Szlovénia után két évvel újabb kelet-közép-európai ország veszi át a közös európai pénzt. 2009. január 1-jétől Szlovákia búcsút mond a másfél évtizede bevezetett koronának, és áttér az euróra.

Még be sem vezették, máris szuvenír lett a szlovák euróérmékből. A jövő január 1-jei pénzcsere első napjaira készült – 45 darab aprót tartalmazó, 500 korona (16,60 euró) értékű – egyencsomagot országszerte karácsonyi ajándékként osztogatták. A vállalatok kiemelt ügyfeleiknek és alkalmazottaiknak adták, az önkormányzatok nyugdíjasoknak küldték ki, sokan pedig külföldi rokonaiknak kedveskedtek vele. A postákon és a bankokban december 1-je óta árusított pakkokból összesen 1,2 millió készült, ám több pozsonyi kerületben, sőt kisebb városokban is hiánycikké vált.

Az első szállítmányokat néhány óra alatt elkapkodták, sokan hosszú sorállás után sem jutottak hozzá a szlovák nemzeti jelképeket, köztük a hármas halmon álló kettős keresztet, a magas-tátrai Kriván csúcsot és a pozsonyi várat ábrázoló érmék első példányaihoz. „Általában hármasával vitték, de volt, aki ezret kért” – számolt be a HVG-nek az első napok tapasztalatairól az egyik pozsonyi bank alkalmazottja. A roham láttán feltöltötték a készleteket, a jegybank pedig elrendelte, hogy fejenként csak tíz csomag váltható ki.

Szlovákia a 2004-ben csatlakozott tíz ország közül – Szlovénia, majd Málta és Ciprus után – negyedikként cserélheti nemzeti valutáját euróra. Térségbeli követője aligha lesz egyhamar, az egykori szocialista országok ugyanis vagy a bevezetéshez előírt maastrichti feltételekkel állnak hadilábon, vagy a politikai akarat hiányzik a nemzeti valuta feladásához. Az 1998-tól két cikluson át kormányzó jobbközép Dzurinda-kormányok által indított és Robert Fico balközép koalíciója által továbbvitt reformok nyomán Szlovákia azonban teljesítette az átállás követelményeit.

A lakosság büszke, de azért tart az eurótól, pedig a váltás valójában már jó ideje zajlik. Ahogy az euróra korábban áttért országoknál történt, Szlovákiában is fél éve kötelező euróban is feltüntetni az árakat. Az óváros karácsonyi vásárán a kézművesek még a legkisebb fadíszen is feltüntetik a kettős árat, a teret esténként zsúfolásig megtöltő pozsonyiak többsége pontosan tudja, mennyit kóstál euróban a tea, a forralt bor, a zsíros kenyér és a sült kolbász. Bárhol elfogadják az eurót, sőt többnyire szívesen veszik, ha valaki a közös uniós pénzzel fizet, kevesebbet kell majd átváltaniuk januárban. A hűvös téli napok ellenére Pozsonyban szép számmal megforduló turistákat azért rendre figyelmeztetik: a visszajárót koronában kapják. A júliusban megállapított 30,1260-as átváltási árfolyammal mindenki tisztában van, ám nem igazán elégedettek vele. „A csehek nem sietik el, ők még 25-ös árfolyamon sem adják a koronájukat, megvárják a 20-as kurzust” – méltatlankodott a HVG-nek egy negyvenes éveiben járó pozsonyi asszony, aki szerint a kormánynak erősebben kellett volna lobbiznia Brüsszelben.

A lakosságnak ahhoz is hozzá kell szoknia, hogy az euróárak látszatra alacsonyabbak, és kezdetben a kisebb címletek is gondot okozhatnak. Eddig az ötezer koronás volt a legnagyobb bankjegy, most az ötszáz eurós lesz. Felértékelődik ugyanakkor az apró, 6 eurócentért például egy zsemlét, 80-ért pedig 1 liter tejet lehet majd kapni.

A szlovákok leginkább az áremelkedéstől tartanak, különösen az idősebbek, akik olykor az üzletekben kis csoportokba összegyűlve vizslatják az árcédulákat, nemegyszer méltatlankodva. Sokan már most úgy érzik, hogy minden drágább lesz, a megélhetés pedig nehezebb, még ha az átváltás a hivatalos kurzuson történik is. „Hogy fogok kijönni 210 euróból?” – sopánkodott a HVG-nek a pozsonyi karácsonyi vásár egyik idős árusa. Az aggodalmakon az sem enyhít, hogy Pozsonyban többfelé is 15, 20, helyenként 50 százalékos leértékelésekkel csábítják a lakosságot utolsó koronáik elköltésére.

Megnyugtatásképpen a kormány „pénzt váltunk, de nem árakat” szlogennel igyekszik meggyőzni a kereskedőket és a szolgáltatókat. „A máltai példán alapuló kampányhoz 3 ezer vállalat csatlakozott” – mondta a HVG-nek Igor Barát, az euróbevezetés kormánybiztosa. A 30 ezer szlovák vállalkozáshoz képest ez a szám kevésnek tűnhet, ám Barát szerint a kiskereskedelem 90 százalékát lefedi. Kétségtelen, az euróembléma Pozsonyban számtalan üzlet kirakatán feltűnik. Árellenőrök is dolgoznak, Barát szerint eddig elsősorban autósiskolák, parkolási cégek és fogorvosok esetében indult vizsgálat túlzott áremelés miatt. Az árdrágítók kedvét törvényi szigorítással is megpróbálták elvenni: hat hónaptól 12 évig terjedő büntetést kaphat, aki indokolatlanul felsrófolja az árakat.

A jegybank mind a 2 millió szlovák háztartásba kipostázott egy – az eurót korábban bevezető országokban is nagy sikerrel alkalmazott – zsebszámológépet. A Kínában gyártott kék-sárga kalkulátorral bárki egyszerűen kiszámolhatja, mi mennyibe kerül. A bevezetéssel kapcsolatos információs anyagokat magyarul is megjelentették, a romákra pedig külön is gondoltak: euróról szóló cigány nyelvű dalokat tartalmazó cd-t készítettek, és zenés-táncos eurófesztiválokat is rendeznek számukra. A kis településeket a pénzcsere tájékoztató kellékeivel felszerelt eurómobilok járják, és önkéntesek magyarázzák a helyieknek a változásokat. Külön felvilágosító kurzust tartanak iskolásoknak és nyugdíjasoknak, a tévécsatornák pedig rendszeresen sugároznak bizalomerősítő reklámokat. A hatás nem is maradt el: előkerültek az otthon őrizgetett koronakötegek, felduzzadtak a betétszámlák, az idősek körében pedig megint népszerű lett a kihalófélben lévő takarékkönyv. A Szlovák Takarékpénztárban szeptember és november között 12,5 milliárd koronával – a tavalyi hatszorosával – nőtt a lakossági betétállomány.

A főpróba azonban még hátravan: január első két hetében a korona és az euró párhuzamosan forog. A vásárlók koronával fizethetnek, a visszajárót azonban már euróban kapják. A káosztól tartva egyre több kis bolt jelzi, hogy az első napokban inkább zárva marad. Aki pedig kinyit, az eddiginél egy-két órával később húzza fel a redőnyt, hogy fel tudja venni a bankból a működéséhez szükséges eurót. A várható nagy roham miatt a pénzintézetek az első napokban kizárólag pénzt váltanak, minden más szolgáltatást felfüggesztenek, s három héten át korlátlanul, költségmentesen adnak eurót koronáért.

TÁLAS ANDREA, TUBA LAJOS / POZSONY

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Világ

Magyaros euróhasználat

HVGA magyarok többsége még sosem fizetett euróbankjeggyel – derült ki egy idén, az euró bevezetésével kapcsolatban...

Tarantino új filmjének itt a szinkronos előzetese is

Tarantino új filmjének itt a szinkronos előzetese is

A nap fotója: AMG Merci a jachtkikötő rokkantparkolójában

A nap fotója: AMG Merci a jachtkikötő rokkantparkolójában

Ön is szavazhat arról, hogy melyik volt 2018 legjobb magyar könyve

Ön is szavazhat arról, hogy melyik volt 2018 legjobb magyar könyve

Csak pár napig volt használható a vízautomata, amit Áder János adott át

Csak pár napig volt használható a vízautomata, amit Áder János adott át

150 milliót ad a kormány, hogy múzeummá alakítsanak egy házat a Balatonon

150 milliót ad a kormány, hogy múzeummá alakítsanak egy házat a Balatonon

A fideszes EP-képviselők egyelőre maradnak a néppárti frakcióban

A fideszes EP-képviselők egyelőre maradnak a néppárti frakcióban