Az exportorientált Finnországot kevésbé sújtja a nemzetközi gazdasági válság, ám úgy tunik, Helsinki sem tudja elkerülni a recessziót.

A skandináv jóléti államot és a hagyományos liberalizmust akarja ötvözni Matti Vanhanen finn miniszterelnök s pénzügyminisztere, Jyrki Katainen, akit novemberben Európa legjobb pénzügyérének választott a Financial Times című brit napilap (a 19-es listán Veres János magyar pénzügyminiszter a 16. helyen végzett). A jobbközép kormány s a közel két éve hivatalban lévő, 37 éves Katainen a személyi jövedelemadó és a vállalati adók csökkentésével igyekszik mérsékelni a polgárok terheit, miközben a szociális juttatásokból – elsősorban munkanélküli-segélyből – élőket kedvezményekkel kívánja visszatéríteni a keresők közé.

A költségvetés átalakítása mellett a kormány az állam tulajdonosi szerepét is visszaszorítaná – óvatos privatizációval. Katainen nemrég ki is jelentette: nem annyira magánosításról, inkább a legsikeresebben működő vállalkozóknak történő kiszervezésről van szó. A skandináv jóléti állam átalakítása is elkerülhetetlen: ha a reform elmaradna, számítások szerint 2050-re még folyamatos gazdasági növekedés mellett is csődbe jutna az európai átlagnál bőkezűbb segélyeket és magas nyugdíjakat szavatoló modell.

A reform, legalábbis egyelőre, eredményesnek tűnik. Másfél év alatt 6,5 százalékról 5,8-re mérséklődött az álláskeresők aránya, főként az egy évnél hosszabb ideje munka nélkül lévők száma csökkent. A kormány közben idénre 2,5, jövőre pedig 0,5 százalékos bővülést prognosztizál, ami jócskán elmarad ugyan a 2006-os és 2007-es 5 százaléktól, ám Finnország valószínűleg elkerüli a súlyos recessziót. A helsinki nemzeti bank ugyanakkor borúlátóbb, jövőre a hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékos visszaesését jósolja. Katainen ugyanakkor a minap elismerte, a büdzsé a tervekkel ellentétben jövőre nem 150 millió eurós többlettel, hanem 2 milliárd eurós hiánnyal zár. A deficitet az adócsökkentés, az export várható visszaesése, illetve a gazdasági növekedést fenntartó költségvetési kiadások fokozása okozza. Az állami pénzek jelentős részét a lakosság vásárlóerejének növelésére, illetve közlekedési és építési projektek finanszírozására fordítják.

Míg az IMF a finn kormányhoz hasonlóan a növekedés fennmaradására számít, a fogyasztókat borúlátó hangulat jellemzi. Egy évvel ezelőtt 14,5, az idén szeptemberben 8,1 százalékon állt az egyéni és társadalmi kilátásokat jelző fogyasztói barométer, ám októberben –0,2, novemberben pedig –4,5 százalékot mutatott. Mégis, a legtöbben úgy vélik, saját helyzetük nem romlik a következő 12 hónapban, sőt arra is lesz lehetőségük, hogy megtakarítsanak némi pénzt. A megkérdezettek ötöde érezte úgy, hogy a korábbinál nagyobb veszély fenyegeti a munkahelyét, és háromnegyedük vélte úgy, anyagi helyzete lehetővé teszi megtakarításai növelését.

A válságkezelés eredményeitől függ, hogy a Katainen vezette Finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus) miképpen szerepel majd a következő, 2011-es parlamenti választáson. A tavalyi voksolás kimagaslóan eredményes volt a párt számára, a korábbi negyven helyett ötven képviselőt juttathatott a kétszáz fős parlamentbe, mindössze eggyel kevesebbet, mint koalíciós partnere, a legjobban szerepelt Centrumpárt. Bár a politizálást szülővárosában, a Helsinkitől 400 kilométerre lévő Siilinjarviben kezdő Katainen az ország egyik legnépszerűbb személyisége, a többi politikusnál kevésbé konszenzuskereső. Legutóbb novemberben keménykedett: elutasította az ellenzéki szociáldemokraták együttműködési javaslatát. „Nem a bizottságok és munkacsoportok idejét éljük, konkrét lépéseket kell tennünk a gazdaság megsegítésére” – érvelt, miután a szociáldemokraták azt javasolták, a pártok egymással egyeztetve találják meg a válságkezelés legjobb módját.

NÉMETH ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Ismétlődő gondok

„Ha a választók belátják, hogy kellenek a fájdalmas reformok, akkor nem büntetik meg a megszorítások végrehajtóit” –...

Bejegyezték a Népszavát tulajdonló energetikai céget

Bejegyezték a Népszavát tulajdonló energetikai céget

Megvan az év gyereklemeze

Megvan az év gyereklemeze

Lemondott a NASA holdprogramjának igazgatója

Lemondott a NASA holdprogramjának igazgatója

Stílus kimaxolva: csodaszép lett a James Bond-szériás új Aston Martin

Stílus kimaxolva: csodaszép lett a James Bond-szériás új Aston Martin

Gyermekotthonban erőszakoltak meg egy 11 éves fiút

Gyermekotthonban erőszakoltak meg egy 11 éves fiút

Boris Johnson megszólalt, megint félhetünk a no deal Brexittől

Boris Johnson megszólalt, megint félhetünk a no deal Brexittől