szerző:
HVG

Kormányátalakításba és belpolitikai válságba torkollt Varsóban, hogy üzletemberek minisztereket környékeztek meg a szerencsejáték-törvény számukra kedvező módosítása érdekében.

Kevés kormány töltötte ki a hivatali idejét a rendszerváltás óta Lengyelországban. A félidőben járó, Donald Tusk vezette jobbközép kabinetnek még van esélye erre, ám a túlélés érdekében a múlt héten az utóbbi két évtized legnagyobb szabású minisztercseréjét hajtották végre. A kormány három tagját és a koalíció vezető ereje, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) képviselőházi frakcióvezetőjét sodorta el egy korrupciós botrány. A tárcák új vezetőinek nevét csak a napokban közli Tusk, ám azt máris nyugtázhatja, hogy egy gyors közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett lengyelek kétharmada egyetért a politikusok menesztésével.

A botrányt a jobboldali, de kormánypártisággal nem vádolható Rzeczpospolita napilap robbantotta ki, amikor idézett az állami korrupcióellenes hivatal (CBA) lehallgatási jegyzőkönyveiből. Ezekből kiderül, hogy a wroclawi Ryszard Sobiesak, a Casino Poland kaszinóhálózat tulajdonosa, valamint a szintén szerencsejátékban utazó Jan Kosek üzletember többször is beszélt telefonon Zbigniew Chlebowskival, a PO frakcióvezetőjével arról, miként lehetne mérsékelni vagy egyenesen kivenni a készülő új szerencsejáték-törvényből a tervezett adóemelést. A terhek növelése 500 millió zloty (1 zloty = 64 forint) többletbevételt hozna, és a pénzt a 2012-es, Ukrajnával közösen rendezendő labdarúgó-Európa-bajnokság (Eb) beruházásaira fordítanák. A napilap szerint az alsóház, a szejm pénzügyi bizottságát is vezető Chlebowski megígérte, hogy közbenjár, és el is fogadtak egy, a törvénytervezethez benyújtott, az adóemelést visszafogó módosító indítványt.

Chlebowski éppúgy az ártatlanságát hangsúlyozza, mint a vele együtt lemondásra kényszerült – az Eb-előkészületeket irányító, ekként a többletpénz gazdájává váló – Miroslaw Drzewiecki sportminiszter. Tusk nem vádolta érintettséggel a lobbistabotrányban, de – a kormány nevének tisztára mosására hivatkozva – mégis menesztette a törvény előkészítésében részt vett Andrzej Czuma igazságügy-minisztert, valamint Adam Szejnfeld gazdasági miniszterhelyettest. A vezéráldozat pedig a kormányfő régi barátja és szövetségese, Grzegorz Schetyna, aki alsó-sziléziai parlamenti képviselőként ismerte a puhatolózásaik során hozzá utat kereső üzletembereket. Ő a belügyi tárca éléről, illetve a miniszterelnök-helyettesi posztról távozva most Chlebowski helyét foglalja el a PO-frakció élén.

A gyors tisztogatás nem véletlen. A 2007-es választást a PO az átlátható kormányzás ígéretével nyerte meg, és Tusk jól tudja, hogy a posztkommunista Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) azzal nullázta le önmagát – és teszi évek óta két jobboldali párt párviadalává a lengyel belpolitikát –, hogy 2005-ben véget ért hivatali idejét a mindent átszövő korrupció jellemezte. A közvélemény-kutatások szerint a botrány nyomán a PO veszített népszerűségéből, ám annyit nem, hogy veszélyben lenne előnye az ellenzéki jobboldali konzervatív Jog és Igazság Párttal (PiS) szemben.

A fél szemmel a felmérésekre figyelő Tusk állítólag azt is mérlegeli, hogy a botrány miatt esetleg nem indul a jövő évi elnökválasztáson, és maga helyett Bronislaw Komorowski házelnököt támogatja. Komorowski eredetileg a frakció vezetését vette volna át, Schetynáé lett volna a miniszterelnöki poszt, Tusk pedig harcba szállt volna a hivatalban lévő konzervatív Lech Kaczynski államfővel. Egy friss közvélemény-kutatás szerint Tusk még mindig fölényesen vezet Kaczynski előtt, ám váratlanul erősödni kezdett a baloldal potenciális jelöltje, a 2005-ben a politikától visszavonult, két évvel később viszont – az SLD-ből kilépve, függetlenként – szenátori mandátumot szerzett Wlodzimierz Cimoszewicz. Az egykori miniszterelnök eddig kétszer – 1990-ben és 2005-ben – próbálkozott az elnöki poszt megszerzésével; 1995-ben és 2000-ben nem akart rivalizálni a szintén baloldali, és mindkétszer megválasztott Aleksander Kwasniewskivel.

Tusk kezdeményezte a korrupcióellenes hivatal vezetője, Mariusz Kaminski menesztését is, aki ellen a múlt héten eljárást indított a rzeszowi ügyészség. Azzal vádolják, hogy 2007-ben túllépte hatáskörét és iratokat hamisított egy ingatlanügyben, amelynek nyomán leváltották az agrártárca éléről Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettest, aki kivitte pártját, az agrárbázisú, populista Önvédelmet a PiS vezette koalícióból, mire az összeomlott, és előrehozott választást kellett kiírni. A PO környékén a mostani szerencsejáték-botrányban is Kaminski machinációit látják, ő ugyanis a hivatalt létrehozó PiS egykori parlamenti képviselője, akit az ellenzék vezére, az államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski nevezett ki még miniszterelnökként.

A kormányfő és az államelnök közti folyamatos párbaj nehezíti a válságkezelést (HVG, 2009. augusztus 15.). Az idén az Európai Bizottság előrejelzése szerint ugyan Lengyelország lehet az EU egyetlen, gazdasági növekedést felmutató tagja, jövőre viszont a költségvetési hiány a GDP 7 százalékára duplázódhat, ami veszélyes szintre emelheti az államadósságot. A tartozások 2010-ben megközelíthetik a GDP 55 százalékát, erre az esetre az alkotmány automatikus kiadáscsökkentő lépéseket ír elő. A deficit, illetve az adósság csökkentése terén Tusk kutyaszorítóban van. A kiadások lefaragását az államfő blokkolja, a bevételnövelő privatizáció politikai árral járó társadalmi elégedetlenséget szülhet, és nem számíthat a jegybank segítségére sem, Slawomir Skrzypek elnököt ugyanis szintén a PiS vezette kormány hagyta örökül.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartását

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartását

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány