szerző:
Nagy Gábor

A párt és a hadsereg közti erőviszonyok átrendezését sejtik Észak-Koreában a vezérkari főnök lecserélése után.

Hamis és ellenséges híresztelésnek nevezte az észak-koreai állami KCNA hírügynökség azt a találgatást, hogy az ország felhagyott volna a hadsereg igényeit előtérbe helyező politikájával, és hatalmi harc zajlana a színfalak mögött. Mindkét feltételezésre az adta az okot, hogy leváltották Ri Jong Ho altábornagyot a vezérkari főnöki posztról, és menesztették a Koreai Munkapárt (KMP) politikai bizottságából. A 69 éves tábornok nemrég még Kim Dzsong Un mellett mutatkozott, aki Észak-Koreát az apja, Kim Dzsong Il decemberi halála óta irányítja. Az 1,2 milliós hadsereg mindig is a sztálinista ázsiai diktatúra másik tartópillére volt az egypárti szerepet betöltő KMP mellett, de több előjogot kapott azt követően, hogy az 1990-es évek második felében pusztító éhínség közepette a katonák garantálták az 1994-ben elhunyt országalapító Kim Ir Szen fiának, Kim Dzsong Ilnek a hatalmát. Megszokottá vált, hogy a szegényes erőforrásokból a hadseregnek jutott elsőként, ami nemcsak a rakéta- és atomprogram finanszírozásában mutatkozott meg, hanem az ásványkincsek, valamint a halászati termékek exportjogának átadásában is. Az első figyelmeztetés már idén áprilisban elhangzott, amikor a húszas éveinek végén járó legifjabb Kim – akit apjától nemcsak modernebb hajviselete különböztet meg, hanem az is, hogy az ország lakói hallhatják beszédet mondani – nyilvánosan a kiviteli lehetőségekkel visszaélőkről ejtett szót.

A hatalmát lépésről lépésre megerősítő Kim – aki mögött régensként ott áll nagybátyja, Csang Szong Tek – másik manővere az volt, hogy a Ri vetélytársának tartott, de katonai múlt nélküli Cso Rjong He nemcsak a politikai bizottság elnökségének tagja és a párt katonai bizottságának alelnöke lett, hanem altábornagyként a hadsereg politikai csoportfőnökének is kinevezte. A poszt Kim Dzsong Il utolsó éveiben betöltetlen volt, és Cso rögtön feltűnt az emelvényen az ifjú Kim mellett, amikor áprilisban Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóját ünnepelték Phenjanban. A vezérkari főnöki pozícióban Ri utódja kevéssé ismert tábornok lett, míg Kim Dzsong Un tábornagyi (marsalli) rangot kapott, amivel megfigyelők szerint formálisan is konszolidálta a hadsereg fölötti ellenőrzését.

Az állítólag svájci magániskolába is járt (HVG, 2009. június 27.), így apjától és nagyapjától eltérően a kapitalizmusról kézzelfogható tapasztalatokkal is rendelkező Kimtől azt várják a szovjet hatalmi mozgásokat követő egykori kremlinológusoknál jóval kevesebb információmorzsából gazdálkodó elemzők, hogy nyitottabb lesz a gazdasági reformok iránt, ha a hadsereg rovására a párt jut meghatározó szerephez. A retorika – Dél-Korea és az USA fenyegetése, a nukleáris és a rakétaambíciók hangoztatása, makacs kitartás az önerőre támaszkodás, a dzsuce politikája mellett – persze változatlan, de állítólag kormánybizottságot hoztak létre annak felmérésére, miként lehetne a gazdaság katasztrofális helyzetén változtatni. Az utóbbi időben többször is kísérletezett óvatos lépésekkel Phenjan, de vagy visszariadt a politikai hatásoktól – például a fölös rizs, zöldség és gyümölcs szabadpiaci értékesítésének engedélyezése ügyében –, vagy pedig csúf kudarcot vallott, mint a 2009-es valutareformmal.

A gazdaság hatékonyabbá tételére sürgeti Phenjant az egypárti politikai berendezkedés és a szabadpiaci út vegyítésével példát mutató Kína is, amely a 23 milliós Észak-Korea utolsó szövetségese, és aggódik, hogy ha összeomlik a Kim-dinasztia rendszere, akkor eltűnik az a pufferország, amely elszigeteli Dél-Koreától és az ott állomásozó amerikai csapatoktól. Szöulban egyszerre vágyják és gazdasági hatása miatt félik a Koreai-félsziget újraegyesítését, de ha a Kim törekvéseivel kapcsolatos remények valósnak bizonyulnak, s a decemberi dél-koreai elnökválasztást a jelenlegi nagy esélyes Pak Gjun Hje (HVG, 2012. július 21.) nyeri, akkor a két országnak újra javulhatnak a kereskedelmi kapcsolatai.

Az optimisták máris látnak biztató jeleket, bár még legalább 200 ezren munkatáborokban sínylődnek, s egy ENSZ-jelentés szerint a lakosság kétharmada nem jut rendszeresen elég élelemhez, tiszta vízhez, áramhoz és orvossághoz. Például azt, hogy ha a hivatalosan kapható rádiókat és tévéket még gyárilag az állami adókra hangolják is, és a frekvencia változtatására nincs lehetőség, Észak-Koreába illegális másolatokon már beszivárognak az ott megszokotthoz képest egészen más életstílust mutató dél-koreai szappanoperák. Szigorú állami ellenőrzés alatt, de a kivételezettek vehetnek mobiltelefont, és a fővárosban újra beindultak az építkezések.

Reneszánszát éli a popzene, igaz, hazafias körítéssel, s a The Times brit napilap szerint olyan címekkel, mint Dal a nemzetépítésről vagy Siess haza a katonai szolgálat után. A haza felemelkedéséért igáslóként dolgozó nőről szólt 2005-ben az a sikerszám is, amelyet egy lánycsapat énekelt, s a találgatások szerint legismertebb tagjuk volt az a csinos hölgy, aki nemrég feltűnt Kim társaságában. Hjon Szong Vol állítólag az észak-koreai vezér szerelme volt, de Kim Dzsong Il ellenezte a kapcsolatot, így a nő férjhez ment egy katonatiszthez, akinek gyereket szült. Most viszont feltűnt például azon a koncerten, amelyen a hivatalosan gyűlölni rendelt nyugati popkultúrából ismert Minnie és Miki egér figurájába öltözve énekeltek az ifjú Kim fémjelezte illusztris közönségnek.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hiába kértek rendőri segítséget a nyúzott állattetemekbe botló óbudaiak

Hiába kértek rendőri segítséget a nyúzott állattetemekbe botló óbudaiak

Rogán: Komolyan gondolta a kormány a junckeres plakátokat

Rogán: Komolyan gondolta a kormány a junckeres plakátokat

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

A kereskedőkön múlik, milyen modellek lesznek a slágerek a 2,5 milliós támogatással

A kereskedőkön múlik, milyen modellek lesznek a slágerek a 2,5 milliós támogatással

Iszlamisták támadtak mali kormánykatonákra

Iszlamisták támadtak mali kormánykatonákra

Kezdenek ellszállni a casco díjak: 100 ezer forint az átlagár

Kezdenek ellszállni a casco díjak: 100 ezer forint az átlagár