szerző:
Muharay Katalin

Hiába igyekszik mindenben eleget tenni Portugália a mentőcsomag feltételeinek, az eurózóna válsága miatt az erőfeszítések elégtelennek bizonyulhatnak.

Fegyelmezetten, de kissé kétségbeesetten takarékoskodnak a portugálok, hogy alkalmazkodjanak a 78 milliárd eurós mentőcsomag fejében vállalt kormányzati megszorításokhoz. Egyre kevesebbre futja ugyanis a fellendülés éveiben vígan költekező luzitánoknak, mióta az ország pénzügyi segítséget kért; sokan, főleg a közalkalmazottak, a fizetésük ötödét elveszítették. Portugáliában is mind többek számára válik luxussá az autózás, átlagosan 10 százalékkal csökkent az üzemanyag-eladás, a gépkocsi-értékesítés pedig a felére zuhant. Gyérül a forgalom a magyarországnyi területű ország 3 ezer kilométeres sztrádahálózatán, amely – a ppp-konstrukciónak köszönhetően – Európa legdrágábbja az autósok és a megrendelő kormány számára is. Mind többen választják a szimpla főutakat, hogy megspórolják az autópályadíjat – Lisszabontól a 300 kilométerre lévő déli tengerpartig egy útra 20 eurót kell fizetni.

A spórolás az élelmiszer-fogyasztási szokásokat is kezdi átalakítani. Kevesebb tejterméket, fagyasztott ételt, üdítőitalt – általában kevesebb feldolgozott élelmiszert – vettek a portugálok az év első felében. Nőtt viszont az alapvető élelmiszerek, illetve a saját márkás termékek forgalma. A költekezésre csábító hitelkártyákat óvatosabban használják, de nem fizetnek többet készpénzzel sem, az automatákból idén június végéig a tavalyinál 900 millió euróval kevesebbet vettek fel. A szerencsejátékokra viszont többet szánnak, az elmúlt egy évben 600 millió euróért vásároltak eurólottó-szelvényeket – egyre inkább csak egy sorsfordító csodában bízva.

A statisztikák szerint mindennap újabb 111 család és 11 vállalat válik képtelenné tartozásának törlesztésére, amivel rekordmértékűre, 14,5 milliárd euróra, a teljes hitelállomány csaknem hat százalékára nőtt a késedelmes kölcsönök állománya. Már 150 ezer a lakáshitelek részleteit fizetni nem tudó családok száma, sokan kénytelenek végleg lemondani az otthonukról. Naponta átlagosan 18, az év első felében összesen 3300 lakást és házat „adtak vissza” fizetésképtelenség miatt tulajdonosaik a bankoknak, amelyek aligha tudnak mit kezdeni a rájuk testált ingatlanokkal. A tízmilliós országban kétmillióan élnek szegénységben, nő a társadalmi igazságtalanság – a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelmű réteg között 9,7-szeresre szélesedett a jövedelmi szakadék –, és a középosztály hiába küzd életszínvonala fenntartásáért.

Súlyos következményekkel járhat az egészségügyi ellátáson való spórolás. A vizsgálati és a vizitdíjak bevezetése, a betegszállítás korlátozása óta kevesebben mennek orvoshoz, többen maradnak távol szűrővizsgálatokról, sőt életmentő kezelésekről is, és csökkent az eladott gyógyszerek mennyisége. Kevesebben járnak étterembe, és mind ritkábban veszik igénybe az olyan szolgáltatásokat, mint a fodrász, a kozmetikus vagy a fitneszklub. Egyáltalán nem vagy csak rövidebb időre és közelebbi úti célra mennek nyaralni, pedig a turizmusból és a szolgáltatásokból élők egymással versengve próbálják kedvezményekkel visszacsalogatni a vendégeket.

A pesszimizmust növeli, hogy a nadrágszíj meghúzásának nemigen látszik az eredménye. Sőt a fogyasztás csökkenésén keresztül hozzájárul ahhoz, hogy az ország az 1970-es évek óta a legsúlyosabb recessziót éli át, az idén 3,3 százalékkal is zsugorodhat a GDP. Az export pörgethetné a gazdaság motorját, ám a kivitel több mint ötödét felvevő szomszédos Spanyolország is súlyos válsággal küzd. A bizonytalanságot fokozza, hogy a munkanélküliek aránya a második negyedévben történelmi rekordra, 15 százalékra emelkedett – ez az eurózónában Spanyolország és Görögország után a legmagasabb –, már 827 ezren vannak állás nélkül.

Különösen nehéz helyzetbe kerültek azok a házaspárok, amelyeknek mindkét tagja elvesztette a munkahelyét – az ilyenek száma egy év alatt megduplázódott. A 25 év alatti fiatalok körében 36 százalék a munkanélküliek aránya, s egyre többen hagyják el az országot, különösen a felsőfokú végzettségűek közül. Aki marad, az sem nagyon talál képesítésének megfelelő munkát, és vannak, akik a diplomájukat eltitkolva jelentkeznek az álláshirdetésekre. Elemzők szerint nem sokat fog javítani a helyzeten a versenyképesség növelését célzó, nemrég elfogadott új munkatörvénykönyv sem. A munkaerő költségeit lefaragni hivatott, az elbocsátásokat megkönnyítő, a munkaidőt rugalmasabbá tevő, több ünnepnapot megszüntető új szabályok máris sorozatos tiltakozásokat váltottak ki.

Pedro Passos Coelho, a jobbközép kormány miniszterelnöke azonban a parlament nyári szünete előtti beszédében világossá tette: inkább kockáztatja a vereséget a következő parlamenti választáson, semmint hogy engedjen az EU és az IMF által a segítségért cserébe kért feltételek fegyelmezett teljesítéséből. A szavazókat ugyan csak három év múlva kell az urnákhoz szólítani, de a gazdaságpolitikai intézkedések végrehajtását már a napokban ellenőrzik az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF alkotta trojka szakértői.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Melegebb idő lesz a hosszú hétvégén

Melegebb idő lesz a hosszú hétvégén

Felhúzta magát Észak-Korea, inkább rakétáznak, mint béketárgyalnak

Felhúzta magát Észak-Korea, inkább rakétáznak, mint béketárgyalnak

Előkerültek Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Előkerültek Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Békés átmenet jöhet Szudánban

Békés átmenet jöhet Szudánban

Jogtalanul hoztak be négy iraki gyermeket Magyarországra, felfüggesztettet kaptak

Jogtalanul hoztak be négy iraki gyermeket Magyarországra, felfüggesztettet kaptak

Tíz nap, húsz óra és 47 perc alatt tekerte át Európát

Tíz nap, húsz óra és 47 perc alatt tekerte át Európát