szerző:
HVG

A gazdagok megadóztatásával és hatékony adóbehajtással szeretné teljesíteni választási ígéreteit a recesszió és a duzzadó költségvetési hiány közepette az új szocialista görög kormány.

Történelmi esemény szemtanúi lehettek a múlt héten a görögök: először nézhettek élő tévéadásban kormányülést. A gesztusértékű lépést az október 4-ei előrehozott választás után pártjával, a Pánhellén Szocialista Mozgalommal (PASZOK) hatalomra került Jorgosz Papandreu tette. Az 57 éves politikus azt ígérte a korrupciós botrányok miatt a konzervatívokból kiábrándult választóknak, hogy nyilvánossá, átláthatóvá teszi a kormányzást, elszámol minden egyes euróval, kabinetjének döntéseit az interneten is közzéteszi, miniszterei kötelesek lesznek eleget tenni az ombudsman számonkéréseinek.

A neves politikusdinasztiából származó Papandreu számára – akinek apja és nagyapja is többszörös kormányfő volt –, úgy tűnik, az a legfontosabb, hogy a választók tisztakezűnek lássák. A 2004-ben, 11 év után leváltott legutóbbi szocialista kabinet bukásában – ahogy most a konzervatívokéban – sorozatos korrupciós botrányok játszották a fő szerepet. Ráadásul Papandreu nevére árnyékként vetül a görög politika legmarkánsabb személyiségeként számon tartott apjának a kormányfősége: a PASZOK-alapító néhai Andreasz Papandreunak 1989-ben a háború utáni legnagyobb korrupciós ügy miatt kellett egy időre búcsút intenie a hatalomnak. Kenőpénzek elfogadása miatt még bíróság elé is állították, ám bizonyítékok híján felmentették. A választók gyorsan elfelejtették Papandreu botrányos kormányzását, 1993-ban újraválasztották az akkor 74 éves politikust, aki 1996-ban betegsége miatt lemondott, majd fél évvel később meghalt.

A politikai pályáját 29 évesen, 1981-ben képviselőként kezdő, majd apja két kormányában az oktatási tárcát vezető Jorgosz Papandreu már az első kormányülésen meghirdette száznapos programját, de türelmet kért a választóktól, mondván, egyelőre ne számítsanak csodákra. Pedig a csendes, visszafogott, kevéssé karizmatikus politikus kampányában még mindent megígért. Kilátásba helyezte a konzervatívok által az állami szférában befagyasztott bérek, valamint a nyugdíjak inflációt jóval meghaladó emelését, a munkanélküli-segély növelését. A tanárokat és a diákokat azzal kecsegtette, hogy kormánya egymilliárd euróval többet ad az oktatásnak, a kisvállalkozókat a 3 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag kiemelt kedvezményezettjeiként emlegette, az egészségügy pedig az akut nővérhiány felszámolására, 3 ezer ápolói állás teremtésére számíthat.

A szociológus Papandreu mindezt a gazdagokkal fizettetné meg. Emelné a legmagasabb adókulcsot, a kedvezményeket pedig megszüntetné. Szigorítaná az adóbehajtást, abban bízva, hogy a görögök 31 milliárd eurónyi tartozásából akár már az idén sikerül 6 milliárdot beszedni. A kezdet nem ígérkezik egyszerűnek, már csak azért sem, mert az új kormánynak szinte mindent be kell szereznie. Théodorosz Pangalosz miniszterelnök-helyettes felháborodottan mondta el a Mega kereskedelmi tévében, hogy a minisztériumi irodákat üresen találták, a konzervatív kormány még egy mobiltelefont, laptopot vagy diktafont sem hagyott hátra, a könyvespolcok és az íróasztalok is üresek, az aktáknak nyoma veszett.

Osztogatásra a recesszió közepette aligha van mód. A görög gazdaság 1993 óta az idén első ízben esik vissza – igaz, az IMF minapi számítása szerint alig 0,8 százalékkal, holott augusztusban a szervezet még ennek a duplájával számolt. A költségvetési hiány viszont a jegybank legújabb előrejelzése szerint a korábbinál magasabb lesz, és az euróövezetben megengedettnek akár a négyszeresét, a GDP 12 százalékát is elérheti. Az államadósság pedig az eurózónában Olaszország után már most is Görögországban a legmagasabb, a GDP 103 százaléka. A konzervatív kormány korábban abban állapodott meg az Európai Bizottsággal, hogy Athén 2010 végéig haladékot kap a költségvetési deficit előírt szintre szorítására. Papandreu most abban bízik, hogy az EB-nél újabb engedményt jár ki, és a határidőt kitolják 2013-ra.

Papandreu látszólag a kormányzati kiadásokon próbál takarékoskodni, a kabinetben például a korábbinál hárommal kevesebb miniszter kapott helyet. Minisztériumokat vontak össze, igaz, szét is választottak, és újakat is létrehoztak, köztük Görögországban először külön tárcát kap a környezetvédelem. Az apja száműzetése idején Svédországban és Kanadában tanult Papandreu a pénzügyminisztériumot két részre bontotta, a gazdaság és az uniós pénzek felügyeletével az amerikai Princeton Egyetemen tanult 57 éves Luka Kacelit bízta meg. A korábban az OECD-nél is megfordult Kaceli 1987 óta tagja a PASZOK-nak, 1993– 1996 között Papandreu apjának tanácsadója, férje pedig egyik korábbi kormányának gazdasági minisztere volt. A pénzügyi tárcát a PASZOK kampányfőnöke, Jorgosz Papakonsztantinu, a London Business School menedzserképzőben és a New York-i Egyetemen tanult közgazdász, a kormányfővé előlépett Papandreu korábbi gazdasági tanácsadója vezeti.

A külügyminisztériumot azonban Papandreu megtartja magának, diplomáciai képességét ugyanis egyszer már megmutatta, az előző, 1999–2004 közti szocialista kormányban. Ez idő alatt enyhült meg a viszony Ankarával, és az ő nevéhez kötődik, hogy Athén az elsők között küldött mentőcsapatot, majd segélyeket az 1999-es földrengés idején Törökországba. Kormányfőként első külföldi útja Törökországba vezetett, a múlt héten pedig a délkelet-európai országok együttműködési szervezetének ülésén kijelentette, hogy mihamarabb megoldást akar elérni a Macedóniával évek óta húzódó névvitában.

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

Sokat drágult a kenyér az elmúlt egy évben

Sokat drágult a kenyér az elmúlt egy évben

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

20 milliós lopott Audit kapcsoltak le Röszkénél

20 milliós lopott Audit kapcsoltak le Röszkénél

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Ökológiai szégyendíjat kaphat a dobozos „alpesi levegő”

Ökológiai szégyendíjat kaphat a dobozos „alpesi levegő”