szerző:
HVG

Zavargásba torkollottak a válság és annak kezelése által kiváltott kormányellenes tüntetések Rigában és Vilniusban. A litván miniszterelnök már részben meghátrált.

„Rendben van, hogy eddig folyamatosan loptak, de legalább most, válság idején adhatnának valamit” – fakadt ki a HVG tudósítójának múlt pénteken a litván parlament, a seimas előtt egy tüntető, aki a szakszervezetek hívására vett részt a kormány megszorító intézkedései elleni demonstráción. Elszántságát jelezve felkapott egy követ, és hozzávágta az épület üvegfalához. A törvényhozást védő rendőrök egy órán át tűrték a közel 7 ezer békés tüntető közül kivált pár száz fő rendzavarását, majd beavatkozásukkal a szervezők szándékánál is látványosabb eseménnyé tették a zavargást, aligha népszerűsítve ezzel Európa idei kulturális fővárosát (Vilniusról lásd cikkünket a 33. oldalon). Az előzetes figyelmeztetés és azonosító jelvények nélkül, láthatóan szervezetlenül fellépő rohamrendőrök ugyanis fejmagasságban kilőtt gumilövedékekkel és hatalmas mennyiségű könnygázzal próbálták elzavarni a seimas közeléből a tüntetőket. Amikor pedig a fiatalok már legalább ötödször verődtek újra össze, hogy ismét megtámadják a parlamentet, hozzáláttak a letartóztatásokhoz.

Az első perctől az összetűzés lehetőségét kereső és a rendőrségnek köszönhetően főszerephez jutott tüntetők végül a békésen demonstrálók számára is részben kikaparták a gesztenyét. Miután az összetűzésekben több mint harmincan megsebesültek, nyolcvan főt pedig őrizetbe vettek, Andrius Kubilis jobbközép miniszterelnök – aki a tavaly októberi választás megnyerése után december elején ült be a kormányfői székbe (HVG, 2008. október 18.) – máris jelezte: visszavonják a gépkocsikra kivetett különadót, és tárgyalásokat kezdenek a szakszervezetekkel a pár napja elfogadott takarékoskodási programban szereplő adóemelésekről. Igaz, azt is hangsúlyozta, nem adja fel a megszorító intézkedéseket, mert ha meghátrál, két hónapon belül leértékelődhet a nemzeti valuta, a litas.

A költségvetési deficit növekedésétől a közgazdászok is tartanak. „Litvániában mindenki attól fél, hogy leértékelik az euróhoz kötött litast, és akkor nagyon rosszul járnak az euróhitelben eladósodott magánszemélyek és vállalatok. A devalváció veszélye egyelőre kicsi, ám könnyen előfordulhat, hogy a deficitet betömni akaró kormány kénytelen lesz az IMF-hez fordulni, amely cserébe leértékelést követelhet” – mondta a HVG-nek Vytautas Zukauskas, a vilniusi Szabadpiaci Intézet munkatársa.

Litvánia várhatóan csak az idén süllyed recesszióba, a szomszédos Lettország azonban mélyebbre zuhant: míg 2006-ban a hazai össztermék (GDP) 12 százalékkal nőtt, az utóbbi két negyedévet már 4-5 százalékos recesszióval zárta (HVG, 2008. augusztus 30.). Inog az egy éve hivatalban lévő Ivars Godmanis miniszterelnök széke is. Miután Rigában a múlt héten több mint 10 ezren követelték távozását és a megszorító intézkedések visszavonását, majd a békés demonstráció utáni rendbontásban szétvertek több belvárosi utcát, Valdis Zatlers államfő is a tiltakozók oldalára állt. Az elnök közölte: ha Godmanis március végéig nem alakítja át a kabinetjét, népszavazást ír ki a népszerűtlenné vált kormány visszahívását lehetővé tevő törvénytervezetről. Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott közép-európai államok között korábban mintatanulónak tartott Lettországban egy pillanat alatt omlott össze minden: az ingatlanok értéke a felére zuhant, s míg tavaly szeptemberben még tele voltak az újságok álláshirdetéssel, ma egyre hosszabb sorok kígyóznak az állásközvetítők előtt. Rigán egyelőre az sem segített, hogy tavaly decemberben az IMF, a Világbank és az EU 7,5 milliárd eurós hitelcsomaggal sietett a segítségére. A pénzért cserébe Godmanis megígérte az általános forgalmi adó 18-ról 21 százalékra emelését, valamint a költségvetési deficit 5, majd 3 százalékra mérséklését.

A leggazdagabb balti köztársaságot, Észtországot is elérte a válság. „Tudtuk, hogy jön a krízis, de nem hittük ilyen gyorsnak és súlyosnak” – mondta a közelmúltban a HVG-nek Tallinnban Evelin Ahermaa, a helyi Konjunktúraintézet gazdaságkutatási vezetője, miután kiderült, hogy 2008 harmadik és negyedik negyedévében 3-4 százalékkal csökkent a GDP. A balti köztársaságok közül szerinte Lettországnak és Észtországnak van esélye a viszonylag gyors kilábalásra, mivel sokkal rugalmasabbak, mint Litvánia, ahol várhatóan még jövőre is komoly gazdasági gondok lesznek. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a három balti állam – ahová az utóbbi öt esztendőben 22 milliárd dollárnyi külföldi befektetés érkezett – addig nem állhat talpra, amíg nem javul a nemzetközi klíma, és nem térnek vissza a beruházók, köztük a szinte teljes bankrendszerüket felvásárló skandinávok.

Észtországban is életbe léptettek megszorító intézkedéseket, ám ezek leginkább csak a lakosság harmadát kitevő oroszokat sújtják. A kormány a pénzhiány miatt nemrég úgy döntött, nem fordítják le oroszra az új törvényeket és kormányrendeleteket, a kábelszolgáltatók pedig kivették kínálatukból a legnépszerűbb oroszországi tévécsatornákat, mondván, azok túlzott áremelést akartak elérni. Észtországban – ahol a napokban mentették fel a 2007-es tallinni zavargások állítólagos szervezőit – egyelőre nem voltak újabb tüntetések, ám zuhan Andrus Ansip kormányfő népszerűsége. Megítélésének az sem használt, hogy Toomas Hendrik Ilves államfőhöz hasonlóan egy évvel ezelőtt még azt hangsúlyozta: Észtországot nem fenyegeti a válság.

NÉMETH ANDRÁS / VILNIUS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Maszkos szélsőjobbosok támadták meg a melegfelvonulás résztvevőit Harkivban

Maszkos szélsőjobbosok támadták meg a melegfelvonulás résztvevőit Harkivban

Nyolcvanezer háztartásban még mindig nincs áram Japánban

Nyolcvanezer háztartásban még mindig nincs áram Japánban

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Kilőtt a bajai fideszes polgármester cége

Kilőtt a bajai fideszes polgármester cége

Mumifikálódott holttestet találtak egy kaposvári fogadóban

Mumifikálódott holttestet találtak egy kaposvári fogadóban

Drasztikusan csökkenhetnek az EU-támogatások, ha elfogadják a német javaslatot

Drasztikusan csökkenhetnek az EU-támogatások, ha elfogadják a német javaslatot