Gál Krisztián
Gál Krisztián

Romlik a biztonsági helyzet azokban a közép-amerikai országokban, amelyeken keresztül a mexikói kartellek északra viszik a délen készített kábítószert.

Az USA egyre hatékonyabban védi tengeri és szárazföldi határait a drogcsempészektől, és a küzdelmet kitolta a Karib-tenger térségére, így a tranzitútvonal szerepét Közép-Amerika vette át, ami súlyos következményekkel járt. „Guatemala, Honduras és Salvador velejéig rothadt állami rendszerek” – mondta Kevin Casas-Zamora, a washingtoni Brookings Intézet Latin-Amerika-szakértője, Costa Rica 2006–2007 közötti alelnöke telefonos interjújában a HVG-nek a három országnak a drogkereskedelemben betöltött szerepe kapcsán. Maga a jelenség nem új, miszerint a dél-amerikai államokból kerül be kábítószer – elsősorban a kokain – az USA-ba, de változtak a közvetítők. „2006-ban az USA-ba érkezett szállítmányoknak csak a negyede, 2010-re már a kétharmada, évi 300–400 tonna ment át a három említett országon” – tette hozzá Casas-Zamora.

A térség szerencsétlensége – fogalmazta meg Laura Chinchilla Costa Rica-i elnök az ENSZ közgyűlése előtt –, hogy a „legnagyobb előállító és a legnagyobb piac között fekszik”. A kokain Kolumbiából és Peruból kerül be Közép-Amerikába, majd megy tovább. A drogkereskedelemben játszott szerepe miatt a három országban amúgy is gyönge közbiztonság rohamosan romlik. „Szétzilálódtak a biztonsági erők, a rendőrség és a határőrség nem képes fellépni a drogcsempészettel és az azzal járó erőszakhullámmal szemben” – válaszolta a HVG kérdésére Adam Isacson, a Washington Office on Latin America emberjogi szervezet szakértője.

A világ háborús zónáin kívül ebben a térségben tombol leginkább az erőszak, s a bűncselekmények többsége felderítetlen marad. A bűnözői csoportoknak utánpótlást jelent, hogy a népesség ötödét adó 15–24 évesek körében 45 százalékos a munkanélküliség. A bűnüldözés pedig forráshiánnyal küszködik, az adóbevételek a GDP csupán átlag 16 százalékára rúgnak. Az útvonalak átrendeződésével megjelentek a drogkereskedelem központi szereplői, a mexikói kartellek, mint például a Sinaloa és a Zetas, amelyek leginkább Guatemalába fészkelték be magukat. Az északon Mexikóval határos, 13 millió lakosú országban napi 16 gyilkosság történik, s a 40 százalékuk hozható összefüggésbe a kábítószerrel. A januárban hivatalba lépett Otto Pérez Molina elnök a bűnözés visszaszorításával kampányolt, de nem lesz könnyű dolga, mert kevés a rendőr. A Zetas állítólag az ország egyharmadát ellenőrzi, elsősorban az északi esőerdős területeken ad munkát és nyújt szociális védelmet az embereknek. Akik részt vesznek a drog csempészésében, maguk is kábítószerben kapják a fizetésüket, így duplán érdekeltté válnak a zökkenőmentes kereskedelemben.

Salvadorban még az egykori polgárháborús időszaknál is magasabb a gyilkossági ráta, és Barack Obama amerikai elnök is szorgalmazta tavalyi látogatásán a civil kezdeményezések erősítését és a szervezett bűnözési elleni harcot. Az ország jövőjének nagy kérdőjele, hogy az idén márciusban járt le az USA-ban dolgozó 220 ezer salvadori ideiglenes tartózkodási engedélye, ők a közép-amerikai ország GDP-jének 17 százalékára rúgó összeget küldenek haza a családjuknak. A jogi helyzetük még nem rendezett, de visszatértük újabb terhet jelentene a kormánynak. Hondurasban 2009 júniusában puccsal döntötték meg a demokratikusan megválasztott Manuel Zelaya kormányát, és a hatalomátvétel egyik támogatója állítólag a 200-300 fős magánhadsereggel rendelkező Miguel Facussé mágnás volt, akinek birtokán – a WikiLeaks dokumentumai szerint – 2004-ben egytonnás kokainszállítmányt rejtő gép landolt. Isacson új fejleményként említette, hogy bár a térségbeli országokban nem terem meg a kokalevél, tavaly Honduras esőerdeiben lebukott a növényből kokaint előállítani képes egyik laboratórium.

Az USA által finanszírozott Merida program révén 200 millió dollárt különítettek el a biztonsági helyzet erősítésére, a drogkereskedelem és a pénzmosás visszaszorítására a három országban. A célok között van a határokon átnyúló bűnüldözés, a közös ujjlenyomatbázis, valamint monitoring-rendszer létrehozása. Az együttműködést hátráltatja azonban a mindent átszövő korrupció és az országok közti bizalmatlanság. És továbbra is keveset beszélnek a lánc végén álló kokainfogyasztókról, akiknek a számát 2-3 millióra teszik az USA-ban.

GÁL KRISZTIÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

Münchenben javítana Fucsovics

Münchenben javítana Fucsovics

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Fluor Tomi: Háromszor tiltottak le, a második után már elengeded

Fluor Tomi: Háromszor tiltottak le, a második után már elengeded

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott