szerző:
Nagy Gábor

Hatalmas károkat okozott, felborította amerikaiak millióinak hétköznapi életét, és még az elnökválasztás finisét is felkavarta az USA északkeleti partvidékét, különösen New Yorkot és környékét sújtó hurrikán.

Kevés kivétellel beindult a tanítás hétfőn New York iskoláiban, ám ez inkább a nagyvárosba az egy héttel korábban pusztító, évtizedek óta példátlan szélvihart követően visszatérő élet jele volt, mert túl sok logika nem akadt benne. A diákok ugyanis a vontatottan beinduló tömegközlekedés miatt zsúfolt buszokon és metrón tülekedhettek, hogy aztán kedden az elnökválasztás miatti tanítási szünetben újra otthon maradjanak. A Manhattant a Hudson folyó túlpartján lévő négy, New Jersey állambeli településsel összekötő PATH földalatti még nem működött, és mindenkitől türelmet kért Michael Bloomberg New York-i polgármester.

Az USA északkeleti partvidékére a múlt hétfőn, helyi idő szerint a kora esti órákban csapott le a karibi térségből érkezett Sandy hurrikán, amely 130 kilométeres sebességével 4-5 méteres hullámokat korbácsolt. A víz elöntötte Manhattan szigetének déli részét – ahol a Wall Street, illetve a New York-i Értéktőzsde található –, de a legnagyobb pusztítást New York Staten Island városrészében, illetve New Jersey államban vitte végbe. Utóbbiban nem csak a tengerparti sáv szenvedte meg a hurrikánt, a vihar a víztől távolabbi településeken is fákat csavart ki, és az USA-ban jellemzően fából ácsolt villanyoszlopok tömegét döntötte le. A Sandy 15 szövetségi államon söpört végig, de a legtöbben, mintegy 1,7 millióan New Jerseyben maradtak áram nélkül, ahol még a hét végéig is elhúzódhat, mire mindenki számára sikerül helyreállítani a szolgáltatást.

Az árvíz és a vihar közvetlen hatását csak súlyosbította a tömeges áramkimaradás. New Yorkban és New Jerseyben az 1973-as olajválság idejére emlékeztető sorokban álltak az autók a benzinkutak előtt, ahonnan hamar kifogyott az üzemanyag, és néhány helyen tettlegességig fajult az órákig fegyelmezetten várakozók és a betolakodni vágyók konfliktusa. A térségben több finomítót – amelyek a New Jersey Turnpike autópálya egy részét is szegélyezik – elővigyázatosságból leállítottak, mások az áramhiány miatt függesztették fel működésüket. A szövetségi kormány benzint és dízelolajat küldött New York környékére és New Jersey államba, és átmenetileg felfüggesztette annak a törvénynek az alkalmazását, miszerint az USA kikötői között – például a Mexikói-öbölből északra – csak amerikai zászló alatt hajózó tankerek szállíthatnak, de ez sem volt képes enyhíteni az üzemanyaghiányt, hiszen hétfőn még a régióban a töltőállomások alig több mint felén volt áram a kútfejek működtetéséhez. Mutatkozott némi zavarodottság is: New Jersey egyik egyetemi városában, Montclairben például a helyi önkormányzat szombaton a rendszámok betűje alapján engedélyezte a tankolást, s aki már 2-3 órát várt, az váratlanul azzal szembesült, hogy a kiérkező rendőr kiparancsolja a sorból, mert időközben Chris Christie kormányzó úgy rendelkezett, hogy átmenetileg páratlan napon a páratlan, párosokon a páros számra végződő azonosítójúak vehetnek benzint, és az övé éppen nem megfelelő volt.

Ha ez nem lett volna elég, a hét elején az évszakhoz képest szokatlan hideg köszöntött New Yorkra és környékére, ahol különösen a magukat mindig is a nagyváros mellőzött kerületének érző Staten Island fedél és fűtés nélkül maradt lakosai nehezményezték, hogy Manhattanben nagyobb erőkkel dolgoztak a minden alapjául szolgáló áramszolgáltatás helyreállításán, mint náluk. A fagypont közeli hőmérséklet miatt menedékeket nyitottak meg, és több tízezer embernek kell átmeneti szálláshelyet találni. A finomítók leállása miatt hiány lehet fűtőolajból is, márpedig az USA északkeleti államaiban 5,8 millió otthonban ezzel teremtenek meleget.

A civilizáció más áldásait is átmenetileg elérhetetlenné tette a hurrikán. New Yorkban és New Jersey egyes részeiben akadozott a mobiltelefon-szolgáltatás – a távközlési cégek korábban kilobbizták, hogy ne lépjen életbe az a szabály, amely előírná, hogy az adótornyaikat lássák el áramkimaradás esetére akkumulátorokkal –, és több helyen hamar kifogyott a bankjegy a készpénzkiadó automatákból, miközben összeköttetés híján a kártyás fizetés is ellehetetlenült. 1970 óta íródó történetében először elmaradt a New York-i maraton is – a több száz dolláros nevezési díjat fizetők automatikusan indulhatnak jövőre –, ami még a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után sem fordult elő.

A hurrikán által sújtott északkeleti régióban – ahol száz fölötti a halálos áldozatok száma – az USA lakosságának 30 százaléka él és gazdasági teljesítményének harmada keletkezik, egynapi kiesés pedig 18 milliárd dollárt farag le a GDP-ből. Elemzők szerint a negyedik negyedévben a növekedés az előző három hónap 2 százalékánál akár 0,3 százalékponttal is kevesebb lehet, a hatás ugyanakkor kiegyenlítődhet, ahogy az újjáépítés beindul. A Sandy okozta kár az 50 milliárd dollárt is elérheti, amiből a biztosítók 20 milliárdot állhatnak. Nem csoda, hogy a múlt szerdán, két szünnap után – amire időjárási okokból az 1888-as hóvihar óta nem volt példa – újra kinyitó New York-i tőzsdén a barkácsáruházláncok részvényeinek árfolyama emelkedett, a biztosítótársaságoké pedig süllyedt. Utóbbi cégek számára az is rossz hír, hogy New York, New Jersey és Connecticut államok kormányzói rendeletben rögzítették: kárügyintézésnél Sandyt nem hurrikánnak, hanem trópusi viharnak kell tekinteni, amely esetben csak néhány száz, nem pedig több ezer dollár a károsult ingatlantulajdonosok önrésze.

A Sandy felbolygatta az amúgy is rendkívül szoros elnökválasztás finisét is (az eredmény csak keddi lapzártánk után lesz ismert). Barack Obama demokrata elnök a kampányból néhány napra kijelentkezve a mindig népszerű határozott vezető képét ölthette magára, republikánus ellenfele, Mitt Romney pedig ezalatt csak szőrmentén támadhatta őt. Utóbbinak különösen rosszul jött, hogy a New Jerseynek nyújtott gyors segítségért a republikánus kormányzó, Christie alaposan megdicsérte Obamát, a republikánusból lett független New York-i polgármester, Bloomberg pedig távolságtartását feladva az elnök újraválasztásáért szállt síkra. Mint mondta, azért, mert Obama veszi komolyabban a globális felmelegedést, amit sokan a New Yorkra és New Jerseyre lesújtó hurrikán brutalitásának okaként megjelöltek. Mások nem mentek ilyen messzire, szerintük kivételes meteorológiai jelenség okozta a kivételes pusztítást: a Golf-áramlat szokásosnál melegebb vizeiből éledő hurrikán északra vonulva találkozott egy sarkvidékről érkezett téli viharral, és kettejük hibridjét a megszokott tengeri útvonal helyett a sebezhetőbb szárazföld felé szorította a Kanada keleti partjainál keletkezett magas nyomású légköri rendszer.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hajdú Péter kórházba került Cipruson

Hajdú Péter kórházba került Cipruson

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Joe Biden indul az amerikai elnökjelöltségért

Joe Biden indul az amerikai elnökjelöltségért

Magas ólomtartalom miatt tilos csapvizet inni két szegedi iskolában

Magas ólomtartalom miatt tilos csapvizet inni két szegedi iskolában

A Ferrarikra is veszélyt jelenthet ez az új BMW M5

A Ferrarikra is veszélyt jelenthet ez az új BMW M5

Aggasztó adatok: Hollandiából jön a sok pedofil tartalom

Aggasztó adatok: Hollandiából jön a sok pedofil tartalom