a sikerhez. A terrorizmus elleni háború, illetve az iraki invázió ügyében sokáig odaadóan támogatta George W. Bush amerikai elnököt, de azóta kihátrált Washington mögül. Sőt váratlanul megígérte: 2011-re minden kanadai katonát hazahívnak Afganisztánból, ahol az ország veszteséglistája már csaknem száz halott. Harper arra is vigyázott, hogy a társadalmi kérdésekben alapvetően liberális Kanadára ne erőltesse rá pártja jobbszárnyának álláspontját a homoszexuálisok házasságának betiltásáról, az abortusz szigorításáról és a szövetségi kiadások radikális csökkentéséről.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót

Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte