Lassan halad Mianmarban a májusi ciklont követo újjáépítés. A katonai junta azonban nemcsak a vihar pusztításait, de az ellenzéket is fel akarja számolni.

HVG
A vízhatlan ponyva volt az egyik legkelendőbb cikk a mostanában véget ért esős évszakban Mianmarban, az egykori Burmában. Az Iravádi folyó deltájának egyes falvaiban ezzel gyűjtik össze a felbecsülhetetlen értékű vízcseppeket. A 130 ezer halálos áldozatot és 1 millió otthontalant maga után hagyó, május eleji Nargis ciklon rombolása után (HVG, 2008. május 14.) több mint fél évvel is az a legnagyobb gond a térségben, hogy a víz ihatatlan. A vihar ugyanis sós vízzel szennyezte be a deltavidék kútjait, folyóit és tavainak közel felét. A legtöbb család a segélyszervezetektől átmeneti lakóhelyük felépítésére kapott műanyag ponyvát esővízfelfogásra használva is csupán egy hónapra elegendő készlettel tudta megtölteni edényeit, így a száraz évszakban kénytelenek lesznek drága palackozott vizet venni, vagy megpróbálják felforralni a sós lét, víztisztító készülékekből ugyanis kevés jut a deltavidékre.

„Halad az újjáépítés, gyorsnak azonban nem nevezném” – mondta a HVG-nek egy neve elhallgatását kérő mianmari idegenforgalmi szakember, aki az utóbbi másfél évtized legrosszabb turistaszezonját jósolja. A főváros, Yangon (az egykori Rangun) szállodáiban kizárólag külföldi segélymunkások bérelnek szobát, és az utazási irodáknak a csúcsidőszak kezdetén is alig van foglalásuk, mert a mianmari katonai diktatúráról szóló híradások szinte teljesen elriasztották a turistákat. A buddhista szerzetesek tavaly őszi tüntetéssorozatának véres leverése, majd a katonai junta reagálása a ciklonra tovább rontotta az ország imázsát, a külföldi segélymunkásokat és szállítmányokat ugyanis több hétig nem engedték be, a mianmariak spontán segítségnyújtását pedig megtiltották. A külföldiek elmaradása az idegenforgalomban dolgozó kisvállalkozókat, a kizárólag turistákból élő kézműveseket, taxisofőröket, szállodai és vendéglátó-ipari alkalmazottakat sújtja a leginkább, mivel maga a junta könnyedén fenntartja magát a tíkfa, a földgáz és a drágakő exportjából.

A kezdeti nehézségek után a segélyezés valamelyest könnyebbé vált. Sokan továbbra sem kaptak ugyan beutazási engedélyt – így a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet sem –, a ciklon előtt Mianmarban jelen levő külföldi szervezetek azonban kiterjeszthették tevékenységüket, sok tehetősebb mianmari pedig civil szerveződéseket hozott létre.

A korrupciónak viszont továbbra is kedveznek a körülmények. A HVG értesülései szerint a kikötői hatóságok időről időre megpróbálják „megadóztatni” a kisebb civil szervezetek segélyszállítmányait, és az sem ritka, hogy az amerikai segélyszervezet (USAID) ponyvái út menti árusoknál kötnek ki. Az ENSZ szerint a fejlett világ eddig 225 millió dollárnyi segélyt küldött Mianmarba, s nagyjából ennek a duplájára vállalt kötelezettséget.

A ciklon utáni humanitárius katasztrófát elkerülték, a főként mezőgazdaságból és halászatból élő deltavidékiek megélhetése azonban veszélyben van, elsősorban az édesvíz magas sótartalma miatt. Az adományhajókkal és -hálókkal dolgozó halászok gyenge fogásról panaszkodnak, és a Nemzetközi Rizskutató Intézet (IRRI) is úgy véli, elsősorban a só az oka, hogy a békeidőben 10 millió tonnás éves rizstermés az idén 1,2 millió tonnával kevesebb lesz az 1940-es évek végén még Ázsia rizskamrájaként és a világ legnagyobb rizsexportőreként számon tartott Mianmarban. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az is árthat a hozamnak, ha nem pótolják a Yangonban és az Iravádi-deltában a ciklon miatt elpusztult 120 ezer, szántásra tartott bivalyt és marhát. Október végéig azonban alig 4 ezer állatot kaptak a gazdálkodó családok.

Az utak, hidak, kórházak, iskolák és öntözőrendszerek helyreállítása szakértők szerint önmagában még nem csökkenti a lakosság sebezhetőségét. Egy újabb katasztrófa hatásait olyan lépések enyhíthetik, mint a vihar, szökőár esetén természetes védelemül szolgáló, az utóbbi nyolcvan évben egyötödére csökkent mangroveerdő-terület kibővítése vagy a FAO által javasolt, az import-műtrágyát helyettesítő biokomposztálás bevezetése.

Katasztrófa esetén a lakosság könnyebb és jobb tájékoztatását segíthetné a sajtószabadság is, ám az Mianmarban továbbra is ismeretlen. A tévécsatornák minden este propagandafilmet vetítenek az újjáépítésről, miközben a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi civil szervezet sajtószabadsági rangsorában hátulról a negyedik helyen álló Mianmarban a minap egy zárt ajtók mögötti, ügyvéd nélküli tárgyaláson két évre ítéltek egy fiatal helyi újságírónőt, mivel fotókat készített a ciklon áldozatairól. Az ország egyik legnépszerűbb komikusára és bloggerére, Zarganarra pedig a vihar idején a BBC-nek adott, a juntát bíráló nyilatkozata miatt 45 évet szabtak ki. A napokban további száz embert – köztük szerzeteseket – ítéltek kettőtől 68 évig terjedő börtönre a vérbe fojtott tavalyi tüntetéseket, illetve a ciklont követő bíráló megjegyzéseik miatt. A rendcsinálás nem véletlen: az 1962 óta regnáló katonai diktatúra 2003-ban demokratikus útitervet hirdetett, amelynek vészesen közeleg a következő lépcsője, a 2010-re tervezett első többpárti választás.

VÁRI SÁRA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sebastian Kurz állítólagos szexorgiáiról pletykált Heinz-Christian Strache

Sebastian Kurz állítólagos szexorgiáiról pletykált Heinz-Christian Strache

Megkínozta a OnePlus az új csúcsmobil szelfikameráját, látványos lett a végeredmény – videó

Megkínozta a OnePlus az új csúcsmobil szelfikameráját, látványos lett a végeredmény – videó

Bomba robbant Egyiptomban, 17 ember megsérült

Bomba robbant Egyiptomban, 17 ember megsérült

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

A tények makacs dolgok, de Orbánék ugyanilyen makacsul hallgatják el azokat

A tények makacs dolgok, de Orbánék ugyanilyen makacsul hallgatják el azokat

Friss fotók a lezárt Keletiből: így áll most a felújítás

Friss fotók a lezárt Keletiből: így áll most a felújítás