szerző:
HVG

Bajban vannak Ausztriában a kormánykoalíciót vezető szociáldemokraták. Hűtlen választóik a konzervatív erőkhöz, sőt az ismét egyre népszerűbb szélsőjobbhoz szegődnek.

Nincs kárörvendés, nem gúnyolódunk, nem nevetjük ki a szociáldemokratákat – ezekkel a kissé álságos együttérző szavakkal reagált az Osztrák Néppárt (ÖVP) első embere, Josef Pröll arra, hogy a nagyobbik koalíciós partner rendre elbukja a választásokat. Az uniós és a tartományi megméretéseket figyelembe véve az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) zsinórban a hetedik voksolást veszítette el, legutóbb szeptember végén Felső-Ausztriában. A hét kudarcból ráadásul hat a 2008 ősze óta a pártot és a szociáldemokrata–néppárti koalíciót vezető Werner Faymann idejére esik.

HVG
A néppártiak azért viselkedhetnek úriemberként, és azért ragaszkodnak – az előző kormány állandó marakodásával szemben – a békés együttműködésre épülő újabb vörös–fekete koalíciós egyezséghez, mert az SPÖ különösebb külső beavatkozás nélkül is egyre több sebből vérzik. A felső-ausztriai tartományi választáson például 1945 óta a legsúlyosabb szavazatvesztést szenvedte el, de a 25 százalékos eredménynél is fájdalmasabb a párt számára, hogy a 30 éven aluliak körében mindössze 12 százalékot kapott. Aligha javít a helyzeten, hogy a vereséget pár napos habozás után magára vállaló 57 esztendős tartományi pártvezér helyére a 63 éves Josef Ackerl került. A szociáldemokrácia vonzereje nemcsak Ausztriában kopott meg, hanem Európa számos országában, amit jól jelez a felső-ausztriaival egy napon tartott németországi parlamenti választás, amelynek eredményeként az SPD még a kormányból is kikerült (HVG, 2009. október 3.).

Az osztrák elemzők most szinte egyhangúan Ralf Dahrendorf német-brit szociológus 1983-as megállapítását idézik. Ő ugyanis már akkor megjósolta a szociáldemokrácia végét, arra hivatkozva, hogy a mozgalom halálra nyerte magát, „és a végén (szinte) valamennyien szociáldemokraták lettünk”. A szociáldemokraták jóléti társadalmi követelései Nyugat-Európában jórészt teljesültek ugyanis, és miközben elképzeléseikből a konzervatív erők számos elemet átvettek – sőt a gazdasági válság idején még az állami beavatkozástól sem riadtak vissza –, a szocdemek lényegében kibékültek a kapitalizmussal. Tavaly például mentőövet dobtak a bankoknak, de nem tudnak megfelelő választ adni a globalizáció problémáira. „Eltűnőben van az egykor a párt választói bázisának magját adó munkásság, a középosztályról viszont nincs koncepciójuk” – konstatálta nemrég Peter Hajek osztrák közvélemény-kutató.

A szocdemekhez hasonló nehézségekkel küzdenek a zöld pártok is. Az ő alapelveikből is sokat magukévá tettek a környezetvédelem gondjai iránt korábban semmiféle érzékenységet nem mutató politikai mozgalmak. Ausztriában viszont a szociáldemokráciától balra lényegében nincs számottevő politikai erő. A párt országos vezetése ugyanakkor pillanatnyilag kikezdhetetlen. A konfliktuskerülő Faymann-nak – aki még az EU-biztos kijelölésének jogát is átengedte koalíciós partnerének – egyelőre nincs alternatívája. Ráadásul nem csupán a kormányt vezeti, de az utóbbi két évtizedben tagságának háromnegyedét elveszített pártot is irányítja. A löwelstrassei pártközpontban ülő ifjú párttitkárok – legalábbis ez derül ki szerepléseikből – még nem jutottak túl ideológiai tanácstalanságukon. Nem találnak például ellenszert az SPÖ-vel ellentétben győzelmet győzelemre halmozó – hol nyíltan, hol alig álcázva szélsőjobboldali színben feltűnő – szabadságpárttal (FPÖ) szemben. Az FPÖ ráadásul éppen a szociáldemokratáktól elpártolt fiatal generáció tagjai közül gyűjti be híveit. A párt élén a fiatalos, sportos, a diszkók népét is meghódító Karl-Heinz Strache a nagy elődöt, a tavaly elhunyt Jörg Haidert is meghazudtoló ügyességgel forgatja a demagógia és a populizmus fegyverét. Különösen a leginkább ható témákat, a külföldiekkel szembeni ellenérzéseket és az unióval szembeni nemzeti fenntartásokat lovagolja meg. Az SPÖ hol az idegenek integrációjának, a közös európai egységnek a dicséretével próbálkozik, hol éppen ellenkező előjelű gondolatokkal áll elő. Hannes Androsch, az SPÖ nagy öregje szerint egyenesen uniópártiságra lenne szükség, óvakodni kell viszont a gazdagokat sújtó adók szorgalmazásától, és más demagóg szociális elképzelésektől.

Nincs könnyű helyzetben az FPÖ-ből 2005-ben Haider vezetésével kiszakadt szélsőjobboldali Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) sem, amely képtelen kitörni Karintiából, hogy országos erővé váljon. Josef Bucher pártvezér, miután mozgalma a vorarlbergi és a felső-ausztriai parlamentbe sem tudott bejutni, azzal állt elő, hogy mint a most koalíciós partnerré emelkedett német Szabaddemokrata Párt (FDP), hirdessenek gazdasági liberalizmust. Ezt a karintiai kemény mag nem támogatta, ehelyett jobboldali liberális pártról beszélnek. Hogy mire gondolnak, arról október 26-án a bécsi országos értekezleten születik döntés.

Bár a gazdasági válság a papírforma szerint a szociáldemokratákat hozhatná helyzetbe, Ausztriában éppenséggel a néppártiak pozícióját szilárdítja. A Faymann-nál jóval népszerűbb, eredményesebben kommunikáló alkancellár-pártvezér-pénzügyminiszter Josef Pröll azon töpreng, hogy az ÖVP-ben királycsinálónak tartott Erwin Pröllt – történetesen a nagybátyját – indítaná a jövő áprilisi elnökválasztáson a szociáldemokrata Heinz Fischer államfővel szemben. A vörös pártapparátus gyengélkedése miatt az elnökválasztás kimenetele bizonytalan. Az erők lekötése mindenképpen segítheti az ÖVP-t a jövő őszi három újabb tartományi (burgenlandi, bécsi és stájerországi) választáson jobb pozíciókat szerezni – esetleges immár országos kihatással.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lezuhant egy siklóernyős Iszkaszentgyörgynél

Lezuhant egy siklóernyős Iszkaszentgyörgynél

Előbb a sznobizmus csúcsának tartották, utána végigment rajta a történelem

Előbb a sznobizmus csúcsának tartották, utána végigment rajta a történelem

A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

Megszüntetné a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete

Megszüntetné a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete

250 milliárd forinttal verték át az ukránokat

250 milliárd forinttal verték át az ukránokat

Ilyen lehet az ördög családvédelmi akcióterve

Ilyen lehet az ördög családvédelmi akcióterve