szerző:
Földvári Zsuzsa

Gazdasági liberalizmusból és EU-ellenes populizmusból gyúrt programú pártot hozott létre Frank Stronach milliárdos.

„Pártot alapítok, magam leszek a listavezető jelölt, s a jövő őszi választásokon 10 százalékos parlamenti részesedésünk lesz” – ezt tervezi a 80 éves Frank Stronach. A fiatalos lendületű osztrák-kanadai milliárdos az ötvenes években stájerországi kétkezi munkásként vándorolt ki a tengerentúlra, s az autóalkatrész-gyártó Magna International megteremtésével csinált karriert. Az 1980-as évek vége óta jár vissza Ausztriába, s áll elő különböző ötleteivel.

Miért kell egy idős, minden földi jóban részesülő embernek pártot alapítania? – firtatják a hír hallatán sokan, s a válaszuk is megvan: Stronachnak még mindig fáj az a megalázó vereség, amelyet 1988-ban szenvedett Kanadában, ahol a Liberális Párt jelöltjeként próbált bekerülni a politikába. Hiába költött zsáknyi pénzt a kampányára, egy kispénzű optikus lesöpörte. Stronach még most májusban is határozottan cáfolta, hogy saját politikai karriert s ahhoz pártot tervez. Akkoriban a szélsőjobboldali Szabadság Pártból, az FPÖ-ből kivált, a parlamenti lét határán lévő BZÖ (Szövetség Ausztria Jövőjéért) körül keringő, gazdasági liberalizmust hirdető szerveződést akarta naggyá tenni. De feltételül szabta, hogy a BZÖ szabaduljon meg szélsőséges hangadóitól. „Stronachnak dicsőséges a múltja, nekünk pedig dicsőséges a jövőnk” – érkezett az elutasító válasz a párt elnökétől, Josef Buchertől.

A Magna-tulajdonost nem csupán az elutasítás késztette változtatásra, hanem az utóbbi hetek osztrák politikai fordulatai is. Az a feltárt korrupciósorozat, amely elsősorban a kormánykoalícióban lévő néppártot (ÖVP), de a Karintiában uralkodó Szabadság Pártot is megtépázta. De kezére játszik az elhúzódó nemzetközi pénzügyi válság is, amelynek viharában jól mutat egy olyan sikeres üzletember, akinek vannak gazdaságpolitikai elképzelései, még ha meglehetősen eklektikusak is. Szabad versenyt hirdet, egykulcsos adórendszert sürget, követeli az államadósság csökkentését – szerinte adóssághegyekre épül az osztrák jóléti rendszer –, valamint a bürokrácia visszaszorítását. Nyereségrészesedést adna a dolgozóknak cégük hasznából, de ellenzi a vállalati szakszervezetek működését. Becsületkódex aláírására kötelezné a politikusokat, akiket ugyanakkor – legalábbis eddig – irdatlan összegekért „vásárolt meg” cégbirodalma felügyelőbizottságába, ahová beült például Franz Vranitzky exkancellár és Karl-Heinz Grasser volt pénzügyminiszter. A populista elemekből összeállított program egyik kulcspontjaként kiléptetné Ausztriát az európai stabilitási mechanizmusból és a valutaövezetből is, s visszaállítaná a schillinget az euró helyett.

Amióta bejelentette, hogy pártot alapít, s a kampányára 20 millió eurót kíván fordítani – többet, mint amennyit más osztrák pártok összesen –, nyolcszázan ajánlották fel neki magukat. A nevesincs pártkezdemény eddigi legnagyobb fogása a karintiai Spittal város szociáldemokrata (SPÖ) polgármestere, a parlamenti képviselő Gerhard Köfer. Ő 27 évi szocdem párttagságát dobja oda a milliárdos szociális elképzeléseiért, s mint hírlik, példáját már követte a helyettese is. Stronach gondosan válogat, és megteheti: sok a frusztrált osztrák politikus, neki pedig tele a pénztárcája.

Először három parlamenti képviselőt szeretne megnyerni magának, mert ezzel megúszná a fáradságos aláírásgyűjtést az induláshoz a választáson. S ha sikerülne öt honatyát átcsábítania, akkor már most joga lenne parlamenti frakciót alakítani. Nem mindegy azonban, hogy a képviselők honnan érkeznek, hiszen – az osztrák alkotmány előírásai szerint – ha különböző pártokból verbuválódnak, a törvényhozók többségének jóvá kell hagynia a frakció megalakítását. Az első felmérések szerint az osztrákok 30 százaléka komolyan venné a Stronach-féle alakulatot, a politológusok még a milliárdos által emlegetett tízszázalékos parlamenti részesedést sem zárják ki, de az ötszázalékos parlamenti küszöb megszerzését csaknem biztosra veszik.

Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert Stronachot korábban többször is megmosolyogták Ausztriában. Még július elején is, amikor a késő esti tv-híradó vendégeként kizárólag a schilling reinkarnációjáról volt hajlandó nehezen érthető, amerikaias-stájeres akcentusával beszélni, s letorkollta a műsorvezetőt: ha másról akarja hallani, akkor hívja meg újra. A minden reggel egy órát teniszező, remek fizikumú Stronach nem tűri, ha ellentmondanak neki, a magas felügyelőbizottsági gázsi ellenére több expolitikus elmenekült tőle kibírhatatlan hangneme miatt.

Megbuktak az osztrák lovassport fejlesztésére – kanadai versenyistállóinak és fogadási rendszerének mintájára – szőtt tervei. Nem jött be az elképzelése egy 80 méter magas földgömb felépítésére, mert nem kapott rá engedélyt, s hiába tömött milliókat az Austria Wien futballcsapatába, az sikertelen maradt a nemzetközi porondon. Mint ahogyan a nagy rivális salzburgi klubot birtokló Red Bull világhódító termékének konkurenseként tervezett energiaitala sem vált valósággá. S bár a Magna cég megvan, méghozzá sikeres oroszországi expanzióval megerősítve, Stronach sikertelenül próbálta megszerezni az amerikai Chrysler és a német Opel autógyárat.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

Nyúltetem miatt kellett lezárni a ferihegyi kifutópályát

Nyúltetem miatt kellett lezárni a ferihegyi kifutópályát

Bombariadó miatt lezárták New York egyik hídját

Bombariadó miatt lezárták New York egyik hídját

Máig nem tudni, Orbán miért nem küldött gyásztáviratot Heller Ágnes halálára

Máig nem tudni, Orbán miért nem küldött gyásztáviratot Heller Ágnes halálára

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók