szerző:
HVG

A válság sem ingatta meg az orosz hatalmi tandem népszerűségét, noha Medvegyev államfő egyre több jelét mutatja önállósodási szándékának, Putyin kormányfő pedig akár az elnöki posztra is visszatérne.

Dmitrij Medvegyev előbb csak kíváncsian szemlélődött, majd maga is felmászott a kombájn vezetőfülkéjébe, és egy darabig ő irányította a soktonnás monstrumot. Így aztán a híradók a múlt héten nemcsak látványos képeket közölhettek az orosz elnök orjoli látogatásáról, hanem arról is beszámolhattak, hogy a politikus néhány száz méter erejéig beszállt a cukorrépa-betakarításba. Egyes tudósítók nem mulasztották el megjegyezni, hogy hasonló kalandok eddig inkább Vlagyimir Putyin kormányfő imázsát erősítették, aki már júliusban kipróbált egy gabonaarató kombájnt, néhány évvel korábban az orosz Dakar-csapat KamAZ teherautójával ment egy kört, sőt Tu–160-as bombázót és vadászrepülőgépet is vezetett.

Pedig Medvegyev az utóbbi hetekben-hónapokban talán a korábbinál is jobban törekszik arra, hogy megerősödjön a róla mint liberális jogtudós értelmiségiről kialakulóban lévő kép, amely ráadásul jól szembeállítható a kormányfő konzervatív, kemény, sportos, olykor reszelős stílusával. Medvegyev a korszerűsítés szószólójaként többször is – igaz, mindig közvetve – bírálta az utóbbi évek politikáját, árnyalva a közvélekedést, miszerint az utóbbi tíz esztendő, vagyis a Putyin-éra kizárólag Oroszország felemelkedésének, gazdasági megszilárdulásának, az életszínvonal növekedésének a korszaka volt. Orjolban arról is beszélt, hogy az utóbbi évtizedben semmit sem tettek az orosz gazdaság szerkezetének átalakításáért, az olajár emelkedésének köszönhetően maguktól jöttek az eredmények. Hasonló véleményt fogalmazott meg a gazeta.ru internetes hírportálon nemrég közzétett Hajrá, Oroszország! című cikkében is, melyben a krónikus korrupció mellett egyebek közt válság esetén a többinél nagyobb visszaesésre hajlamos „primitív, nyersanyagalapú gazdaságot” emlegetett.

Medvegyev egyre indulatosabban reagált az állam vezetésében betöltött szerepére vonatkozó kérdésekre is. Tavasszal és nyáron a brit BBC tévének, illetve a kínai sajtó képviselőinek nyilatkozva még azt bizonygatta, hogy jól működik a tandem, meg tudják osztani a hatásköröket Putyinnal. A minap a CNN amerikai hírtévének viszont már azt hangoztatta, hogy ő az ország első embere. Az önfényezés nyilvánvaló válasz volt, Putyin ugyanis előzőleg gyors egymásutánban többször utalt arra, hogy a 2012-es választáson ismét megpályázhatja az államfői posztot. Medvegyevvel „egy vérből valók vagyunk” – mondta, és nagyon magabiztosan közölte, hogy majd megállapodnak, vetélkedni és főleg összeveszni nem fognak.

A nyilatkozatpárbajban egyes elemzők hajlamosak korai elnökválasztási kampány kezdetét látni. Mások úgy vélik, ha a két politikus közvetlenül nem is, stábjaik már keményen harcolnak egymással, például a televíziók ellenőrzéséért, a törvényhozás befolyásolásáért vagy az állami gépezet különböző kulcspozícióiért. Igor Jurgensz, az orosz vállalkozók szövetségének alelnöke, az államfő tanácsadója a minap például úgy vélekedett, hogy Oroszországban ma érdekcsata folyik, mégpedig az erős állam pártján álló konzervatívok, azaz Putyin és környezete, valamint a liberálisok, vagyis Medvegyev és hívei között. Egyelőre 70:30 arányban Putyinék állnak nyerésre – fejtegette, és arra figyelmeztetett, hogy ha a kormányfő visszaülne az elnöki székbe, akkor akár 72 éves koráig maradhat ott. Ez pedig már Leonyid Brezsnyev egykori szovjet pártfőtitkár stílusára emlékeztet. Jurgensz szerint az lenne a legtisztességesebb, ha a két politikus az elnökválasztáson nyíltan összemérné erejét. Más úgysem szólhat bele a versengésbe, mert az ellenzék nem sok életjelt mutat, a tematikát pedig az államfő gyakorlatilag kisajátította a közelmúlt ostorozásával.

Nem számolnak különösebben az ellenzékkel a választók sem – derül ki a Levada közvélemény-kutató központ friss felméréséből. Medvegyev és Putyin támogatottsága kisebb ugyan, mint egy éve volt, de továbbra is irigylésre méltóan nagy. Az államfő a népesség háromnegyedét, a kormányfő pedig több mint a négyötödét tudhatja maga mögött. A kormány tevékenységével viszont csak a válaszadók 58 százaléka elégedett, és csupán a megkérdezettek fele véli úgy, hogy Oroszország helyes irányban halad. Az ellentmondás csak látszólagos – véli Alekszej Makarkin, a moszkvai Politikatechnológiai Intézet vezérigazgató-helyettese. „A kormányban a gazdaságért felelős hivatalnokok csoportját látják az emberek, míg Putyint és a pártfogoltjának tekintett Medvegyevet a stabilitás jelképének tekintik. Nagy támogatottságuk azt jelzi, hogy a többség nem akar komoly változásokat” – mondta a tanácsadó cég vezetője a HVG-nek.

Így aztán Putyin nem sokat kockáztatott akkor sem, amikor – az utóbbi hetekben három nemzetközi fórumon is – liberális piacgazdaságot ígért, utalva arra, hogy az állam csökkenteni akarja szerepét a gazdaságban, és újabb privatizációs forduló készül, amelyben a külföldi befektetőknek is helyük lehet. A kormány egy éve még dollármilliárdokat költött arra, hogy az orosz nagyvállalkozók adósságcsapdába esett cégei ne kerüljenek idegen tulajdonba, az 1990-es évek első felének magánosítását pedig máig az ország kirablásának tartja az orosz közvélemény jelentős része.

Az állami vagyon ügyetlen kiárusítása tehát akár Putyin helyzetét is megingathatja, bár a kormányfőnek szánt csapásokat alighanem hatékonyan semlegesíti az a védőháló, amelyet a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt szőtt köré. A szervezet – amely ismert politikusok mellett népszerű sportolókat és művészeket is a soraiban tudhat – különösen hatékony választási gépezetet alakított ki, amely a jelek szerint a jövő héten Oroszország számos régiójában, így Moszkvában és több észak-kaukázusi köztársaságban is esedékes helyhatósági voksolás előtt is működésbe lépett. Legalábbis a hatalom politikai igyekezetét látja a Szolidaritás liberális ellenzéki szervezet például abban, hogy a fővárosban az ő egyetlen képviselőjük sem került fel a jelöltlistára. Még az is megtörtént, hogy a választási bizottság formai okokra hivatkozva jelöltjük minden egyes begyűjtött támogatói aláírását érvénytelennek minősítette.

POÓR CSABA / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Villámcsapások öltek meg több túrázót a lengyel Tátrában

Villámcsapások öltek meg több túrázót a lengyel Tátrában

Semmi nem látszik még a dél-budai szuperkórházból, de már költik a pénzt

Semmi nem látszik még a dél-budai szuperkórházból, de már költik a pénzt

Bivalyerős chipet tett le az asztalra a Huawei, a mesterséges intelligencia veheti hasznát

Bivalyerős chipet tett le az asztalra a Huawei, a mesterséges intelligencia veheti hasznát

Döntetlent játszott a Ferencváros az Európa Liga selejtezőjében

Döntetlent játszott a Ferencváros az Európa Liga selejtezőjében